Aleviler inançlarına sahip çıktı

Aleviler inançlarına sahip çıktı

Alevi Dedeleri İfade verdiKuran-ı Kerim öğrettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Alevi Şeyhlerinin ilk duruşması Samandağ sulh...

A+A-

Aleviler inançlarına sahip çıktı
Alevi Dedeleri İfade verdi

Kuran-ı Kerim öğrettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Alevi Şeyhlerinin ilk duruşması Samandağ sulh ceza mahkemesinde yapıldı. Duruşmaya Alevi dernek ve federasyon temsilcileri, Hatay milletvekili Gökhan Durgun, Çok sayıda vatandaşın desteği ve alkışları arasında gerçekleşen duruşma 28 Mayıs’a ertelendi. Şeyhleri, Samandağ’dan ve şehir dışından gelen gönüllü 24 avukat savundu.

Samandağ adliyesinde gerçekleşen duruşma saatinden önce adliye önünde toplanan kalabalık bir halk kitlesi duruşmaya gelen şeyhleri alkışlarla karşılayarak destekte bulundu. Duruşmaya, Alevi Bektaşi Federasyonu adına Av. Kemal Derin, Pir Sultan Abdal Derneği yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Aydın, AKAD Adana Yönetim Kurulu üyesi Hasan Atıcı, Karataş Alevileri Kültür Derneği, Karayusuflu sosyal Dayanışma Derneği, AKAD İskenderun Yönetim Kurulu üyesi Nihat Yenmiş, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Ali Yeral, Mazlum Der Hatay Şb. İkinci başkanı Mehmet Salmanoğlu, Özgür Eğitim- sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Ayan ve Samandağ ‘da bulunan yerel dernekler, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
 
Yaklaşık 3 saat süren duruşmanın ardından adliye bahçesinde destek için toplanan halka hitaben konuşmalar yapıldı. Hatay Milletvekili Gökhan Durgun “ Bu konuyu mecliste gündeme getireceğim. Alevi Şeyhlerimizin yaşadığı bu sıkıntılarla ilgili, basın açıklaması düzenleyeceğim. Yalnız değilsiniz. Gönlünüz rahat olsun. “ dedi.

AKAD Adana Yönetim Kurulu üyesi Hasan Atıcı yaptığı konuşmada “ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak şu sorunun cevabını istiyoruz; kendi inançlarımızı çocuklarımıza öğretmek için bir yerlerden izin almamız mı gerekiyor? Bizim Alevi İslam inancını öğrenmemiz konusunda Muaviye ve Yavuz’un kılıcı engel olamadı. Geçmişte olduğu gibi, bugün de yarın da Alevi inancını öğreneceğiz ve çocuklarımıza öğreteceğiz. “ dedi.

Av. Kemal Derin konuşmasında “ Türkiye’nin her tarafında Aleviler ayırımcılığa uğruyor. Bugün burada Şeyhlerimiz ayırımcılığa maruz kalıyorlar. Hiçbir güç hakkımıza sahip çıkmamıza engel olamaz. Alevi çocukları okullardaki zorunlu din dersleriyle  Sünnileştirilmeye çalışılıyor. Buna iktidar ve muhalefet susuyor. Buradan hem iktidara hem de muhalefete sesleniyorum yeni Anayasa paketinde zorunlu din dersleri zulmüne son verilsin diyorum. Buradan sonuç alamazsak bu davayı AİHM’ e götüreceğiz. “ dedi.

EHDAV Başkanı Ali Yeral yaptığı konuşmada “ Değerli din önderleri Şeyhlerimizin sanık kürsüsünde olmaları bizleri derinden üzmüştür. Biz Allaha ve Ehlibet’e olan inancımızı tüm baskılara rağmen koruduk ve korumaya devam edeceğiz. Biz bu yargılamayı anlayamadık. İnşallah bu yanlış hesap Bağdat’a gitmeden Samandağ adliyesinden geri döner.” Dedi.

Aleviler inançlarına sahip çıktı
 
Samandağ Ulvi Değerler Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi yaptığı konuşmada “Yüzyıllardır bu coğrafyada yaşayan biz aleviler kendi inanç esaslarımızı sadece kendi imkanlarımızla bu günlere taşıdık. Bu günedek Devletimizin bize bu yönde bir katkısı olmadığı gibi bizlerin de bu yönde bir talebi olmadı. Hal böyleyken ve toplumumuzun inanç esaslarını gönüllü fedakar ve barışçıl bir çabayla yeni nesillerimize aktarmanın karşılıksız gayreti içinde olan Alevi inanç önderlerimiz bu görevlerini ifade ederken tacize ve soruşturmaya uğramış ve iş yargılamaya dek varmıştır.

İnsan hakları ile temel hak ve özgürlükler kapsamında ve inanç özgürlüğü çerçevesinde alevi inançlarının sürdürülmesine olan katkıları dışında hiçbir suça konu eylemde bulunmamış olan din adamlarımızın rencide edici bu sürece sokulmaları kabul edilmez bir tutumdur bu süreç bütün alevi toplumunu yaralamış ve üzmüştür. Avrupa Birliği ve açılım süreçleriyle etkin inançlara özel hakların ve olanakların sağlanmaya çalışıldığı bir dönemde bu ve benzerleri eylemler hükümetimizin Bu yöndeki çabaları ile örtüşmemektedir. Alevi toplumu demokratik ve modern Türkiye’nin elzem ve vazgeçilmez temel bir unsurudur. Din ve vicdan özgürlüğü ise yasalarla güvence altına alınmış temel bir haktır. Bu hakların ihlal edilmesi çağdaş dünya toplumları nezdinde ülkemizi müşkül durumda sokacağı gibi iç barışı da zedeleyici bir tutum olacaktır. Bu münasebetle din adamlarımızı ve alevi toplumunu inciten bu yargılama sürecinin adil bir biçimde son bulması dileğimizi kamuoyu ile saygıyla paylaşırız” dedi.
 
Mahkemede ifade veren Zülfikar Çiftçi, İnam Dadük, Hikmet Özben ve Ahmet Tümkaya’nın duruşmaları 18 Mayıs’a ertelenirken, Ahmet Bilmez, Aziz Tümkaya, Edip Can’ın duruşması 13 Nisanda yapılacak. Yusuf Tam’ın duruşması ise 20 Nisanda olacak.

Murat Altunöz - Anta Haber Ajansı - 6 Nsan 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.