Aleviler Meydana Çıkıyor!

Aleviler Meydana Çıkıyor!

Aleviler Meydana Çıkıyor!Yaşar SEYMAN / BirGün    Aleviler, eşit yurttaşlık hakkı için 8 Kasım 2009 günü İstanbul...

A+A-

Aleviler Meydana Çıkıyor!Aleviler Meydana Çıkıyor!

Yaşar SEYMAN / BirGün
   
Aleviler, eşit yurttaşlık hakkı için 8 Kasım 2009 günü İstanbul Kadıköy Meydanı’nda buluşuyorlar!

Bir yıl önce Alevi örgütlerinin Ankara Kızılay’daki mitingine, Alevi örgütlerine üye olan, olmayan Aleviler, Alevilerin haklarını savunan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sanatçılar, demokratlar bireyler sevgiyle koştular!

Parlak güneş üstümüzde eksilmese de hatırı sayılır bir soğuk vardı. Saatlerce yürüdük, ayakta kaldık yine de istemlerimizi ilk kez bu denli görkemli bir etkinlikte haykırmanın mutluluğu ile evlerimize döndük...

16. Yüzyılda “ Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan” diyen Pir Sultan’ın bu sözünü 21. yüzyılda da hep bir ağızdan haykırdık!

İki dönemdir tek başına iktidarda olan AKP Alevilerin sadece türkülerini dinliyor. Alevi açılımlarının 4. Çalıştayı yapıldı. Medyadan izlediğim kadarıyla 5. Çalıştay 11 Kasım’da yapılacak.

Dört çalıştay sonunda gelinen nokta geçen hafta CHP milletvekilleri Durdu Özbolat ve Şevket Köse’nin, Ahmet Ersin, Fuat Çay ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç’in de desteğini alarak,  “Cem evlerinin ibadethane statüsüne alınması” için TBMM’sine sundukları yasa teklifi AKP’li milletvekillerinin oylarıyla gündeme alınmadan reddedildi.

İşte AKP’nin Alevi açılımı!

AKP hiçbir zaman Alevilere sıcak bakmadı, yurttaşlık haklarını düşünmedi sadece nefeslerini, deyişlerini dinledi. Sevdi mi? Sevse çözümü kolay sorunlar çözülmez mi?

Aleviler artık dünün Alevisi olamazlar.

Yıllardır 72 millete aynı nazarda bakan ve seven Aleviler artık biraz da kendilerini sevmeliler. Değerlerine sahiplenmeliler. Bunu yaparken devrimciliklerine halel gelmez… Dün olduğu gibi bugünde mazlumun yanında olmak, bunu haykırmak en büyük devrimcilik değil de nedir?

Anadolu’da söylenen ne yazık ki yıllarla akan “Her ağacın kurdu içindedir.” Sözü Aleviler içinde geçerlidir. İçimizde yeterince ‘Hızır Paşalar’ var. O nedenle pirlerin, ozanların “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” sözlerini yaşama dönüştürmezsek, 100 yıl sonra Marks’ın dünyayı seyrini eleştirel bir bakışla sahneleyen Genco Erkal gün olur Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan olarak gelip bu sözleri rastgele kullananları da eleştirmez mi?

İstanbul koca bir kent… Yedi tepesinden Kadıköy Meydanı’na akmak ve alanı doldurmak gerek. Birileri bunu siyasi ranta dönüştürmek istese de Aleviler bu küçük oyunlara takılmadan sular gibi engel tanımadan mitinge akmalılar!

Yoksa zemzem suyunu kutsal sayanlar; ‘ Munzur’a barajlar yapmayın! O Su bizi kutsalımızdır!’ diyenlere ‘Su kutsal olur mu?’ yanıtını vermeyi daha çok sürdürürler…

Ankara’da eksik bırakılan yazarlarımızı, ozanlarımızı, sanatçılarımızı kürsüye çıkarmasak da isimlerini kitleye onurla haykırmalıyız!

Yoksa “ Uyur idik uyardılar/ Diriye saydılar bizi/ Koyun olduk ses anladık/ Sürüye saydılar bizi” deyişini daha çok söyleriz…

‘Biz Aleviler, İstanbul’da Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı için buluşuyoruz!’ çağrısına imzamı atıyorum!

İstanbul mitinginde deyişlerin kraliçesi Sabahat Akkiraz deyiş söylemezse, Arif Sağ, sazın teline vurmazsa üzülürüm…

Emekçilerle yazgısı aynı olan Aleviler, Pir Sultan diyor ki:

“Dünyanın üzerinde kurulu direk
Emek sayılmadan, sızlar bu yürek
Bu düzeni kim kurmuş bizler de bilek
Söyle canım söyle dinlesin canlar”

SENDİKA HAYATTIR!

Petrol – İş Sendikası iki aydınlık yüzümüz Halil Ergün ve Meral Okay’la ülke kamuoyuna, işçi sınıfına sesleniyor:

SENDİKA HAYATTIR!

Meral Okay, sevecen, kararlı, aydınlık yüzüyle ses veriyor:

“ Kadın ol erkek ol!
Doğulu ol Batılı ol!
Sağda ol solda ol!
Ne olursan ol sendikalı ol!
Çünkü sendika hayattır!”

Yıllarını sendikal dünyaya adayan biri olarak üç yıl önce genel kurul konuşmamı şöyle noktaladım: Bir kelebek kadar ömrüm olsa sendikada tüketirim!

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy49497 = 'yasarseyman' + '@';

addy49497 = addy49497 + 'birgun' + '.' + 'net';

var addy_text49497 = 'yasarseyman' + '@' + 'birgun' + '.' + 'net';

( '' );

49497 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİRGÜN - 01 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.