Aleviler oyuna gelmeyecek

Aleviler oyuna gelmeyecek

Aleviler oyuna gelmeyecek Aleviler Bakan Yazıcıoğlu’nun ‘uç fikirler’ açıklamasına ve Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde çıkan...

A+A-

Aleviler oyuna gelmeyecek Aleviler oyuna gelmeyecek

Aleviler Bakan Yazıcıoğlu’nun ‘uç fikirler’ açıklamasına ve Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde çıkan Alevileri bölmeye yönelik açıklamalara tepki gösterdiler

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) tarafından organize edilen ve 100 bini aşkın Alevi’nin katılarak taleplerini ve “Eşit yurttaşlık Hakkını” yüksek sesle dile getirdikleri Büyük Alevi Yürüyüşü ve Mitingi’nin ardından Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu’nun “uç fikirler” sözleri tepki çekti. Aleviler, “bir çöküşün içinde” olduğunu söyledikleri İzzettin Doğan ile Fermani Altun’a da sert tepki göstererek, “böyle bir miting düzenlesinler bakalım kaç Alevi yanlarında olacak” dediler.

Aleviler Türkiye’de bir ilki yaratarak, herhangi bir protesto gösterisi olmaksızın, talepleri için sokağa çıktılar. Üstelik 100 bini aşkın bir kitleyle... Mitingin ardından Alevilerin taleplerini, “Bu uç fikirlere itibar etmemiz söz konusu değil” diyen Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu’na Alevi örgütlerinden sert tepki geldi. Örgüt temsilcileri Yazıcıoğlu’nun, “diyalog içindeyiz” dediği Alevilerin kimler olduğunu bilmediklerini de belirtirken, “Bu miting Alevi mitingi değil” diyen Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile mitingi PKK ile ilişkilendirmeye çalışan Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun’a da tepki gösterdiler.

‘Sel oldu aktılar’

ABF Genel Başkanı Ali Balkız, düzenledikleri mitinge katılımı bu kadar olacağını beklemediklerini belirterek, “Yıllardır ihmal edilme, görmezden gelinme, yok sayılma canlarına tak etmiş ki, sel oldu Sıhhiye Meydanı’na aktılar” dedi. Balkız, “Günlerdir şeriatçı basının, adı Alevi ama kendileri şeriatçılarla eş konumda olan kimi çevrelerin -ki, onların bir zamanlar Fethullah’a büyük övgüler dizdiğini biliriz- Fethullah- İzzetullah koaalisyonu ve onların gazetelerinin günlerdir ‘provokasyon olacak’ diye korkular yaratarak, eylemimizi bu yolla provoke etme uğraşlarına karşın Aleviler bu oyuna gelmediler” dedi.

Biz bağımsız, demokratik Alevi hareketiyiz. Federasyonumuz ve bağlı örgütlerimiz Pir Sultan, Hacı Bektaş gibi Alevi uluları adına kurulmuş 21 örgüt ve onlara bağlı 200 şubeden oluşur. Üyelerimizin, yöneticilerimizin Kürt mü, Türk mü olduğuna bakmayız. Çünkü biz 72 millete aynı nazarla bakarız” diyen Balkız, kendilerini PKK ile ilişkilendirmeye çalışanların, haklı taleplerini görmezden gelenlerin, hareketlerinin yönelimini değiştirmek isteyen, o yolla Alevileri yıpratmak isteyenlerin, “peşin hükümlü, maksatlı” çevreler olduğunun altını çizdi.

Kürt sorununun Alevice çözümü

Balkız, “Kürt sorununun Alevice çözümü”nün olduğunu da belirterek, “bütün canlara aynı nazarla bakmak” dedi. Alevilerin kimseyi dilinden, kültüründen, kökeninden dolayı ayrımcılığa tabi tutmadığını, bir milleti diğerlerinin önünde, üstün görmediğini kaydeden Balkız, “Ve her derdin devasının barış olduğu, barıştan daha etkili bir ilacın etkili olmadığı gerçeğidir bizim savunduğumuz” diye konuştu.

‘Kafalarındaki bin yıllık tortu’

Bakan Sait Yazıcıoğlu’nun, taleplerini “uç fikirler” olarak nitelendirmesini de “Asıl Bakan’ınki uç değerlendirme” diyen Balkız, “Bin yıllardır beyin zarlarının altında Alevilere, Aleviliğe dair biriktirdikleri bir ön kabul, bir tortu bulunduğunu ve bundan kurtulmanın kolay olmadığını” söyledi. Gelinen çağda Alevilerin taleplerinin meşru, haklı ve insani olduğuna vurgu yapan Balkız, “bunları uç olarak değerlendirmek, kaç yüzyıl geride yaşıyor oluşumuzun bir göstergesidir” dedi.

Bakan Yazıcıoğlu’nun “Alevilerle diyalog halindeyiz” sözlerine de atıfta bulunan Balkız, “Bakan hangi örgüt ile görüşüyor bilmiyorum. Alevi sorununu Reha Çamuroğlu çözeceklerini sanıyorlardı, orada duvara tosladılar. Bir piyes yazdı ve oynadılar. Bakanın söylediklerinden anlıyoruz ki, bu kez sahnede rol alanların sayısı biraz daha fazla, ama biz kim olduklarını bilmiyoruz” diye konuştu.

‘Bakan Türkiye’de yaşamıyor herhalde’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de “Bakan Türkiye’de yaşamıyor herhalde” diye tepki gösterdi. Taleplerinin yeni olmadığını belirten Geçmez, “Söylemlerimiz cemlerimizde mevcut. Bakan çok merak ediyorsa cemlerimize gelsin. Bu taleplerimizin dedelerden tutun, en sade vatandaşlara kadar tüm Alevilerin ortak talepleri olduğunu görür” dedi.

Bakan Yazıcıoğlu’nun söylemlerinin “Siyasi siciline ters söylemler olmadığını” belirten Geçmez, “Diyanet en büyük rant yeri. İkinci büyük holding. Bakanından müdürüne hepsi buradan besleniyor. Siyaseten besleniyorlar. Bu olanak ellerinden alındığında gerçek yüzleri açığa çıkacak. Sünni kardeşlerimizin biran önce özgürleşmesi lazım. O zaman din aracılığıyla nasıl sömürüldüklerinin farkına varacaklar” diye konuştu.

‘Kendi Alevilerini mi yaratmak istiyorlar’

Bakan’ın kimlerle, hangi Alevi örgütleriyle konuştuğunu kamuoyuna açıklamak zorunda olduğunu belirten Geçmez, “hangi Alevi örgütleri cemevlerini inkar ediyorlar, zorunlu din derslerini savunuyorlar görelim” dedi. Geçmez, Bakanla diyalog halinde olan kişilerin Alevilerde kabul görmeyen, rant peşinde koşanlar olduğunu belirtirken, “Kendi Alevilerini mi yaratmak istiyorlar” diye sordu.

Mitinglerine suçlamada bulunan İzzettin Doğan’ı, “Bir çöküşün içinde” diye nitelendiren ve “Fethullah Gülen’in Zaman’ında boy boy demeçler vererek kime hizmet ettiğini gösterdiğini” belirten Geçmez, “Alevilerin sağcılaştırılmasına karşı bir mücadele verdiklerini” ifade etti. Doğan’a “İstiyorlarsa çıksın alana farklı bir miting yapsınlar. ‘Cemevleri inanç merkezleri değil, zorunlu din derslerini, Alevi köylerine cami istiyoruz’ desin bakalım kaç Alevi rağbet edecek” diye sordu.

Ehlibeyt diye bir vakıf yok” diyen ve bu kesimleri “Şeriatçı rüzgara göre kendilerine yer bulmaya çalışan zavallı adamlar” diye nitelendiren Geçmez, “Israrla Alevileri ve Kürtleri kavga ettirmek istediler. başaramadılar. Yaptıklarıyla utanmaları lazım ama yüzleri yok. Ortaçağ zihniyeti. Bu çağda bunların yeri yok” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş de Yazıcıoğlu’nun açıklamasının kendilerini şaşırtmadığını, ama bu yaklaşımın sürmesi halinde Alevilerin sokağı daha çok tercih edeceklerini söyledi.

Sultan Özer - (Ankara/EVRENSEL)

Yazıcıoğlu’na ‘uç fikir’ sorusu

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu’nun, Alevilerin taleplerine ilişkin “Bu tür uç fikirlere itibar etmiyoruz” şeklindeki sözlerine karşılık yazılı yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Özbolat TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

‘Alevi köylerine cami yapmayın’ demek uç fikir midir?

Yol ve hizmet karşılığı kaç Alevi köyüne cami yaptırılmıştır?

Cemevlerinin ibadethane olup olmadığına Aleviler mi, hükümet mi karar verecek?

‘AİHM ve Danıştay’ın Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasıyla ilgili kararlarını uygulayın’ demek uç fikir midir?

Yargı kararını uygulamamak, uç davranış değil midir?

Alevilere yakışmamış

Türk Diyanet Vakıf-Sen, Alevilerin geçtiğimiz Pazar günü yaptığı mitingi Alevilere “yakıştıramadığını” bildirdi.

Kamu-Sen’e bağlı Türk Diyanet Vakıf-Sen dün yaptığı yazılı açıklamada, mitingde dile getirilenlerin “dış mihrakların faaliyeti izlenimi” yarattığını iddia etti. Miting yaşanan görüntülerin “Alevi inancına sahip” olanlara “yakışmadığı” savunulan açıklamada, “Diyanet’in lağvedilmesi” talebi “Cumhuriyetin ve Diyanetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırısına saygısızlık” olarak nitelendirildi

EVRENSEL - 12 Kasım 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.