Aleviler Kadıköy'de buluştu

Aleviler Kadıköy'de buluştu

Aleviler Kadıköy'de buluştu Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu (PSAKDF) tarafından “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” talebiyle...

A+A-

Aleviler Kadıköy'de buluştu

Aleviler Kadıköy'de buluştu
 
Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu (PSAKDF) tarafından “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” talebiyle örgütlenen 24 saatlik oturma eylemi bugün sabah saatlerinde başladı. Kadıköy Tepe Natilius önünde bir araya gelen yüzlerce kişi kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti. Saat 12.00’ye doğru başlayan yürüyüş boyunca Aleviler taleplerini haykırdılar. “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Alevi inancı yasaklanamaz” ve “Zorunlu din dersi değil, inanç özgürlüğü istiyoruz”  şiarlarının ağırlıklı olduğu yürüyüş coşkulu bir havada geçti. Yürüyüş’e PSAKD Genel başkanı Av. Fevzi Gümüş’ün yanısıra, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve çok sayıda PSAKD Yöneticisi katıldı.

Kadıköy İskele Meydanı’na varıldığında yapılan semah gösterisinin ardından PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş söz aldı. Gümüş oturma eylemine destek veren kurumlara teşekkür ederek söze başladı. Zorunlu din dersinin, Alevi çocuklarını asimilasyona uğratmanın bir aracı olarak kullanıldığına dikkat çeken Gümüş, 12 Eylül faşizminin dayattığı asimilasyonu kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi. Bu konuda hukuksal mücadeleyi de yürüttüklerini söyleyen Av. Fevzi Gümüş, siyasi iktidarın bu konudaki AİHM kararlarını umursamadığını belirterek Aleviler olarak sonuna kadar direneceklerini ifade etti.

"Muaviye düzenine karşı direniyoruz"

Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz Türkiye'de Aleviler olarak varlığımızın, birliğimizin kabul edilmesini istiyoruz. Yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz ve bu toprakların gerçekliğiyiz. Biz, Türkiye'deki tüm farklılıklara sevgiyle, saygıyla, muhabbetle yaklaşıyoruz. Bizim insanların inancıyla bir sorunumuz yok. Dün nasıl canlar Kerbala'da Muaviye düzenine karşı direndilerse, bugün Kerbela'dan gelenler, Pir Sultan'dan gelenler, Hacı Bektaş'tan gelenler, Denizler’den, Mahirler’den gelenler, Nesimi'den gelenler, Madımak'tan gelenler bu Muaviye düzenine karşı direneceklerdir."

Ardından sözü ABF Başkanı Ali Balkız aldı. Balkız, aile imamı uygulamasını kabul etmeyeceklerini söyleyerek asimilasyon politikalarının insanları ayrımcılığa sürüklediğini ve böldüğünü belirtti.  Ayrıca Alevi köylerinde megafonla okunan ezan sesini duymak istemediklerini, Alevi köylerine zorla cami yapılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. 

TEKEL işçileri: "Alevilere asimilasyonu dayatanlar, bizlere 4/C köleliğini dayatanlardır”

Konuşmalar esnasında 4. Levent’teki sendika binası önünde direnişlerini sürdüren TEKEL işçileri “Her yer TEKEL, her yer direniş!”  sloganıyla alana girdi. İşçiler “TEKEL işçisi yalnız değildir” sloganıyla karşılandı. Balkız’ın konuşmasının ardından sanatçılar sırayla sahne aldı. Her bir sanatçı kısa bir konuşma yaparak birer türkü seslendirdi. Sanatçıların ardından PSAKD Ataşehir yöneticisi ve TEKEL İşçisi Metin Arslan bir konuşma yaptı. 

Arslan, direnişlerini anlattıktan sonra sendikal ihanete özel bir vurgu yaptı. “Sendika bürokratları ve onların çanağından beslenen bazı ‘sol’ yayın organları TEKEL Direnişi’ni zayıflatmak adına çaba sarfediyor. Eylemimizi ‘Eylemcik’ diyerek küçümsüyorlar” dedi.  Ayrıca “Sivas’ta Alevileri yakanlar, Alevilere zorunlu din dersiyle asimilasyonu dayatanlar, bizlere 4/C köleliğini, güvencesizliği, taşeronlaştırmayı dayatanlardır” dedi. Aslan’ın konuşması “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor!” sloganıyla bitirildi.

Kürsüden Türkan Albayrak’ın direnişine vurgu yapıldı ve zaferinden dolayı Albayrak kutlandı.

Ardından ses sistemiyle müzik yayını yapılmaya başlandı.  Aleviler geceyi Kadıköy iskele meydanında geçirecekler. Alanda bulunanlar halen müzik eşliğinde halaylar çekiyor. Oturma eylemi yarın saat 12.00’de Fevzi Gümüş’ün yapacağı basın açıklamasının ardından sona erecek.  Ayrıca 2011 Yılının Şubat – Mart ayında İzmir Alsancak Meydanında yüzbinlerce kişinin katılacağı bir miting yapılacak.

Yürüyüşe AKA-DER, Alınteri, EDP, ESP, SODAP, ÖDP, TKP, BDP, Halkevleri, Mücadele Birliği Platformu, Devrimci Alevi Komitesi, KESK Şubeler Platformu, PSAKD’ye bağlı bir çok şube, Şahkulu Sultan Vakfı,  Alevi Bektaşi Gençlik Platformu, Koçgiri Platformu, Türkiye Alevilerden Özür Dile Platformu, Munzur Kültür Derneği katıldı. “Zorunlu din dersi kaldırılsın, YÖK Dağıtılsın” pankartı taşıyan Genç Pir Sultanlar coşkusuyla dikkat çekti.

BDSP’liler alanda, “Ekim Devrimi ve Ulusal sorun” seminerinin el ilanları ile, Alaattin Karadağ’ın duruşmasına çağrı yapan ilanlarının dağıtımı gerçekleştirildi. Karadağ Ailesi ise “Gelin Canlar Bir Olalım! Alaattin Karadağ davasına sahip çıkalım! – Karadağ Ailesi” yazılı bildirinin dağıtımını yaygın bir şekilde gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul - 06.11.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.