Aleviler K.Maraş'ın Katillerini İstediler

Aleviler K.Maraş'ın Katillerini İstediler

Aleviler K.Maraş'ın Katillerini İstediler Aleviler'den devlete: ''Kahramanmaraş olaylarının faillerini açığa çıkartarak...

A+A-

Aleviler K.Maraş'ın Katillerini İstedilerAleviler K.Maraş'ın Katillerini İstediler

Aleviler'den devlete: ''Kahramanmaraş olaylarının faillerini açığa çıkartarak yargılayacaksın''
 
Adana'da, Maraş olaylarının 30. yıldönümü nedeniyle "Maraş'ı Unutmadık, Unutturmayacağız" mitingi düzenlendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun öncülük ettiği, Alevi örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partilerin destek verdiği miting öncesi Türkiye'nin dört bir yanından Adana'ya gelen binlerce kişi, Mimar Sinan Anfi Tiyatro önünde toplandı.

Grubun alana alınması sırasında Miting Tertip Komitesi görevlileri ile bazı vatandaşlar arasında pankartların sopalarla taşınması nedeniyle tartışma yaşandı. Mitinge katılanlar, kontrol noktasındaki üst aramalarının ardından alana alındı.

Yaklaşık 5 bin kişi, daha sonra mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, yürüyüş sırasında "Maraş'ı unutma, unutturma", "Katiller halka hesap verecek" şeklinde sloganlar attı. Bir grup genç de ABD Başkanı Bush'a tepkilerini göstermek için ayakkabılarını ellerine alarak alana girdi. Maraş ve Sivas'ta öldürülenler için saygı duruşunda bulunulan mitingde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Alan, miting süresince havadan ve yüksek binaların çevresindeki keskin nişancı polisler tarafından gözetlendi.

Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, "Televizyonda, radyolarda duyurulan, gazetelerde bildirilen haber kapkaraydı. Yüreğimiz kapkara oldu. Hemen şurada, buradan iki saat uzaklıkta, ülkemizin orta yerinde Maraş'ta canlarımız katledilmiştir. Bu ülke tarihine kara bir leke eklediler. Maraş, üstü örtülmesi zor bir günahtır, ayıptır, insanlık suçudur. Acımız hala dipdiridir. Çünkü Maraş'ın hesabı sorulmamıştır. Bu yüzden içimiz yanıyor" dedi.

Aleviler K.Maraş'ın Katillerini İstediler

Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik de, "Devlete güvenmiştik ve Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyorduk. Ama 30 yıl önce Maraş'ta o nüfus cüzdanlarımız yakıldı. Bu, devletin ayıbıydı. Bu ayıbı hala temizlemiş değiller. Onun için alanlardayız 30 yıl sonra. Bunun hesabını nasıl ödeyecekler bize? 'Sizden özür diliyoruz' demek çok mu zor?" diye konuştu.

Miting olaysız şekilde sona erdi.

SPOTHABER.COM - 21 Aralık 2008

Aleviler "Maraş" olayları için sokağa çıktı

Aleviler, "Kahramanmaraş olaylarının" 30. yıl dönümünde sorunları dile getirmek için miting yaptı.

Adana'da, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından, "Kahramanmaraş olaylarının" 30. yıl dönümünde Alevilerin yaşadıkları sorunları dile getirmek amacıyla yürüyüş ve miting düzenlendi.

Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan çok sayıda katılımcı, pankartlar taşıyarak ve sloganlar atarak Uğur Mumcu Meydanı'ndaki miting alanına kadar yürüdü.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, burada yaptığı konuşmada, 30 yıl önce Kahramanmaraş'ta gerçekleşen olayları unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi.

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de karanlık güçler tarafından camilere saldırılar gerçekleştirilerek, halkın Alevilere karşı provoke edildiğini savunan Balkız, "Kahramanmaraş'ta o gün camilerin minaresinden insanları katletmeye davet ettiler. O büyük provakasyonda kimlerin eli olduğu ortaya çıkarılmadı" dedi.

Balkız, "Ankara'da devlete seslendik. (Madımak'ı müze yapacaksın, Diyanet Başkanlığı'nı kaldıracaksın, zorunlu din dersini kaldıracaksın, Alevi köylerine cami yaptırma politikasından vazgeçeceksin, başta Hacı Bektaş Veli olmak üzere, değerlerimizi bize iade edeceksin) dedik. Şimdi bu istemlere birini daha ekliyoruz. Kahramanmaraş olaylarının faillerini açığa çıkartacak ve yargılayacaksın) Biz bunu bekliyoruz" dedi.

Balkız, geçen hafta Ankara'daki duruşmada, Sivas olaylarının yakalanamayan sanıkları hakkında Cumhuriyet Savcısının zaman aşımından davanın düşürülmesinde dair mahkemeye istemde bulunduğunu belirterek, "Aynı şey, Beyazıt'taki öğrencileri öldüren katiller için de geçerli oldu. Şu hayatın cilvesine bakın, bir de 'Jet Fadıl'ı affetmek istiyorlar. Bütün bunları değiştirmek bizlerin elinde. Şu küresel çağda, örgütlü insan gücünden daha güçlü bir güç yoktur" diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise konuşmasında, 30 yıl önce Kahramanmaraş'ta insanların "katledildiğini" vurgulayarak, Kahramanmaraş'ın üstünün örtülmesinin ayıp ve günah olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş olaylarını hesabının sorulmadığını savunan Gümüş, o yüzden içlerinin yandıklarını kaydetti.

"Unutmadık, unutturmayacağız. Bize (unutun) diyorlar. Hangi vicdanla unutun diyorsunuz?" diye soran Gümüş, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in çekmecesinden çıkan belgelerin hesabının sorulmadığını kaydetti.

Gümüş, "Acılarımıza da saygı duymuyorlar. Katilleri milletvekili yapıyorlar, bizden unutmamızı istiyorlar. Cesaretiniz varsa olaylara ilişkin arşivleri açın, görelim, söz konusu çekmeceden çıkan belgenin kaç örneği var, kimler suçlu. Bu kişileri tanıyalım, vicdanlarımızda mahkum edelim" dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise Alevilerin tarihinin "katliamlar tarihi" olduğunu ifade ederek, "Ama artık asla yeni Kahramanmaraş'ları, Madımak'ları yaşamayacağız. Çünkü örgütlülüğümüz var" diye konuştu.

Miting, ozanların verdiği konserle olaysız şekilde sona erdi.

Kaynak: Ajanslar

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.