Aleviler miting için yola çıktılar

Aleviler miting için yola çıktılar

Aleviler miting için yola çıktılar Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, 9 Kasım Pazar günü Ankara'da yapılacak mitinge katılmak...

A+A-

Aleviler miting için yola çıktılar Aleviler miting için yola çıktılar

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, 9 Kasım Pazar günü Ankara'da yapılacak mitinge katılmak üzere otobüslerle İstanbul'dan yola çıktı.     

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ve beraberindeki federasyon üyeleri, bu gün Kadıköy'den otobüslerle Ankara'ya hareket ettiler.

Kenanoğlu, yaptığı açıklamada, İstanbul'un yanı sıra Ordu, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'dan da yola çıkıldığını belirterek, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinden hareket edecek olan grupların, yarın Hacıbektaş kasabasına uğrayacağını söyledi.

Daha sonra Ankara'da federasyona bağlı diğer Alevi dernekleri, çeşitli sivil toplum örgütleri ve sendikaların üyeleriyle buluşacaklarını ifade eden Kenanoğlu, yürüyüşün ardından mitingin yapılacağını bildirdi.

Aleviler miting için yola çıktılar

KAYNAK : HABER7 - (aa) - 7 Kasım 2008, Cuma

Aleviler, Ankara Yürüyüşüne Kadıköy'den Başladı

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevilerin çeşitli konulardaki taleplerini dile getirmek için Ankara'ya "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" isimli yürüyüş düzenledi.

Kadıköy Söğütlü Çeşme'de toplanan grup, 09 Kasım'da Ankara'da düzenlenecek büyük mitinge katılmak üzere bir otobüsle Ankara'ya hareket etti. Hareket öncesi gazetecilere açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, büyük Alevi yürüyüşünün bugün yurdun dört bir yanından başladığı söyledi. Kenanoğlu, " Bu yürüyüşümüz zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet'in lağvedilmesi, Madımak Oteli'nin müze olması, Cem evlerinin yasal güvenceye kavuşturulması ve ülkemizin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olması içindir. Bugün yürüyüşümüz Ordu, İstanbul, Balıkesir, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır'dan başlamıştır." dedi.

Açıklamadan sonra hazır bekleyen bir otobüse binen aleviler, alkışlar arasında Ankara'ya hareket etti.

(CİHAN)  - 7 Kasım 2008

Aleviler alanlarda

Her kesimden destek Alevi Bektaşi Federasyonu ve federasyona bağlı 150 şubenin yanı sıra sayıları 200’ü geçen sivil toplum örgütü, siyasi parti, meslek odası ve sendikanın katılımıyla düzenlenen miting bugün saat 14.00'de Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirilecek.

Ankara- Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve bağlı 150 şubenin yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütünün katılımıyla düzenlenen “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı” mitingi bugün Sıhhiye Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

İstanbul, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, İzmir, Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Tarsus, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Tunceli, Malatya, Ordu, Tokat, Samsun ve Çorum’dan gelen binlerce Alevi, saat 10.30’da Ankara Garı’nda toplanacak. Yurttaşlar, buradan Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecek. Sıhhiye Meydanı’ndaki miting saat 14.00’te başlayacak. Mitinge, ABF’ye bağlı 150 şubenin yanı sıra 200’ü aşkın cem ve kültür evi, hemşehri ve köy derneği ile üniversite öğrencileri, tüm sol partiler, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları da destek verecek.

Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Yavuz Bingöl, Mustafa Özarslan ve şair Ahmet Telli de mitingde türküler seslendirecek, şiirler okuyacak.

Mitingde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konusunda AİHM ve Danıştay tarafından verilen kararların uygulanması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması, cem ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi konularındaki talepler dile getirilecek. Mitingde ayrıca, AKP iktidarının Alevi politikası ve IMF uygulamaları da protesto edilecek.

‘AİHM kararı uygulanmalıdır’

SHP Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Şenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde “Eşit Yurttaşlık Hakkı” talebiyle başlatılan, “Büyük Alevi Yürüyüşü ve Mitingi”nin, bir toplumsal gerçekliği, dahası toplumsal barış adına bir utancı gözler önüne serdiğini öne sürdü.

Bu hak arama yürüyüşünde, Alevi yurttaşlara parti olarak tüm örgütleriyle “yol arkadaşı” olacaklarını ifade eden Şenoğlu, AKP hükümetinin, zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) aldığı kararı derhal uygulaması gerektiğini belirtti. Şenoğlu, “Alevi toplumunun, başta zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevilerin ibadet yerleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Sıvas’taki Madımak Oteli’nin müze olması taleplerinin, salt Alevilerin değil, ülkede çoğulcu demokrasiye, laikliğe ve toplumsal barışa ihtiyaç duyan tüm kesimlerin ortak talebi olması gerektiğini” kaydetti.

‘Yargı kararları uygulansın’

Mitingde zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konusunda AİHM ve Danıştay’ın kararlarının uygulanması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapatılması, cem ve kültürevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi konularındaki talepler dile getirilecek. Ayrıca, AKP iktidarının Alevi politikası ve IMF uygulamaları da protesto edilecek.

‘Pir Sultan Abdal’ Berlin’de

Almanya’nın başkenti Berlin’de, tiyatro yazarı Çetin İpekkaya’nın hazırladığı “Pir Sultan Abdal” oyununun galası yapıldı. Yönetmenliğini Kenan Taner yaptığı oyun beğeni topladı.

Cumhuriyet - 9 Kasım 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.