Aleviler "Madımak'la Başbağlar'ı Karıştırmayın" Diyor

Aleviler "Madımak'la Başbağlar'ı Karıştırmayın" Diyor

Aleviler "Madımak'la Başbağlar'ı Karıştırmayın" DiyorAleviler Sivas katliamında öldürülenler için Madımak'ın...

A+A-

Aleviler "Madımak'la Başbağlar'ı Karıştırmayın" DiyorAleviler "Madımak'la Başbağlar'ı Karıştırmayın" Diyor

Aleviler Sivas katliamında öldürülenler için Madımak'ın müze olmasını, Başbağlar'da öldürülen siviller için de Başbağlar'da bir anıt yapılmasını istiyor, Fransa'da olduğu ortaya çıkan Sivas katliamı sanıklarından Erçakmak'ın devlet tarafından korunduğunu söylüyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Sivas'taki Madımak Oteli'nin "anı evi" olması, içinde Sivas, Başbağlar katliamlarında öldürülen sivillerin ve Bingöl'de öldürülen 33 askerin anılmasına dair önerisini reddetti. Ayrıca, Fransa'da yaşadığı ortaya çıkan Sivas katliamının sanıklarından Cafer Erçakmak'ın devlet tarafından korunduğunu belirtti.

"Başbağlar anıtını Başbağlar'a yapın"

Derneğin başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı yazılı açıklamada, 5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde öldürülen 33 sivil için elbette bir anıt yapmak gerektiğini, ama bunun Başbağlar köyünde yapılması gerektiğini söyledi.

"Hükümet Madımak ve Başbağlar katliamlarını sürekli karşı karşıya getirerek bilinç bulanıklığı yaratmak için elinden geleni yapıyor" diyen Gümüş, Madımak'ın müze olması talebini 16 yıldır dile getirdiklerini, ama hükümetin Alevi toplumuna ve örgütlerine görüş sormaksızın "Ben yaptım oldu" tutumunu sürdürdüğünü dile getirdi.

"Sanığı devlet korudu"

Gümüş, Sivas katliamı davasının sanıklarından Cafer Erçakmak'ın Fransa'da yaşadığının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Nüfus Müdürlüğü tarafından bilindiğinin, 1998'e kadar Ziraat Bankası üzerinden emekli maaşı ödendiğinin ortaya çıkması üzerine de "Görünüyor ki katliam sanıkları açıkça korunmuştur" dedi. Aleviler katliamda sorumluluğu olan herkesin yakalanmasını ve ve yargılanmasını istiyor.

Sivas, Başbağlar, 33 asker

2 Temmuz 1993'te otelin ateşe verilmesiyle aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 37 kişi yaşamını yitirmişti.

5 Temmuz 1993'teki Başbağlar katliamını PKK militanlarının yaptığı iddia edilmiş, PKK lideri Abdullah Öcalan yargılanması sırasında olaydan haberi olmadığını, tasvip etmediğini, "Doktor Baran"ın gerçekleştirdiğini söylemişti. Olayla ilgili yargılanan 20 kişiden 18'i için Yargıtay beraat kararı vermiş, jandarma ve polisin aldığı ifadeleri geçersiz saymış, yalnızca iki kişiyi "yasadışı örgüt üyesi olma, yardım ve yataklık" suçundan cezalandırmıştı.

24 Mayıs 1993'te, Elazığ-Bingöl karayolunu kesen PKK'liler 33 askeri öldürmüştü. Bu olay PKK'nin ilan ettiği ateşkesi de geçersiz kılmıştı. Öcalan, bu olaya kumanda eden Şemdin Sakık'ın Ergenekon örgütü tarafından kullanılmış olabileceğini söylemişti.

Üç olay da, Ergenekon davasının iddianamesinde, Ergenekon örgütünün gerçekleştirdiği eylemler olarak gösteriliyor. (TK)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 02 Eylül 2009, Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.