Aleviler İzmir'de oturma eyleminde

Aleviler İzmir'de oturma eyleminde

Aleviler İzmir'de oturma eyleminde   İZMİR - Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, "Asimilasyona Son! Çocuklarımız için...

A+A-

Aleviler İzmir'de oturma eyleminde  Aleviler İzmir'de oturma eyleminde 
 
İZMİR - Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, "Asimilasyona Son! Çocuklarımız için laik, bilimsel, demokratik eğitim istiyoruz" başlığı altında zorunlu din derslerine karşı bugün İzmir'de 24 saatlik oturma eylemi başlattı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Aleviler, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın", "Irkçı, gerici eğitime geçit vermeyeceğiz", "Bozuk düzende sağlam çark olmaz", "Yargı kararları uygulansın, zorunlu din dersleri kaldırılsın" yazılı pankartlar açarak, sloganlar eşliğinde Konak eski Sümerbank önüne yürüdü.

'Çocuklarımızı elimizden alma operasyonu'

Burada bir konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bilim, eşitlik ve özgürlükten yana bir eğitim istediklerini söyledi.

Mevcut eğitim sisteminin çocukları ailelerine yabancılaştırdığını ifade eden Balkız, Alevi çocuklarının din eğitimini dededen babadan aldıklarını, okullarda ise sınıfı geçmeleri için ailelerinden öğrendiklerinden farklı bir din dersi gördüklerini belirtti. Balkız, "Zorunlu din dersi, çocuklarımızı zorla elimizden alma operasyonudur. Zorunlu din dersi ile aşağılanıyor ve ayrıştırılıyoruz" dedi.

Ali Balkız, hükümetin Cemevlerinin statüsüne ilişkin yeni çalışmasını da değerlendirdi, şöyle dedi: "Biz 20-25 milyon insanız. İbadethanemiz Cemevidir. Bunu yok saymak kimsenin haddi değildir. Hükümetin, Alevilerle ilgili yürüttüğü çalışmalar konusunda gazetelere bazı haberler çıktı. Cemevleri kültür inanç merkezi olarak değerlendirilerek, Başbakanlığa bağlanacakmış. Cemevleri, bizim ibadethanemizdir. O tabelayı Cemevlerine astırmayız, kimseye de bağlı olmayı kabul etmiyoruz. Çakma derneklerle yürütülen çalıştayı kabul etmiyor, burada pişen aşı biz yemiyoruz." Balkız, 6 Mart 2011'de yine sokaklarda olacaklarını duyurdu.

'AİHM kararı uygulansın'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş, taleplerinin temelinde laik, demokratik bir Türkiye olduğunu, bunun için de yürüyüşlerine devam edeceklerini belirtti. AKP hükümetinin Alevilerle ilgili politikalarını eleştiren Gümüş, hükümetin AİHM kararını uygulamasını istedi.

Alevi Yol Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı İzzet Özketen, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istediklerini ve bu düzen içinde çocuklarına eğitim verilmemesi için mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Açıklamaların ardından yerel müzik grupları dinleti sundu. Oturma eylemine geçen Aleviler, eylemi yarın saat 11.00'da sonlandıracak.

ETHA - 20 Kasım 2010

Aleviler İzmir'de oturma eyleminde
 
Alevi örgütleri Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirdikleri 24 saatlik oturma eylemlerinin ardından bu kez İzmir'de oturma eylemi başlattı. “Zorunlu din derslerinin kaldırılması” talebiyle eylem yapan Aleviler, 20 Kasım günü saat 11.00'de başlattıkları eylemlerini yarın (21 Kasım) aynı saatte sonlandıracaklar.

Alevi Bektaşi Federasyonu'na (ABF) bağlı derneklerin İzmir bileşenleri tarafından örgütlenen oturma eylemi “Asimilasyona Son! Çocuklarımız İçin Laik, Bilimsel, Demokratik Eğitim İstiyoruz” şiarıyla gerçekleştiriliyor. Eylemde İstanbul, Ankara, Sivas, Didim ve Kuşadası Pir Sultan Abdal Dernekleri ile yöre dernekleri ve KESK Şubeler Platformu da katılımcılar arasında yer alırken, eyleme ÖDP, TKP, ESP, SDP ve Halkevleri'nin aralarında bulunduğu kurumlar destek veriyor. TEKEL işçileri de “Zorunlu din dersleri kaldırılsın / TEKEL İşçileri” pankartıyla katıldılar.

“Çocuklarımız yalnızlaştırılıyor”

Eylem saat 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda kitlenin toplanmasıyla başladı. Buradan Konak Meydanı’na yüründü. Yürüyüşte, “Zorunlu din dersi asimilasyondur. Asimilasyon insanlık suçudur / Alevi-Bektaşi Federasyonu İzmir Şube”, “Çağdaş bilimsel ve laik eğitim için zorunlu din dersi kaldırılsın / Alevi-Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri”, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız / Pir Sultan Abdal Derneği Aydın Şube”, ”Spartaküs’ten Pir Sultanlara bu isyan bizim / Pir Sultan Abdal Derneği”, “Sivas'ta yakılanız, Hrant'la vurulanız, Deniz'le asılanız. İşte buradayız" pankartları taşındı. “Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız!", “Diyanet kapansın, inançlara özgürlük!", “Zorunlu din dersi istemiyoruz!",  “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Parasız sağlık, parasız eğitim!”, “Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta çözüm faşizme karşı savaşta!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Konak’taki SGK İl Binası önünde toplanan kitleye seslenen ABF Genel Başkanı Ali Balkız, bilim, eşitlik ve özgürlükten yana bir eğitim istediklerini belirterek, mevcut eğitim sisteminin çocukları ailelerine yabancılaştırdığını söyledi. Alevi çocukların din eğitimini ailede aldıklarını, okullarda ise sınıfı geçmeleri için ailelerinden öğrendiklerinden farklı bir din dersi gördüklerini ifade eden Balkız, "Zorunlu din dersi, çocuklarımızı zorla elimizden alma operasyonudur" dedi.

Alevi çocukların okullarda dışlandığını, yalnızlaştırıldığını belirten Balkız şöyle konuştu:

"Biz 20-25 milyon insanız. İbadethanemiz Cemevidir. Bunu yok saymak kimsenin haddi değildir. Hükümetin, Alevilerle ilgili yürüttüğü çalışmalar konusunda gazetelere bazı haberler çıktı. Cemevleri kültür inanç merkezi olarak değerlendirilerek, başbakanlığa bağlanacakmış. Cemevleri, bizim ibadethanemizdir. O tabelayı Cemevlerine astırmayız, kimseye de bağlı olmayı kabul etmiyoruz. Çakma derneklerle yürütülen çalıştayı kabul etmiyor, burada pişen aşı biz yemiyoruz."

Balkız'ın ardından söz alan Pir Sultan Abdal Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise, taleplerinin temelinde laik ve demokratik bir Türkiye olduğunu, bunun için de yürüyüşlerine devam edeceklerini belirtti. Hükümetin, zorunlu din dersleriyle ilgili AİHM kararını tanımayarak hukuksuzluk yaptığını belirten Gümüş, eylemlerinin sonuç alıncaya kadar süreceğini vurguladı.

Eylem programı dernek başkanlarının yaptığı konuşmalarla devam ederken bunların ardından TEKEL işçileri adına bir konuşma yapıldı. Sevim Ulaş konuştu. Ulaş şunları söyledi: “12 Eylül faşist cuntasının getirdiği zorunlu din dersine ve AKP hükümetinin din dersi dayatmasına bizler de karşıyız. Faşist, zorunlu din dersi istemiyoruz. Mücadeleniz mücadelemizdir. UPS işçilerinin direnişi de direnişimizdir. Herkesi selamlıyorum.” 

Açıklamaların ardından yerel müzik grupları semah ve Alevi deyişlerinden oluşan müzik dinletisi sundu.

Ayrıca eylemde 6 Mart 2011 tarihde İzmir'de merkezi ir miting yapılacağı duyuruldu.

Kızıl Bayrak / İzmir - 20.11.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.