Aleviler Oluşturulan Komisyondan Habersiz

Aleviler Oluşturulan Komisyondan Habersiz

Aleviler Oluşturulan Komisyondan Habersiz   Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri ile İlgili...

A+A-

Aleviler Oluşturulan Komisyondan HabersizAleviler Oluşturulan Komisyondan Habersiz 
 
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri ile İlgili Olarak "Alevi Vatandaşlarımızın Oluşturduğu Komisyonun Katkısıyla Taslak Hazırlanıyor" Sözlerine Alevi Örgütlerinden Tepki Geldi.
 

Devlet Bakan Faruk Çelik'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri ile ilgili olarak "Şu anda Alevi vatandaşlarımızın oluşturduğu komisyonun katkısıyla taslak hazırlanıyor" sözlerine Alevi örgütlerinden tepki geldi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, "Bakanın ifade ettiği komisyondan Alevilerin haberi yok" dedi. Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Av. Ali Yıldırım "Hiçbir arkadaşımız Bakanın dediği çalışmada yer almamış. AKP yandaşı sözde alevi yazarların kaleminden mi Alevileri yazdırıyorlar" diye konuştu.

Devlet Bakanı Bakan Faruk Çelik'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için bir toplantıda ifade ettiği "Müfredatı yeniden ele aldık. Şu anda Alevi vatandaşlarımızın oluşturduğu komisyonun da katkısıyla taslak hazırlanıyor. Bu bir öğretimdir. Bu bir kültür, bilgi alma dersidir. 2011-2012 yılında bir öğretim dersi olarak yürürlüğe girmesini sağlayacağız. Eğitim içeren bölümler çıkartılacak. Sorun din eğitimi ile öğretiminin karıştırılmasıdır. Bu sorun böylece ortadan kalkmış olacak" sözlerine Alevilerden tepki geldi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Av. Ali Yıldırım ANKA'ya yaptığı açıklamalarla Bakanın sözlerini eleştirdiler.

-"KAMUOYU YANILTILIYOR"-

Zorunlu din derslerinin kaldırılması için geçtiğimiz aylarda oturma eylemi yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Bakan Çelik'in kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini öne sürerek "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının müfredata ilişkin olduğu yönünde kamuoyu yönlendiriliyor. AİHM kararı müfredata değil mevzuata ilişkin karardır. AİHM kararında din dersi eğitimi ya da öğretimi fark etmez. Kararda din eğitim ve öğretimi zorunlu olmaktan çıkarılacak deniliyor. Zorunlu olmaktan çıkardıktan sonra genel bilgiler içeren öğretim yapacaksınız diyor. Faruk Çelik yaptığı açıklamalarla kamuoyunu yanıltıyor" dedi.

Bakan Çelik'in Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı için Alevi vatandaşlardan komisyon kurulduğunu ifade etmesine tepki gösteren Gümüş, şöyle devam etti:

"Komisyondan Alevilerin haberi yok. Bu komisyonda kimlerin olduğu ve nasıl çalışma yapıldığı bilinmiyor. Hükümetin oluşturduğu komisyon bile kendi içinde uzlaşma sağlayamadığı için hazırladığı raporu kamuoyuna açıklayamıyor." Ayrıca Gümüş, Ankara'da yaptıkları oturma eyleminin benzerini 6 Kasım'da İstanbul'da da yapacaklarını kaydederek Alevi vatandaşlardan destek istedi.

-"KOMİSYONUN OLUP OLMADIĞI KUŞKULU"-

Alevi Araştırma Merkezi Başkanı Av. Ali Yıldırım da Bakan Çelik'in kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini ileri sürerek "AİHM 2007 yılında bir karar verdi, hükümet kararı uygulamıyor. Karar din kültürü ve eğitimi dersine din eğitimine dönüştüğü yönündeydi. Bakanlık "Müfredat Alevileri de kapsıyor' dedi. Mahkeme çoğulcu eleştirel özellikler taşımıyor gerçeği yansıtmıyor diyerek Türkiye'yi mahkum etti. Mahkeme kararı anne ve babaların inançları dışında çocuklara din eğitimi vermenin doğru olmayacağını ifade etmişti. Verilen karar ile müfredat bana uygun değil diyen anne ve babalara tercih hakkı tanınıyor. Bakanın zorunlu din dersinin devam etmesi yönünde yaptığı bu açıklamalar AİHM'ye ters" dedi.

Bakan Çelik'in belirttiği Alevi vatandaşlardan oluşturulan komisyonları Yıldırım da eleştirerek Alevi derneklerinin komisyondan haberinin olmadığını kaydetti. Yıldırım, "Alevi camiası belli, aydınları, düşünürleri belli. Bizim hiçbir arkadaşımız Bakanın dediği çalışmada yer almamış. AKP yandaşı sözde Alevi yazarların kaleminden mi Aleviler yazdırılıyor. Bilinen örgütlü güçler yok sayılıp el altından yaptık olduk yaklaşımı kabul edilemez. Böyle bir çalışmanın olup olmadığı da kuşkulu. Komisyona kimlerin katıldığı ve sonuç olarak nelerin çıktığı sır gibi saklanıyor. Hükümet göz boyuyor" şeklinde konuştu.

Haberler.com - (ANKA) - 31 Ekim 2010 Pazar

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.