Aleviler, Milli Eğitim'e Dava Açacak

Aleviler, Milli Eğitim'e Dava Açacak

Aleviler, Milli Eğitim'e Dava Açacak   Zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki mücadelelerini sürdüren...

A+A-

Aleviler, Milli Eğitim'e Dava AçacakAleviler, Milli Eğitim'e Dava Açacak
  
Zorunlu din derslerinin kaldırılması yönündeki mücadelelerini sürdüren Alevi örgütleri, bu yıl ders kitaplarına eklenen Alevilikle ilgili bilgilerin yanlış ve taraflı olduğunu belirtti. BirGün’e açıklama yapan Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız,Federasyon olarak bu sorunu Milli Eğitim Bakanlığı’na dava açarak kökünden çözmeye hazırlanıyoruz” dedi.

Balkız, “Kitaplarda namaz kılmak, hacca gitmek Alevi inancının unsurlarıymış gibi gösteriliyor. Ayrıca ilköğretim ve liseye ait toplam 8 kitapta sayfalarca İslamiyet anlatılırken, Aleviliğe 12. sınıf kitabında sadece 7 sayfa ayrılmış” dedi.

‘GERÇEKLE ÖRTÜŞMÜYOR’

Balkız, ders kitaplarında anlatılan Aleviliğin gerçekle örtüşmediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kitaplarda inancımız asimile edilmeye çalışılıyor. Alevilik hakkında yazılırken sadece ilahiyatçı hocalara başvurulmuş, Alevi yazar ve araştırmacıların bilgilerine yer verilmemiş. Dipnotlarda adı geçen yazarların her biri Aleviliği Sünnileştirmeyi kendine görev edinmiş, objektif olmayan yazarlar. Aleviliğin tarihi, Tanrı anlayışı, kurumları, ibadet anlayışı yok. Aleviler için kutsal sayılan Hz. Ali"nin atı kitapta ‘katır’ olarak geçiyor. Kitapta ‘Alevi, Bektaşi düşüncesinde olanların müzik eşliğinde yaptıkları ayine semah denir’ tanımı var. Ancak, Semah bir ayin değil, cem töreni içindeki evrelerden sadece biridir. Kısacası bu kitaplarda anlatıldığı gibi bir Alevilik yok.”

Zehra Şahindokuyucu Ankara
BİRGÜN - 5 Ekim 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.