'Aleviler nasıl AKP karşıtı olur anlamadık'

'Aleviler nasıl AKP karşıtı olur anlamadık'

'Aleviler nasıl AKP karşıtı olur anlamadık'Zaman gazetesi onbinlerce Alevi`nin birilerinin oyununa gelerek AKP karşıtlığı yaptığını iddia...

A+A-

'Aleviler nasıl AKP karşıtı olur anlamadık''Aleviler nasıl AKP karşıtı olur anlamadık'

Zaman gazetesi onbinlerce Alevi`nin birilerinin oyununa gelerek AKP karşıtlığı yaptığını iddia ediyor. Zaman gazetesi Alevilerle ilgili yorumlarında yaratıcılığın sınırlarını zorluyor. Gazetenin temel felsefesi, 50 bin Alevinin durduğu noktayı yadsımak.

soL (HABER MERKEZİ) Alevilerin 9 Kasım'da yaptığı ve yaklaşık elli bin kişinin katıldığı miting sonrasında, medyada Alevilerin taleplerine, yaşamlarına ve kültürlerine yönelik yazı dizisine varan ilgi bir yana, özellikle Zaman gazetesinin yorumları iyice enteresan hale gelmeye başladı.

Daha öncesinde "provokasyon olacağı uyarısı"yla katılımı engellemek istediği mitingin haberini “Aleviler oyuna gelmedi” manşetiyle veren gazete, bu kez mitingi küçümsemiş, katılımın yetersiz olduğunu vurgulamış, demokratik hak taleplerinin güçlü bir sesle dile getirildiği miting meydanını, türkü dinleme alanı olarak yansıtmıştı.

Zaman yazarları, gazetenin mitingle ilgili yorumlarına gelen tepkiler üzerine, Alevilere bir düşmanlık beslemediklerini açıklayan yazılar yazmak durumunda kalmışlardı. Ancak, öyle görünüyor ki, Zaman Alevilerle ilgili hazımsızlığını henüz atlatmış değil. Gazetenin dünkü “Aleviler Tehlike`nin Farkında mı?” başlıklı haberi, bu işin peşini bırakmadığını gösterdi. 

Referansları Doğan

AKP yandaşı, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan`ın Alevi derneklerine miting yapmamaları çağrısını ciddiye alan ve Alevilerin miting konusunda bölünme yaşadığını iddia eden gazete, Alevilerin oyuna getirilmeye çalışıldığı konusunda uyarılarda bulundu.

Mitingin, Aleviliğe yönelik asimilasyoncu uygulama ve anlayışa son verilmesi, zorunlu din dersine ilişkin yargı kararlarının uygulanması gibi demokratik taleplerin dışında başka bir rengi olduğunu söyleyen Zaman, mitingin AKP karşıtı bir eyleme dönüşmesine anlam veremediklerini belirtti. AKP`nin Alevilerin demokratik taleplerini yerine getirmek konusunda iyi niyetli olmasına rağmen Alevilerin "durduk yere AKP karşıtlığı yapmasına şaşıran" gazete, Alevileri ulusalcılarla özdeşleştirdi. Gazeteye göre, on binlerce kişi, aslında birtakım gruplar tarafından hak talebiyle yetinmek yerine hükümeti hedef almaya yöneltilmiş ve bu işin içine bir de DTP bulaşmıştı.

Gazete, mitingin zamanlamasına da özel bir anlam biçti. “Güneydoğu`da ayaklanmayı andıran çatışmaların zamanında” ifadesi kullanılarak, Güneydoğu'da yaşanan olaylara karşı tavır alınırken, bu tarihte miting yapmakla Alevilerin de oyuna getirilmek istendiği imasında bulunuldu. Mitinge katılan DTP milletvekillerinin de Alevileri kendi yanlarına çekmeye niyetli olduklarını söyleyen gazete, AKP`nin de aynı amaçla Reha Çamuroğlu`nu arenaya sürmüş olduğunu göz ardı etti. 

Marksistler Alevilere sığınmış

Zaman, neredeyse tüm Alevi toplulukları tarafından dışlanan İzzettin Doğan`ı referans alarak, miting ve gidişatla ilgili bir yorumda bulunmasını istedi. İzzettin Doğan da sahibinin sesi gibi konuşarak, Alevilerin Kürt hareketi gibi bir noktaya taşınmasının hedeflendiğini belirtti. Doğan`ın ifadelerine göre, mitingi organize edenler, Marksizmin çökmesi üzerine Aleviler üzerinden varlıklarını sürdürmeye çalışan Marksistlerdi.

sol.org.tr - 20 Kasım 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.