Aleviler İçin Salı Günü Start

Aleviler İçin Salı Günü Start

Aleviler İçin Salı Günü Start   Alevi Çalıştayı adıyla gerçekleştirilecek toplantılar dizisinin ilki salı...

A+A-

Aleviler İçin Salı Günü Start  Aleviler İçin Salı Günü Start  
 
Alevi Çalıştayı adıyla gerçekleştirilecek toplantılar dizisinin ilki salı günü Ankara’da başlıyor.

Çalışmanın koordinatörü Prof. Subaşı, “Devlet ancak bugün Alevileri dinlemeye hazır, bu Türkiye için bir şans” dedi.

İlk Alevi Çalıştayı salı günü Ankara'da toplanacak. Alevi temsilcilerinin katılacağı toplantının moderatörlüğünü yapacak olan Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Prof. Dr. Necdet Subaşı, "Devlet ilk kez Alevilerin sorunlarına, kaygı ve taleplerine kulak verecek. Bu Türkiye'nin demokratikleşmesi için bir şans" dedi.

Toplantıya Devlet Bakanı Faruk Çelik de katılacak.

Toplum temsilcileri konuşacak

Başbakanlık Alevi Açılımı Koordinatörü Necdet Subaşı, yedi önemli açılım toplantısından ilki olan 2-3 Haziran Alevi Çalıştayı öncesinde, toplantılar dizisi, katılımcılar, açılımdaki hedef, zamanlama ve hükümetin ve devletin nerede durduğu konularındaki görüşlerini Taraf'a anlattı:

" 2-3 Haziran'daki bu ilk toplantıya katılacaklar sadece Aleviler olacak. Alevilerin dışında sayın bakan (Devlet Bakanı Faruk Çelik) bir de ben olacağım. Bunun dışında Alevi olmayan veya temsil değeri olmayan hiç kimse yer almayacak.

Amacımız Alevi toplumunun temsilcilerini konuşturmak, onların taleplerinin ciddi bir dökümünü yapmak, şimdiye kadar söylenmiş, söylenegelen, ortalıkta gezinen bilgileri bir kenara bırakıp bizzat sahiplenerek doğrudan ifade ettikleri sorunlarının, ihtiyaçlarının, taleplerinin, bize duyuracakları kaygılarının, bunların tamamının netleşmesini sağlamak.

Aleviler ne istiyor sorusuna o Çalıştay'da karar vereceğiz. Aleviler 'Yıllardır bağırıyoruz, duymuyor musunuz' diyebilirler. Hakikaten yıllardır bağırıyorlar, söylüyorlar, meydanları dolduruyorlar formüle ediyorlar.  Ama devlet ancak bugün doğrudan kulak verme imkanına sahip, dinleme noktasında. Bu Türkiye için şanstır.

Bu şansı imkana çevirebilirsek, devletle aralarındaki kırgınlıkları hatta husumeti kaldırabilirsek, yapıcı, birleştirici, toplumun önünü açan, daha demokrat, daha huzurlu bir yaşam bu vesileyle sağlayabilirsek bir görev yerine getirmiş oluruz.

Ortaya çıkan siyasi iradeyi çok iyi değerlendirmek zorundayız. Alevi sorunu tabi ki böyle bir toplantıda birdenbire çözülmez ama sorunun önündeki taşlar temizlenebilir, yol genişletilebilir.

Sıradan bir Alevi yurttaş geleceğe yönelik daha iyimser olabilir. Bu havayı kimsenin bozmasına, kirletmesine izin vermemek lazım. Ben bunun diyalogla, müzakere ile muhabbetle aşılacağına inananlardanım.

Çalıştaylarda Bakan Çelik hem açılış konuşmasını yapacak, hem de bütün toplantılara katılacak. Onun himayesinde yapıyoruz, devleti o temsil edecek. Benim toplantılardaki rolüm moderatörlük. Ama genel irade hükümet tarafından şekillendirilecek. Başbakanın doğrudan ilgilendiğini, konuyu takip ettiğini biliyorum ama bu çalışmayı biz bakan aracılığıyla yapıyoruz.

Tüm konuklar olumlu yaklaştı

İlk Çalıştay'a Nusayriler (Hatay Alevileri) ve Caferiler hariç tüm Aleviler katılıyor. Çağırdığımız tüm konuklar olumlu yaklaştı, pazarlık yapmadan katılacaklarını söylediler. Bunlar şemsiye örgütler. Bunların altında örgütler de var.

Daha çok temsil değeri yüksek Alevi toplumunun çıkarlarını öteden beri savunan isimleri çağırıyoruz. Dedelere maaş dahil her sorunu tartışacağız. Tanımlanmış bir şey yok.

Zorunlu din dersinin kaldırılması konusundaki talep de aynı şekilde tartışılacak. Bu toplantılarımızda her türlü sorunu sınırsız biçimde ele almayı amaçlıyoruz. Bunları yazılı metin haline getirip, siyasi iradeye sunacağız. Tartışacağımız konuların çözüm yolları anayasa ve yasa değişikliği gerektiriyorsa bunu da hükümete ileteceğiz.”

7 TOPLANTI DİYANET DE VAR

 Necdet Subaşı, toplantılar dizisinin ikinci ayağında akademisyenlere kulak vereceklerini söyledi. Subaşı'nın verdiği bilgiye göre bu toplantıda Akademik dünyada Alevililik nasıl ele alınıyor tartışılacak.

Her oturumun 30'u aşkın katılımcısı olacak. İnsan hakları dernekleri, farklı kulüpler, platformlar olacak. Ardından Diyanet ve İlahiyat fakültelerinden katılımcılarla Diyanet'in bu sorunun neresinde durduğunu doğrudan anlamaya çalışılacak.

Eski ve yeni milletvekillerinden oluşan daha çok TBMM'de görev almış gerek Alevi gerek soruna duyarlı diğer kesimlerle de toplantı yapılacak. Toplantı dizisinin sonbaharda bitirilmesi hedefleniyor.

TARAF - 29 Mayıs 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.