Aleviler İstanbul'da tek ses oldu

Aleviler İstanbul'da tek ses oldu

Aleviler İstanbul'da tek ses olduAleviler zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Ankara'nın ardından  İstanbul'da oturma eylemi...

A+A-

Aleviler İstanbul'da tek ses olduAleviler İstanbul'da tek ses oldu

Aleviler zorunlu din derslerinin kaldırılması talebiyle Ankara'nın ardından  İstanbul'da oturma eylemi yaptı. Eylemlerin bir sonraki durağı ise İzmir olacak. Binlerce Alevi, asimilasyon olarak gördükleri zorunlu din dersinin kaldırılmasını ve AİHM kararlarının uygulanmasını istedi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce Alevi  dün, Kadıköy'de oturma eylemi yaptı. Tepe Natilus önünde bir araya gelen binlerce kişi, "Eşit yurttaşlık için laik ve demokratik bir ülke istiyoruz", "İnanç özgürlüğü istiyoruz", "Devletin Alevisi olmayacağız" yazılı pankartlar taşıyarak Kadıköy Meydanı'na yürüdü. Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve çok sayıda PSAKD şube yöneticisi ile sanatçı Tolga Sağ, Pınar Sağ, Dertli Divani, Muharrem Temiz, Metin Karataş, Aşık Mazlumi ve Ferhat Tunç katıldı.  ÖDP, EDP, SDP, BDP, TKP, KESK, ESP, Aka-Der, Mücadele Birliği, SODAP ve EMEP üyeleri destek verdi.

'ZORUNLU DİN DERSLERİ ASİMİLASYONDUR'

Semah gösterisi ile başlayan eylemin açış konuşmasını  yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, 30 yıldır Alevi çocuklarına zorunlu din dersinin dayatıldığını söyledi. Gümüş, "1982 askeri faşist rejiminin getirmiş olduğu zorunlu din dersleri bize göre bir insan hakları ihlalidir, insanlık suçudur. Zorunlu din dersleri Alevi çocuklarının asimilasyonuna hizmet etmektedir. Zorunlu din dersleri, Türk-İslam projesinin bir parçasıdır. Farklılıkları yok sayan, görmezden gelen, dahası inkar eden yaklaşımın anayasal güvence bulmuş halidir" dedi.

Zorunlu din derslerine karşı yıllardır mücadele verdiklerini hatırlatan Gümüş, zorunlu din derslerini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulan AİHM kararını hatırlatarak, şöyle konuştu: "Siyasi iktidar, bu mahkeme kararını uygulamamak için direniyor, haksızlık, hukuksuzluk yapıyor. Söz konusu olan türban olduğunda inanç özgürlüğünün bayraktarlığını yapan bu iktidar, Alevilerin en temel taleplerini görmüyor, mahkeme kararlarını uygulamıyor, yetmiyor daha dün Ankara'da toplanan Milli Eğitim Şurası'nda olduğu gibi kendi menfaatine kurum ve kurullarda bu zorunlu din dersleri işkencesi konusunda kamuoyunu tanzim etmeye çalışıyor. Daha yürümemiz gereken çok yol olsa da, daha doldurmamız gereken çok alan olsa da bu haksızlığa karşı Aleviler olarak direnmeye devam edeceğiz."

İZMİR'DE EYLEM YAPILACAK

AKP'nin haksızlıkları karşısında karşı boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Gümüş,  aynı taleple İzmir'de eylem yapacaklarını, gelecek Şubat-Mart aylarında ise yüz binlerce kişi ile İzmir Alsancak Meydanı'nda miting yapacaklarını duyurdu. Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Biz Türkiye'de Aleviler olarak varlığımızın, birliğimizin kabul edilmesini istiyoruz. Yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz ve bu toprakların gerçekliğiyiz. Biz, Türkiye'deki tüm farklılıklara sevgiyle, saygıyla, muhabbetle yaklaşıyoruz. Bizim insanların inancıyla bir sorunumuz yok. Dün nasıl canlar Kerbala'da Muaviye düzenine karşı direndilerse, bugün Kerbela'dan gelenler, Pir Sultan'dan gelenler, Hacı Bektaş'tan gelenler, Denizlerden, Mahirlerden gelenler, Nesimi'den gelenler, Madımak'tan gelenler bu Muaviye düzenine karşı direneceklerdir."

Türkiye'de demokrasinin eksik olduğunu ve vesayet rejimi olduğunu ifade eden Gümüş, bu vesayetin sadece askeri vesayetle sınırlı olmadığını, bir de diyanet vesayeti olduğunu kaydetti. Gümüş, "Demokrasi talebinin karşısındaki vesayete karşı mücadele etmek gerekiyor" dedi.

Gümüş, Alevi köylerine zorla cami yapımına ve hoparlörle ezan okunmasına son verilmesini, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını, Cemevlerinin siyasi statüye kavuşturulmasını ve Alevi toplumlarına verilmesini istedi. Ayrıca Madımak Oteli'nin müze yapılmasını talep etti.

Gümüş'ün ardından ABF Genel Başkanı Ali Balkız da kısa bir konuşma yaptı. Pınar Sağ'ın türküleri eşliğinde devam eden eylemde Aleviler, oturma eylemine başladı.

SELİN DEREGÖZ- ZEYNEP KURAY / BİRGÜN - 07 Kasım 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.