Aleviler: 'Para bizi bozar'

Aleviler: 'Para bizi bozar'

Aleviler: 'Para bizi bozar' Alevilerden AKP’nin ‘dedelere maaş’ önerisine ve destek veren İzzettin Doğan’a tepkiler sürüyorAnkara’daki...

A+A-

Aleviler: 'Para bizi bozar' Aleviler: 'Para bizi bozar'

Alevilerden AKP’nin ‘dedelere maaş’ önerisine ve destek veren İzzettin Doğan’a tepkiler sürüyor

Ankara’daki büyük mitinglerinden sonra hem hükümetin, hem Meclis’in, hem de siyasi partilerin gündemlerinde önemli yer tutan Aleviler, AKP Hükümeti tarafından içten parçalanmaya çalışılıyor. Alevi örgütleri temsilcileri hem AKP’nin “dedelere maaş” önerisine hem de Başbakan Erdoğan’ın Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile “Alevilerin temsilcisi” gibi görüşmesine tepki gösterdiler.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız ABF ve birlikte hareket ettikleri Alevi örgütleri olarak Başbakan’a yaptıkları görüşme taleplerine henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi. İzzettin Doğan’ı kastederek, “Ancak Alevilerin büyük mitingini karalayan ve başarısız geçmesi için ellerinden geleni yapanların, mitingin başarısı üzerine oturmak istediklerini” kaydeden Balkız, Başbakan Erdoğan’ın Doğan ile görüşmesinin de “beklenen bir şey” olduğunu söyledi.

Aleviler: 'Para bizi bozar'

‘AKP Alevileri parayla vuracak’

Yani fikirleri, zikirleri bir kesimlerin birbirleri ile anlaşmaları çok daha kolay olur” diyen Balkız, “dedelere maaş” önerisini kastederek, “AKP Alevileri parayla vuracak,en yumuşak karnımız da odur. Paraya tamah edebilecek kimi insanların aramızdan çıkabileceğini tahmin ediyorduk, o tahminimiz gerçeğe dönüştü. İzzettin Doğan bütün Alevi kamuoyuna, bütün Alevi dedelerine, mitinge katılan ve onları destekleyen milyonlarca insana rağmen dedelere para istedi” diye konuştu. “Para bizi bozar” diyerek bu öneriye tepki gösteren Balkız, “Bizi katliamlar bozmadı, sürgünler kıyımlar bozmadı, ama para mikroptur, bulaşır ve bozar. Dedelere maaşı da rüşvet kabul ediyoruz” dedi. Kapitalist çağda içlerinden bu rüşveti kabul edebileceklerin çıkabileceğine vurgu yapan Balkız, “Bu doğrudan Aleviliğin özüne nüfuz etmeye çalışan bir saldırıdır ve asla onaylamıyor, şiddetle reddediyoruz” dedi.

Aleviler: 'Para bizi bozar'

‘Başbakan yandaş kurumları tercih ediyor’

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Özarslan da “Bugüne kadar hep böyle geldiğini, hükümetlerin işin başındakilerle değil, kendi fikrine yakın bulduklarıyla, yandaş kurumlarla görüşmeyi tercih ettiklerini” söyledi. Başbakan Erdoğan’ın İzzettin Doğan’la görüşmesini de bu çerçevede değerlendiren Özarslan, bu görüşme sürerken, kendi içlerinde “ne için görüşüyorlar” diye değerlendirip, “para” dediklerini, basına yansıyanların da kendilerini doğruladığını söyledi. Geçmişten bugüne, Alevi dedelerinin bu içi para ile yapmadığını, insanların içinden geldiği gibi “hakullah” verdiklerini belirten Özarslan, “dünyanın her tarafında böyledir, insanlar hangi inanca inanıyorlarsa, ona maddi, manevi katkı sunarlar” dedi.

‘Bu bir sistem sorunu’

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Turgut Öker de AKP ile Cem Vakfı’nın ortak birçok görüşü olduğunu belirterek, “İkisi de bu toplumun muhafazakar, dinsel, geri unsurlarını örgütleyerek ayakta duruyorlar. O anlamda yan yana gelmeleri sürpriz değil” dedi.

Aleviler: 'Para bizi bozar'

Ancak bu görüşmenin büyük bir saygısızlık olduğunu da belirten Öker, “Dünyanın hiçbir yerinde sokağa çıkan, haklı bir talebi kamuoyunun gündemine getiren toplumsal hareket yok sayılarak, ABF yok sayılarak mitingle dile getirilen taleplerle uzak yakın ilişkisi olmayan, hatta mitinge de karşı olan bir anlayış muhatap alınmaz” dedi. Bin yılların önyargısını, kinini, düşmanlığını bir mitingle ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirten Öker, “Başbakan yarın ABF’yi de masaya çağırsa bir görüşme ile bu sorun çözülmez. Sistem sorunu. Türkçülük ile Sünnilik üzerine kurulu devlet yapısının demokratikleştirilmesi, ülkenin farklılıklarının zenginlik olarak kabul edilmesi bir sistem değişikliği ile olabilecek bir şey. Bugünden yarına olacak şey değil” dedi.

Görüşmelerin Alevi toplumu açısından önemine de dikkat çeken AABK BaşkanıTurgut Öker, Alevi kurumlarının son derece dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Sokakta kazanılan meşruluk masa başında Alevi toplumunun aleyhine sonuçlandırılmaya çalışılıyor” uyarısında bulundu.

Sultan Özer / Aylin Akçay - Ankara/EVRENSEL - Foto : Alevihaber.com - 10 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.