Aleviler meydana çıkıyor

Aleviler meydana çıkıyor

Aleviler meydana çıkıyorAlevi örgütlerince yarın Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan ve yüz binlerce yurttaşın...

A+A-

Aleviler meydana çıkıyorAleviler meydana çıkıyor

Alevi örgütlerince yarın Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştirilecek olan ve yüz binlerce yurttaşın katılmasının beklendiği "Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitinginde, Alevilerin demokratik talepleri bir kez daha yüksek sesle dile getirilecek.

İstanbul Haber Servisi- Alevi örgütleri, AKP hükümetinin Alevilerle ilgili söylemlerinde samimi olmadığını belirterek “Cumhurbaşkanı miting öncesinde Alevileri yatıştırmak için cemevi ziyareti yaptı. Alevilerle ilgili samimiyse neden cemevlerinin yasal statüye kavuşması için bir adım atmadı?” dediler.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde çok sayıda Alevi dernek ve örgütünün yarın saat 13.00’te Kadıköy Meydanı’nda düzenleyeceği mitinge yüz binlerce yurttaş katılacak.

Mitingin Aleviler için önem taşıdığını vurgulayan ABF Genel Başkan Yardımcısı Avukat İsmail Metin, “AKP hükümeti, Aleviler adına yaptığı hiçbir şeyde samimi değil. Bunlar, yalnızca Avrupa Birliği ilerleme raporlarında ‘Alevilerle ilgili biz bunları yaptık’ demek için göstermelik işlerdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tunceli’ye giderek Cemevi ziyaretinde bulunması ile ilgili Metin, “Madem Aleviler düşünülüyor.. neden bu ziyaretlerinde cemevlerinin yasal olması için herhangi bir girişimde bulunmuyor? Cumhurbaşkanı miting öncesinde bu ziyareti gerçekleştirerek de Alevileri yatıştırmak istemektedir” diye konuştu.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, mitingde Alevilerin, son 20 yıldır sesli dile getirdikleri talepleri ile devletten kaynaklı sorunlarının çözümünü arayacaklarını belirterek “Geçen yıl 9 Kasım Ankara’da düzenlenen mitingde de bu taleplerimizi dile getirmiştik. Ancak somut bir adım atılmadı.. birtakım çalıştaylar düzenleyerek bu süreç zamana yayılıp, sulandırılmak isteniyor” dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu ise “AKP, Alevi açılımı adı altında Alevileri tanımlamaya çalışıyor ve destek verdiğini söylüyor. Alevi çalıştaylarının koordinasyonunu yapan Bakan Faruk Çelik geçen günlerde, ‘Cemevleri yasal statüye kavuşturulamaz’ dedi ve Madımak’ın müze olmasının istenmesini provokatörlük olarak tanımladı. Bu tutum, Alevilerle ilgili nasıl çalışıldığının göstergesidir” diye konuştu.

Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Dönem Sözcüsü İlhan Gülek de “Zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılmaması, cemevlerine yasal statü tanınması, Madımak’ın müze olması gibi istekleri anayasamızın demokrasi, laiklik ve eşitlik ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından destekliyoruz” dedi.

Cumhuriyet - 7 Kasım 2009

Aleviler İstanbul’da Miting Yapacak

Türkiye’de, Alevi Bektaşi Federasyonu, yarın “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” adıyla bir miting düzenliyor.

Türkiye'de, Alevi Bektaşi Federasyonu, yarın “Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı” adıyla bir miting düzenliyor. Geçen sene de aynı adla Ankara'da miting düzenleyen Aleviler, gerçekleşmeyen taleplerini bu kez İstanbul Kadıköy Meydanı'nda tekrarlayacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan mitinge katılım çağrısı yapılırken, geçen sene dile getirilen taleplere karşı somut bir adım atılmadığı belirtildi. Yarın yapılacak mitingde zorunlu din dersi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, asimilasyondan vazgeçilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, bu köylere imam atanmaması, Madımak'ın müze olması gibi talepler tekrar dile getirilecek.

Tüm Alevi kuruluşlarına katılım çağrısı yapılan miting yarın saat 13.00'te başlayacak. Aleviler geçen sene 9 Kasım'da Ankara'da da aynı adla ilk mitinglerini gerçekleştirmişlerdi.

Bu arada, Alevi mitingi nedeniyle yarın İstanbul'da bazı yollar kapalı olacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Rıhtım Caddesi'nin tamamen trafiğe kapatılacağı, Boğa Meydanı'ndan Rıhtım Caddesi'ne kadar olan yollarda da araçlara izin verilmeyeceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Sögütlüçeşme Caddesi'nden Rıhtım Caddesi'ne inen ara sokaklar, Taşköprü Caddesi, Kışla Caddesi, Orgeneral Şahap Gürler Caddesi, Albay F. Sözdener Caddesi'nin de ihtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacağı kaydedildi.

Açıklamada, sürücülerin kullanabileceği alternatif yollar ise şöyle belirtildi:

“Tıbbiye Caddesi'nden gelen trafik akımı; Burhanfelek Caddesi'nden E-5 yönüne, Behiçbey Sokak'tan İbrahimağa ışıklar istikametine yönlendirecektir. Söğütlüçeşme Caddesi'nden gelen trafik araçların ise Altıyol Boğa Meydanı'ndan Rıhtım'a inmeleri engellenerek Kuşdili Caddesi Salı Pazarı istikametine yönlendirilecektir. Moda'dan gelen trafik akımı da Mühürdar Kavşak'tan geri yönlendirilecektir.”

AKnews - 7 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.