Aleviler referandumdan önce AİHM'de

Aleviler referandumdan önce AİHM'de

Aleviler referandumdan önce AİHM'de Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, referandumda "evet" çıkması durumunda Alevilerin talepleri...

A+A-

Aleviler referandumdan önce AİHM'de Aleviler referandumdan önce AİHM'de

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, referandumda "evet" çıkması durumunda Alevilerin talepleri için önce Anayasa Mahkemesi’ne gitmek zorunda kalacaklarını belirterek “AİHM’e bugün başvuruyoruz” dedi.

İSTANBUL - Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, referandumda ‘evet’ çıkması durumunda Alevilerin talepleri için önce Anayasa Mahkemesi’ne gitmek zorunda kalacaklarını belirterek “Bu yüzden 12 Eylül’den önce AİHM’e başvuruyoruz” dedi.

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, düzenlediği basın toplantısında, hukuk sisteminde din hizmetleri kavramının, kamu hizmeti olarak düşünüldüğünü ve anayasal düzende de bu şekilde yer aldığını belirtti.

İzettin Doğan, Cem Vakfı Hukuk Komisyonu tarafından Başbakanlık aleyhine 2005 yılında ''Alevi vatandaşlara din hizmetlerinin kamu hizmeti olarak sunulması, cemevlerinin resmi ibadethane statüsünde sayılması, inanç önderlerinin kamu görevlisi olarak istihdamı ve bu hizmetlerin verilebilmesi için genel bütçeden pay ayrılması'' taleplerini içeren bir dava açıldığını hatırlattı.

Önce İdare Mahkemesine giden davanın reddedildiğini belirten Doğan, bu ret kararının Danıştay tarafından da onandığını dile getirdi.

İzettin Doğan, şunları söyledi:

''Türkiye'de iç hukuk yolları tükenmiş olduğu için haklarımızı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde arayacağız. Bugün, Alevilerin anayasal taleplerinin karşılanması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız. Biz bu hakkı referandumdan önce, bugün kullanıyoruz.

Hükümetin hazırladığı anayasa değişikliği paketinde, Anayasa Mahkemesi’ne kişisel, bireysel başvuru hakkı tanınıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince, yurttaşların böyle bir hakkı kullanması, iç hukuk yollarına yeni bir hukuk yolunun eklendiği anlamı çıkartabilir. Hukuken mümkündür ve doğrudur. 12 Eylül’de referandum sonucunun 'evet' çıkması durumunda, biz bu hakkımızı kullanmaktan yoksun kalabilirdik. Yani mahkeme bize, savunma olarak Anayasa Mahkemesi’ni de tüketin ondan sonra başvurunuzu değerlendirmeye alalım diyebilirdi.''

Doğan, 20 yıla yakındır Türkiye'yi mahkemeye götürmemek için büyük çaba sarf ettiklerini, sorunu ülke içinde çözmeye çalışmayı tercih ettiklerini belirtti.

Sorunların, siyaset alanında çözülemediği için hukuk yoluna başvurduklarını aktaran Doğan, olayı barış içerisinde çözme gayretinde olacaklarını bildirdi.

Ntvmsnbc ve Ajanslar - 01 Eylül 2010 Çarşamba

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.