Aleviler Maraş mitingine hazırlanıyor

Aleviler Maraş mitingine hazırlanıyor

Aleviler Maraş mitingine hazırlanıyorAlevi örgütleri, üzerinden 30 yıl geçen Maraş Katliamı'nın sorumlularının yargı önüne...

A+A-

Aleviler Maraş mitingine hazırlanıyorAleviler Maraş mitingine hazırlanıyor

Alevi örgütleri, üzerinden 30 yıl geçen Maraş Katliamı'nın sorumlularının yargı önüne çıkartılması, devletin gizli arşivlerinin açılması talebiyle 21 Aralık günü Adana'da büyük bir miting düzenlemeye hazırlanıyor.

Ankara'da Büyük Alevi Mitingi'nde bir araya gelerek 'Biz bu ülkenin gerçeğiyiz' diyen Aleviler, şimdi de Maraş Katliamı'nı kitlesel bir mitingle protesto etmeye hazırlanıyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun da desteğiyle 21 Aralık Pazar günü Adana'da büyük bir miting düzenleyecek.

Maraş Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçti. Bu katliamda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan 'kurtuldular' ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp beraat ettirildi. Olayın üzerinden geçen yıllara karşın, katliamın, devletin eliyle gerçekleştiği düşüncesi hiç değişmedi. Bu düşünceyi, eski Başbakan Bülent Ecevit'in özel arşivinden çıkan 'gizli' ibareli bir belge de ispatlamıştı. Belgede, Maraş Katliamı'nın 'bir MİT organizasyonu' olduğu ifade edilmişti.

Katliamın üzerinden geçen 30 yıla rağmen, suçluların cezasız kaldığını düşünen Alevi örgütleri, 'başka katliamların yaşanmasını önlemek, farklılıkların zenginlik olduğunu bilinçlere yerleştirmek ve geçmişle yüzleşmek için', 21 Aralık Pazar günü Adana'da büyük bir miting düzenliyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin, Alevi Bektaşi Federasyonu'nun desteğiyle düzenleyeceği mitinge, çok sayıda demokratik kurum, siyasi parti ve platform da katılacak. İnönü Parkı'nda yapılacak mitingde, Ozan Emekçi de konser verecek.

Mitinge için açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, geçmişle yüzleşmemenin vicdanlarda büyük yaralar açtığını belirterek, şunları dedi: 'Bu nedenle Maraş'ta insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyoruz. Madımak'ın toplumsal belleğimizde açtığı yarayı da demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine, eşitliğe, çok kültürlülüğe inanan kesimlerle sarabileceğimizi biliyoruz. Katliamlarla yüzleşmenin ve gerçek faillerin bulunmasının gerekliliğine inanıyor, Maraş'ın unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz.'

'Alevilerden özür dilenmeli'

Türkiye'nin aydınlık bir geleceği kurmak için geçmişindeki katliam utancını temizlemek zorunda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 'Bizce bunun çözümü katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması, karanlıkta kalmış gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir. Yeni Katliamlar yaşamamak için Maraş'ın unutturulması yönündeki girişim ve çabalara set çekmek, toplumun ve devletin yüzleşmesini sağlamak bu açıdan önem taşımaktadır' denildi.

RUKEN ADALI - ANKARA / ANF - GÜNDEMONLİNE - 08 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.