Aleviler Muhalefete Sert Çıktı

Aleviler Muhalefete Sert Çıktı

Aleviler Muhalefete Sert Çıktı     Hükümetin başlattığı Kürt açılımına destek veren Alevi dernekleri, açılıma...

A+A-

Aleviler Muhalefete Sert ÇıktıAleviler Muhalefete Sert Çıktı 
  
Hükümetin başlattığı Kürt açılımına destek veren Alevi dernekleri, açılıma savaş açan CHP ve MHP'ye tepki gösterdi...
 
 
Alevi dernekleri, 'demokratik açılım'a karşı çıkan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) eleştirdi. Ortak metin hazırlayan dernekler, "Kendini devletin asli sahibi sayan zihniyetin yaptığı milliyetçi kışkırtma, yeni acıların yaşanmasından başka hiçbir şeye hizmet etmez. Ayrıca ortada ne bir bölünme ne de bölünmeyi isteyen kesim var." görüşünü dile getirdi. Dernekler, medyayı kışkırtıcılık yerine yapıcı ve objektif olmaya davet etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği ve Özgür Demokratik Alevi Hareketi temsilcileri İnsan Hakları Derneği'nde basın toplantısı düzenleyerek 'demokratik açılım' sürecine destek verdi. Dernekler adına hazırlanan metni okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Kültür Sanat Sekreteri Hatice Altınışık, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ciddi bir demokratikleşme sancısı yaşadığını söyledi. Hükümetin "Demokratik açılım" diye topluma sunduğu niyet beyanını, iyi niyetli bir girişim olarak değerlendiren Altınışık, "Ancak demokratik açılım, demokrasi kültürü ile işletilirse sonuca ulaşıp bir toplumsal barış ortamı yaşanabilir. Hükümetin kamuoyuna sunduğu demokratik açılım Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümünü hedefliyorsa mevcut hükümet bu konuda kararlı ve tutarlı olmalıdır. " dedi.

Demokratik açılıma karşı çıkan MHP ve CHP'yi eleştiren Altınışık, "Hal böyleyken muhalefet partileri CHP, MHP'den ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen açıklamalar demokratik açılımı olumsuz etkileyecek bir kaos ortamı oluşturmuştur. Kendini devletin asli sahibi sayan zihniyetin yaptığı milliyetçi kışkırtma, yeni acıların yaşanmasından başka hiçbir şeye hizmet etmez. Ayrıca ortada ne bir bölünme ne de bölünmeyi isteyen kesim var. Devletin Kürt yurttaşlarımızın kimliğini, kültürünü, dilini tanıması ve sorunu evrensel insan hakları bağlamında demokratik çözüme kavuşturması bölünme yerine daha içtenlikli bir birliği sağlar." şeklinde konuştu.

"Sorunun çözümünde öncelik toplumun tüm kesimlerine güven verecek bir politik tutumdur." diyen Altınışık sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürt açılımı diye hükümetin kamuoyuna açıkladığı çözüm süreci yeterince açık ve anlaşılır nitelikte değildir. Bu kadar iddialı açıklamalara karşın sorunun çözümünde muhatabın kim olacağı hala karanlık bir noktadadır. Ortada bir sorun varsa o sorunun tarafları vardır. Dolayısıyla sorunun bu taraflar müzakere ederek çözerler. "

Altınışık, Kürt sorununun demokratik çözümü için önceliklerini ise şöyle sıraladı: "Sağlıklı, güven verici demokrasiye hizmet edebilecek bir tartışma ortamı oluşturulmalıdır. Bu devletin ve hükümetin tarihi sorumluluğudur. Hükümet ve muhalefet toplumsal sorumluluk ve siyasal ciddiyetin gerektirdiği şekilde davranmalıdır. Medya organları kışkırtıcılık yapmak, soruna anket mantığıyla yanaşmak yerine yapıcı ve objektif olmalıdır. Kürt sorununun çözümü konusunda hükümet yetkilileri Alevi Bektaşi Federasyonu ile de görüşmelidir. "

TURKTİME - 27 Ağustos 2009, Perşembe

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.