Aleviler: İhanet yapmayın, aklınızı başınıza alın!

Aleviler: İhanet yapmayın, aklınızı başınıza alın!

Aleviler: İhanet yapmayın, aklınızı başınıza alın!Son dönemlerde AK Parti'nin Alevi inancına yönelik açılımlar yapacağı yönündeki...

A+A-

Aleviler: İhanet yapmayın, aklınızı başınıza alın!Aleviler: İhanet yapmayın, aklınızı başınıza alın!

Son dönemlerde AK Parti'nin Alevi inancına yönelik açılımlar yapacağı yönündeki haberleri değerlendiren Alevi örgütleri, hükümeti sert bir dille eleştirdi. AK Parti'nin kendi Alevi örgütlenmesini yaratmaya çalıştığını belirten Alevi örgütleri, AK Parti içinde bulunan Alevileri 'ihanet' ile suçlayarak, 'AKP güdümlü alevi kurumları yaratmak isteyen yamakların bir an önce akıllarını başlarına almalarını dileriz' çağrısında bulundu.

148 Alevi Bektaşi kuruluşu ve 600'den fazla dernek ve vakıfı bünyesinde bulunduran, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük alevi örgütü olan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Pir Sultan Abdal Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri gibi kuruluş temsilcilerinin de katıldığı toplantıda açıklamayı, ABF MYK Üyesi Murtaza Demir yaptı.

'AKP planı hormonlu tasarım gibi'

5 yıllık AK Parti Hükümeti döneminde Alevilerin sorunlarının büyüdüğünü ifade eden Demir, 'Özelikle bütçe görüşmelerinde komisyon üyesi AKP'li bir milletvekilinin 'bugün Alevilere pay verirsek, yarın da stanistler ister' diyerek, hem saygısızlık etmiş hem de Alevilere olan kinini ortaya koymuştur' dedi. AKP'nin bir yandan 'Osmanlı tarafından yarım bırakılan asimilasyonu' tamamlamaya, öte yandan 'kendi uydusunda bir Alevi kurumsallığı' yaratmaya çalıştığını söyleyen Demir, AK Parti Hükümeti'nin açılım planını 'hormonlu tasarım' olarak değerlendirdi.

'Alevilere karşı hasmane tutum sürüyor'

AK Parti'yi 'Alevi inkarcılığına devam etmek' ile suçlayan Demir, 'AKP Hükümeti, Alevilerin sorunlarını içtenlikli olarak 'duyarlılık' göstermeye çalışıyorsa, bunun önemli bir gelişme olduğunu kabul etmeye ve bunu saygıyla karşılamaya hazırız. Ancak böyle olmadığı bir gerçek' dedi. Demir, hükümetin bütçe görüşmeleri sürecinde Alevilere karşı 'hasmane' tutumunu devam ettirdiğini şu örneklerle açıkladı:

'Bu çervede birinci olarak 'tüm yurtaşların hükümeti değil' salt sunni yurttaşların dini ihtiyaçlarından eğitiminden, iş ve aşından sorumlu bir hükümet gibi davrandı. Bu bütçe yıllında sunni İslam'a yaklaşık 2 milyon YTL bütçe ayırdı. Bu ülkede milyonlarca alevi yurttaşın yaşadığını, vergi verdiklerini, askerlik yaptıklarını, bunlarında inançlarının, ibadetlerinin, mabetlerinin ve ihtiyaçlarının olduğunu... görmezden geldi. Eşitliği, adaleti hakkaniyeti bozdu, gönlümüzü kırdı; Varlığımızı inkar etti ve dünyamızı yıktı. Okulu eğitimi çocuklarımıza dar etti. Şimdi her tarafta, 'mezhepsel baskı altındayız' feryadı yükseliyor. Hükümete çağrı yapıyoruz. Bu baskıyı durdurun!'

'Cemaatlere bol keseden ödenek'

Hükümetin kendi cematlarine bol keseden ödenek ayırdığını, Sunni inancına ayrılan 2 milyon YTL'lik bütçenin PETKİM'in satış bedeline denk olduğunu belirten Demir, 'Bu demektir ki her yıl bir PETKİM kadar pay sunni İslam'a ayrılmaktadır' dedi. Demir, Alevilerin yok sayılmaya devam edildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

'Sanki Karacaahmet Dergahı'nı yıkmak üzere dozerlerle dayanan kendileri değilmiş gibi, çıkar uğruna geçmişini inkar eden kimi adamları toplayarak, satın alarak, onlara milletvekili payesi vererek Alevileri bölmek, parçalamak, aralarına girmek, polemik yaratmak amacıyla, yapay bir 'alevi örgütlenmesi' çabası başlattı.'

AK Parti içindeki Alevilere sert tepki

AK Parti içinde yer alan Reha Çamuroğlu gibi Alevileri sert bir dille eleştirerek 'ihanetçiler' ifadesini kullanan Demir, 'AKP güdümlü yeni Alevi kurumları yaratmak isteyen yamaklara bir an önce akıllarını başlarına almalarını dileriz' dedi. Demir, kendilerinin diyalog aradıklarını belirterek, hükümete 'herkesin hükümetisiniz' hatırlatmasında bulundu. Toplantıda hükümet ile görüşme çağrılarını yenileyen Demir, 'Tutumunuz, ön yargılarınız ve aşağılayıcı tavırlarınız yanlıştır' diye konuştu.

Başbakan'a çağrı: Muharrem ayını şova dönüştürmeyin

Daha sonra kısa bir konuşma yapan ABF Yönetim Kurulu Üyesi Ali Balkız, isim vererek Reha Çamuroğlu'nu eleştirdi. Muharrem ayında Çamuroğlu'nun girişimi ile Başbakan'ın iftar yemeğine katılmaya hazırlandığını hatırlatan Balkız, 'Muharrem ayında Aleviler 13-15 oruç tutarlar. Bu oruç Kerbela'da katledilen imam Hüseyin'i anmak onların acılarını yaşamak için tutuluyor. Bu oruç bir yastır Aleviler için. Alevilerde oruç açma bir şova bir gösteriye dönüştürülemez. Bu yaklaşım Aleviliği Sunniliğe, oruç açmaya iftara benzetme çabalarının devamıdır' şeklinde konuştu.

Hükümetin Alevi dedelerine maaş bağlayacağı yönünde bir soruya cevap veren Murtaza Demir, 'Biz Alevi dedelerinin maaşlı devlet memuru olmasını doğru bulmuyoruz. Din devletin himayesinde olmamalı. İmamlara da bu maaşlar ödenmemeli. İbadet para ile yapılmaz' şeklinde konuştu.

ANKARA (DİHA) - 24 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.