Aleviler, ilk cemreyi kutlayacak

Aleviler, ilk cemreyi kutlayacak

Aleviler, “ilk cemre”yi kutlayacak  Alevi örgütleri, unutulmaya yüz tutan “Saya Cemini” Alevi gençlerin yaşatması...

A+A-

Aleviler, ilk cemreyi kutlayacakAleviler, “ilk cemre”yi kutlayacak 

Alevi örgütleri, unutulmaya yüz tutan “Saya Cemini” Alevi gençlerin yaşatması amacıyla bugün İstanbul Sarıgazi’de büyük bir organizasyon gerçekleştirecek. Köy Seyirlik oyunu ile başlayacak tören, Semah gösterisi ile devam edecek.

Saya Cemi töreninin organizasyonunu, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Hubyar Vakfı Gençlik Komisyonları gerçekleştirdi. Alevi geleneklerine göre, Saya Cemi, toprağa ilk cemrenin düşmesinin ardından düzenlenen bir tören. Sarıgazi Taşdelen Cemevi’nde düzenlenecek törene Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Alevi dernekleri davet edildi. Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Mehmet Sarıyar, VATAN’a, Saya Cemi töreninin, Hızır Orucu’nun ardından toprağa ilk cemrenin düşmesini takip eden günlerde düzenlendiğini anlattı.

Saya Cemi geleneğinin artık köylerde bile uygulanmadığını ifade eden Sarıyar, ilk kez büyük şehirde gerçekleştirilecek bu töreni, sürekli hale getirmek istediklerini vurguladı. Sarıyar, “Hedefimiz, Alevi gençlere bu kültürü aktarabilmek” dedi. Sarıyar, tören için siyasilere davette bulunmadıklarını belirterek, katılmak isteyen herkesin törende yer alabileceğini ifade etti.

VATAN - 23.02.2008 Cumartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.