Aleviler Kadıköy'e sığmadı!

Aleviler Kadıköy'e sığmadı!

Aleviler Kadıköy'e sığmadı!Bazı Alevi örgütlerinin dün Kadıköy'de düzenlediği mitinge onbinler katıldı, Kadıköy...

A+A-

Aleviler Kadıköy'e sığmadı!Aleviler Kadıköy'e sığmadı!

Bazı Alevi örgütlerinin dün Kadıköy'de düzenlediği mitinge onbinler katıldı, Kadıköy Meydanı böyle kalabalık görmedi

On binlerce Alevi haklarını istedi

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği ve çeşitli Alevi örgütlerinin katılımıyla Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda düzenlenen “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” isimli mitingde bir araya gelen on binlerce Alevi taleplerini haykırdı

Mitinge katılanlar saat 11.00’de alışveriş merkezi Tepe Nautilus önünde toplandı. Birçoğunun başlarında “Medet ya Ali” yazılı bantlar takılı olan kalabalık grup, daha sonra slogan atarak, ıslık ve zılgıtlarla miting alanına doğru yürüyüşe başladı. Binlerce kişi, “Madımak müze olsun”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Cem evleri ibadethanemizdir”, “Diyanet kaldırılsın” gibi talepler içeren pankart ve dövizler taşıdı.

Grupların 12.30’da meydana girmesinin ardından beyaz güvercinler uçuruldu. Polis kayıtlarına göre mitinge yaklaşık 40 bin kişi katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız konuşmasında, geçen yıl Ankara’da düzenlenen mitingde dile getirdikleri isteklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Ak Parti’nin bir Alevi Çalıştayı başlattığını hatırlatan Balkız, 3 Haziran 2009’da düzenlenen bu çalıştaya 35 Alevi örgüt temsilcisiyle birlikte katıldıklarını ve taleplerini birleştirerek, Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik’e sunduklarını anlattı.

‘Biz meydanlarda konuşacağız’

“Bizi, ‘Alevilik İslamın içinde midir dışında mıdır?’ diye bir kavganın içine çekmeye çalışıyorlar” diyen Balkız, “Sana ne benim Alevilikten ne anladığımdan, sana ne? Sayın Başbakan’a şunu söylemek isteriz, bu iş kapalı kapılar arkasında olabilecek bir iş değil. Hele hele Dolmabahçe yöntemleriyle çüzülebilecek bir iş asla değildir. Biz Dolmabahçe’ye gelip görüşecek kesimler değiliz. Biz meydanlarda konuşacağız” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş de, şunları söyledi:

‘Laik devlette Diyanet olmaz’

“Biz kendisine ayrılan ödenekle 8 bakanlığın bütçesini geride bırakan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istiyoruz. Diyanet laik bir devlette olmaması gereken bir kurumdur. Bizler Alevi köyleri ve mahallelerine cami yapılmasına, Alevi çocuklarının asimilasyonuna hizmet eden zorunlu din deslerine de karşıyız. Cumhurbaşkanı Gül’ün Tunceli’de cemevi ziyaretine ayakkabı çıkararak girmesi kimi çevrelerce alkışlandı. Ama Cumhurbaşkanı bilmelidir ki cemevine saygının ilk koşulu Alevilerin ibadet yerini tanımaktır.”

Aleviler Kadıköy'e sığmadı!

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ise şöyle konuştu: “Eşitlik isteyenleri, ayrımcılığa hayır diyenleri, bugün burada toplanan ülkemizin lanetlenmiş, ama güzel, ama yürekli insanlarının sesini siyasetin karanlık dehlizlerinde boğmak isteyen herkes duysun. Vazgeçin artık şu inkâr politikasından. ‘Asimilasyon insanlık suçudur’ diyenler, bizi sünnileştirmek çabasından artık vazgeçin.”

Milliyet - M. Akif Erdem - 09.11.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.