Aleviler: Muharrem yas ayı, ziyafet vermek ayıp

Aleviler: Muharrem yas ayı, ziyafet vermek ayıp

Aleviler: Muharrem yas ayı, ziyafet vermek ayıp ANKARA - Bazı Alevi dernekleri, AKP'yi, muharrem ayında gerçekleştirmeyi planladığı iftar yemeği...

A+A-

Aleviler: Muharrem yas ayı, ziyafet vermek ayıpAleviler: Muharrem yas ayı, ziyafet vermek ayıp

ANKARA - Bazı Alevi dernekleri, AKP'yi, muharrem ayında gerçekleştirmeyi planladığı iftar yemeği konusunda uyardı. Muharremin yas ayı olduğunu söyleyen önderler, bu ayda ziyafet verilmesini 'ayıp' olarak değerlendirdi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, hükümeti Alevi sorununun çözümü için iftar yemeği yerine müzakere masasına davet etti.

AKP'nin Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu'nun organize ettiği ve AKP'nin yeni Alevi politikasının ilk adımı olarak değerlendirilen muharrem iftarına tepkiler dinmiyor.

Ortak tavır

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'na bağlı Alevi dernekleri, 11 Ocak'ta yapılacak iftarla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Turan Eser, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Alevi İnanç önderleri adına Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini Veliyettin Ulusoy'un vekili Dertli Divane, Hacı Bektaşi Veli Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Kazım Genç, Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu İnanç Kurulu Başkanı Cafer Kaplan'ın yanısıra DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız ve çok sayıda aydın sanatçı ve Alevi dedesi katıldı.

'Başbakan Sivas'a gelsin'

Veliyettin Ulusoy'un vekili Dertli Divane, muharrem ayının Aleviler için bir yas ayı olduğu belirterek, matem orucunun ziyafetle siyasi şov haline getirilmesinin 'ayıp' olduğunu savundu. Dertli Divane, Başbakan Erdoğan'ı samimi bir açılım için 2 Temmuz'da Sivas'ta Aleviler ile birlikte yürümeye davet etti.

'Projeden vazgeçin'

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Eser, Alevilerin zorunlu din dersleri, Diyanet'in konumu, nüfus cüzdanlarındaki din hanesi, Alevi kimliğinin Anayasal güvenceye kavuşturulması konularında talepleri olduğunu söyledi. Eser, "Alevileri gerici ve şeriatçı yapılanma içine çekmeye çalışan AKP hükümeti, bu sinsi projeden derhal vazgeçmelidir. Başbakan Erdoğan'ın Alevilerin temsili için bir devlet kurumu oluşturulması fikri, hiçbir Alevi kurumu ile görüşülmeden, tamamen kendilerinin çalıp, kendilerinin oynadığı bir türdendir" dedi.

RADİKAL - 6 Ocak 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.