Aleviler Maraş Katliamının 30. Yılında Adana'da Mitingde

Aleviler Maraş Katliamının 30. Yılında Adana'da Mitingde

Aleviler Maraş Katliamının 30. Yılında Adana'da MitingdePir Sultan Abdal Kültür Derneği yüzden fazla kişinin öldürüldüğü...

A+A-

Aleviler Maraş Katliamının 30. Yılında Adana'da MitingdeAleviler Maraş Katliamının 30. Yılında Adana'da Mitingde

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yüzden fazla kişinin öldürüldüğü Maraş katliamıyla ilgili gizli belgelerin açıklanmasını istiyor. 21 Aralık'ta miting düzenleyen derneğin talepleri arasında, yaşayan tanıkların dinlenmesi ve sorumluların yargılanması var.

“Maraş Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçti. Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan ‘kurtuldular’ ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildiler. Çünkü, Maraş katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası katliamcıların önce izole edilmesi, sonra bu izolasyon yardımıyla ‘suçsuz ilan edilmesiydi.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), resmi rakamlara göre 111 kişinin hayatını kaybettiği Maraş katliamının yıldönümünde Adana’da düzenlediği mitinge çağrı metninde bunları söylüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu’nun da (ABF) desteklediği miting 21 Aralık Pazar günü gerçekleştirilecek.

"Gizli arşivler açıklansın, tanıklar dinlensin"

21-27 Aralık tarihlerinde şubesinin bulunduğu illerde basın açıklamaları ve etkinlikler düzenleyecek olan PSAKD katliamın gizli belgelerinin açıklanmasını, yaşayan tanıkların dinlenmesini ve sorumluların yargılanmasını istiyor.

“Devletin derin çekmecelerinde gizli arşivler açılmalı, katliamların yaşayan tanıkları dinlenmelidir. Arşivlerin, yaşayan tanıkların, kitap, belge ve o dönemdeki mahkeme tutanaklarının ışığında katliamda suçu, hatası ve ihmali bulunan birey ve kurum her kim varsa evrensel hukuk verileri çerçevesinde yargılanmalı, gerekli cezalar verilmelidir.”

Miting için saat 11:00’de Mimar Sinan Anfi Tiyatro’nun önünde toplanılacak ve Uğur Mumcu Meydanı’a yürünecek. Yürüyüşün ardından saat 13.00’te başlayacak olan “30. Yılında Maraş Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız” mitinginde müzisyen Ozan Emekçi sahne alacak.

111 ölü, yüzlerce yaralı

1978'de Kahramanmaraş'ta yaşanan olaylarda, resmi rakamlara göre 111 kişi öldü, Yüzlerce kişi yaralandı. 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezalarıyla cezalandırıldı.

İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulandı ve cezaları azaltıldı. Sıkıyönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafindan bozulunca yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmadı.

BİA Haber Merkezi - İstanbul - 16 Aralık 2008, Salı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.