Aleviler, "ilk cemre"yi kutlayacak

Aleviler, "ilk cemre"yi kutlayacak

Aleviler, "ilk cemre"yi kutlayacak- Aleviler, “ilk cemre”yi kutlayacak- Kent ortamında yapılan tek geleneksel Saya Ceminin üçüncüsü...

A+A-

Aleviler, "ilk cemre"yi kutlayacakAleviler, "ilk cemre"yi kutlayacak

- Aleviler, “ilk cemre”yi kutlayacak

- Kent ortamında yapılan tek geleneksel Saya Ceminin üçüncüsü gerçekleştirilecek

Anadolunun binlerce yıllık geleneği Alevilerce Saya Cemi olarak devam ettirilmektedir.

Her türlü inançsal, sosyal ve yaşamsal olgusunu cemlerde yaşayan ve yaşatan Alevi toplumu, baharın karşılanması, ürünlerin bereketli olması amacıyla düzenlediği Saya Geleneği’ ni de Cem olarak yapmaktadır.

Saya cemi doğanın bahara girişini kutlamadır. İlk cemrenin düşüşünün karşılanması, yeni dönemin bereket getirmesinin duasıdır.

Cemin saya kısmı daha çok bir “Köy seyirlik oyunu” şeklindedir. Burada çeşitli rolleri olan oyuncular vardır. Bu oyuncular belli bir senaryo çerçevesinde tamamen doğaçlama olarak oynarlar.

Saya Cemi de normal cem törenleri gibi bir dedenin yönetiminde gerçekleşir. Daha önceden cem yapılacağı herkese duyurulur.

Saya Cemi, diğer cem törenlerinden farklı olarak gündüzden başlar. Gündüz bölümü akşamki ceme hazırlık yapmak ve gerekli malzemeleri toplamak için geçer. Bunun için cem evi kullanılmaz. Hazırlık tüm köyde yapılır.

Cem; Saya Cemi olduğu için işleyiş olarak öncelikle “Saya” kısmı icra edilir. Saya kısmı bitince normal cem törenine geçilir.

Saya ceminde;  Arap, Zağlak, Şişman, Gülpeş, Dalpeş, Çalpeş (Kocakarı), Tilki, Menük, Gelin 1, Gelin 2, Deveci, Deve gibi oyuncular bulunmaktadır.

Saya Cemi geleneği yüzyıllardır Anadolu'da yapılagelen bir kültürel gelenektir.

Kentleşirken bizleri var eden geleneklerimizin sembolik de olsa yaşamasını amaçlayan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Hubyar Vakfı, bu kez bu geleneği 20 Mart 2010 Cumartesi akşamı İstanbul Alibeyköy Cemevinde gerçekleştirecek.

KAYNAK : Alevihaber.com - 16 Mart 2010

İLGİLİ HABERLER:

Alevi Gençleri Saya Cemi'nde Buluşuyor

Alevilerden bir ilk daha

Hubyar Vakfı 1.Olağan Genel Kurulu Bugün Yapılıyor

Aleviler, ilk cemreyi kutlayacak

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.