Aleviler İçin "İncitilsen de İncitme Dönemi" Bitti

Aleviler İçin "İncitilsen de İncitme Dönemi" Bitti

Aleviler İçin "İncitilsen de İncitme Dönemi" BittiHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'ndan Geçmez, "Zorunlu...

A+A-

jhjhjhAleviler İçin "İncitilsen de İncitme Dönemi" Bitti

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'ndan Geçmez, "Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve eşit yurttaşlık" talepleri için 6 Mart'ta İzmir'de bir miting düzenleneceğini söyledi. ABF'den Balkız da, "Kaldırılmasını istediğimiz Diyanet'te çalışanların kıdem ve tazminatları yüzde 50 ila 75 oranında artırıldı" dedi.

Hafta sonu Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı'na yaklaşık 400 örgüt destek verdi. Büyük Alevi Kurultayı'nda söz alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin talep ve sorunlarını önümüzdeki süreçte ev ev gezerek anlatacağını söyledi.

Moderatörlüğünü yapan Necdet Subaşı'nın yaptığı Kurultaya katılanlar arasında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan ve cemaatlere yönelik soruşturma açtıktan sonra tutuklanan, serbest bırakıldıktan sonra da Erzincan Cumhuriyet başsavcılığı görevinden Adana Cumhuriyet Savcılığı'na atanan İlhan Cihaner de vardı.

Geçmez: Asıl siz dinden elinizi çekin

Milliyet gazetesine göre Geçmez, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in girişimiyle düzenlenen Alevi çalıştaylarıyla geleneklerinin yok edilmeye çalışıldığını iddia etti. Çelik'in "Çalıştaylara katılmıyorlar" şeklindeki eleştirisine Geçmez, Maraş katliamının baş sanığı Ökkeş Şendinler'in de çalıştaya davet edilmesini kastederek, "Katliamlara katıldığı için yargılanan birinin katıldığı çalıştaylara mı katılalım? Bizi katillerimizle mi yüzleştirmek istiyorsunuz? 'Dinden ne istiyorsunuz?' diyorlar bize, asıl siz dinden elinizi çekin. Diyanet'i kaldırın, tüm yurttaşlarımız dinlerini özgürce yaşasınlar. Bunu Sünni yurttaşların özgürlüğü için istiyoruz" dedi.

Avrupa ve İran'dan da temsilcilerin katıldığı kurultayda, ana talepler, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, 2 Temmuz 1993'de 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze yapılması, dergâhların Alevi ve Bektaşilere iade edilmesi, Cemevlerinin ibadethane sayılması ve Alevilere asimilasyona son verilmesi öne çıktı.

6 Mart'ta İzmir'de miting olacak

Türkiye'nin değişik yerlerinde, "Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve eşit yurttaşlık" talepleri için mitingler düzenleyeceklerini belirten Geçmez, ilk olarak 6 Mart'ta İzmir'de miting yapma kararı aldıklarını bildirdi.

"Asıl ucube AKP il binası"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kars'taki "İnsanlık Anıtı" için "ucube" dediğini anımsatan Geçmez, İstanbul Karaağaç Tekkesi'nin arazisi üzerine AKP'nin İl Başkanlığı binasının dikildiğini, asıl ucubenin orada olduğunu söyledi.

Öker: "İncitilsen de incitme dönemi bitti"

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker ile ABF Başkanı Ali Balkız da birer konuşma yaptı. Öker Hizbullah hükümlülerinin yeni katliamlar örgütlemeleri için bırakıldığını iddia etti ve "İncitilsen de incitme dönemi bitmiştir. Aleviler her koşulda kendini savunacaktır" dedi.

Balkız da, Alevilerin asimilasyona maruz bırakıldığına dikkat çekerek, inanmanın bir hak olduğunu söyledi. "Benim bir inancım varken, beni ben olmaktan çıkarmak beni kendine benzetmek hükümete, devlete, Kenan Evren'e Erdoğan'a hak mıdır, yetki midir" diye sordu;  bu yetkininse 12 Eylül'de silah zoruyla alındığını açıkladı.

Balkız, "Diyanet kaldırılsın dedik, Temmuz'da çıkartılan kanunla daha güçlü bir Diyanet yarattılar. Diyanet mensuplarına dokunulmazlıklar getirdiler. Memurlar, işçiler 3 kuruş için devletle pazarlık yaparken, Diyanet çalışanlarının kıdem ve tazminatları yüzde 50 ila 75 oranında artırıldı. O bütçe kimin bütçesi? Müslümanlar haram yer mi" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de, Alevilerden gelecek süreçte taleplerini dillendirmede kararlı olmalarını istedi. (EÖ)

İstanbul - BİA Haber Merkezi - 17 Ocak 2011, Pazartesi

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.