Aleviler masaya oturuyorlar

Aleviler masaya oturuyorlar

Aleviler masaya oturuyorlar     Kürt sorunundan sonra şimdi de Alevi sorunu resmen tartışmaya açılıyor.Hükümetin uzun süredir...

A+A-

Aleviler masaya oturuyorlar   Aleviler masaya oturuyorlar  
 
Kürt sorunundan sonra şimdi de Alevi sorunu resmen tartışmaya açılıyor.

Hükümetin uzun süredir planladığı ancak anlaşmazlıklar sonucunda toplayamadığı Alevi Çalıştayı yarın hayata geçiriliyor.

Alevilerin kendilerini ifade etmelerinin sağlanması ve beklentilerinin öğrenilmesini amaçlayan çalıştay'ın bu ilk toplantısına, hükümet adına Bakan Faruk Çelik katılacak. Toplantıda, Alevi sivil toplum örgütü liderleri ve postnişler yer alacak.

Toplantıya davet edilen Alevi örgütleri arasında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Karacaahmet Dergâhı, Gazi Cemevi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) yanı sıra, Veliyettin Ulusoy, Kelime Ata, Necdet Saraç gibi Alevi kanaat önderleri de yer alıyor.

Çalıştay'ın diğer oturumlarının ise, 15'er gün arayla düzenlenmesi planlanıyor. İkinci oturumda bilim adamları, üçüncü oturumda sendika, meslek odası ve üniversite temsilcileri, dördüncü oturumda medya temsilcileri, beşinci oturumda siyasi parti temsilcileri, altıncı oturumda ise ilahiyatçılarla Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri fikir ve önerilerini dile getirecek.

İŞTE ALEVİLERİN TALEPLERİ

Alevilerin toplantıda dile getirecekleri taleplerin ise şöyle olması bekleniyor;

* Zorunlu din dersinin kaldırılması,

* Alevi köylerine cami uygulamasından vazgeçilmesi,

* Cemevi ve kültür evlerine yasal statü verilmesi,

* Alevi dergâhlarının sahiplerine geri verilmesi

* Diyanet'in kaldırılması, yerine devletin inanç vergisi toplaması. Toplanan vergilerin, vergiyi veren vatandaşın istediği inancın kurumlarına aktarılması.
 
HÜRRİYET - Zeynep GÜRCANLI- ANKARA - 2 Haziran 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.