Aleviler hükümete tepkili

Aleviler hükümete tepkili

Aleviler hükümete tepkili   Hacı Bektaş Veli Kültürünü Tanıtma Dernekleri Genel Başkanı Özdil, '5 yıldır...

A+A-

Aleviler hükümete tepkiliAleviler hükümete tepkili  

Hacı Bektaş Veli Kültürünü Tanıtma Dernekleri Genel Başkanı Özdil, '5 yıldır bizimle görüşmeyen bir siyasi partinin böyle bir çalışması ahlaki değildir' dedi

GAZİANTEP / MERSİN - Hacı Bektaş Veli Kültürünü Tanıtma Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil , AKP hükümetinin Alevilerin oylarını daha fazla almaya yönelik çalışmalarına sert tepki göstererek "5 yıldır bizimle görüşmeyen, randevu bile verme gereği duymayan bir siyasi partinin böyle bir çalışması ahlaki değildir" dedi.

Gaziantep Hacı Bektaş Veli Kültürünü Tanıtma Derneği'nin olağan kongresi için Gaziantep'te bulunan Özdil, AKP'nin Alevilere yönelik çalışmalarını değerlendirdi. İktidar partisinin çalışmalarını "sinsi planlar" diye niteleyen Özdil, "Cemevlerini yasallaştırıp dedelere maaş vereceklermiş. Bu Alevileri Sünnileştirmekten başka şey değil. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını biz yıllardır söylüyoruz, istiyoruz. Dedelerin giderini bizim insanımız kendisi karşılar, yıllardır da böyle yapılıyor" diye konuştu.

'Memur olmayız'

Alevi dedelerinin devletten böyle bir geliri kabul etmeyeceğini vurgulayan Tekin Özdil, "Eğer böyle bir talebi kabul edersek, devletin memuru olur, devlet de o zaman kendine göre güdümlü bir Alevilik yaratır. Onun için biz devlet memurluğu falan istemiyoruz. Bu bizim için hazırlanan bilinçli bir yok etme oyunudur" dedi.

Alevi kurumlarının 5 yıldır AKP hükümetinden görüşme talep ettiğine ancak kabul edilmediklerine dikkat çeken Tekin, "Randevu bile vermediler. Bizimle görüşme gereği duymayan bir partinin bizim oylarımızı daha fazla nasıl alacağına yönelik araştırmasını da ahlaki bulmuyoruz" dedi.

Çamuroğlu'na eleştiri

Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu' nu da eleştiren Tekin Özdil, "Çamuroğlu bizleri temsil etmiyor. Çizgi kırılması yaşayan önce solcu, sonra sağcı, sonra orta yolcu, daha sonra eski ülkü ocakları başkanı ile birlikte hareket eden, şimdi AKP'li ve ılımlı İslamcı olan biri" diye konuştu.

Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği Mersin Şube Başkanı Hüseyin Ali Baysal da AKP'nin "takıyye" yapmasından, yeni bir asimilasyon politikası uygulamasından endişe ettiklerini söyledi. Baysal şöyle devam etti: "Cemevlerinin yasal ibadethane olması yönündeki yasa tekliflerini Meclis gündemine bile almayan AKP'nin, birdenbire Alevilerin talepleri konusunda adım atmasını şüpheyle karşılıyoruz."

BEKİR ŞAHİN / ABİDİN YAĞMUR
CUMHURİYET - 27 Kasım 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.