'Aleviler siyasilere çekirdek-leblebi olmayacak'

'Aleviler siyasilere çekirdek-leblebi olmayacak'

'Aleviler siyasilere çekirdek-leblebi olmayacak'ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim katliamını sahiplenen...

A+A-

'Aleviler siyasilere çekirdek-leblebi olmayacak''Aleviler siyasilere çekirdek-leblebi olmayacak'

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim katliamını sahiplenen sözlerinin ardından siyasilerin Aleviler üzerinden başlattığı kavgaya Alevi örgütleri tepki gösterdi. Siyasi partilerin Alevileri ‘oy deposu’ gibi gördüğünü belirterek buna tepki gösteren Alevi örgütlerinin temsilcileri “MHP’ye oy vermeyiz. CHP ise büyük oy kaybına uğrar” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız: AKP, CHP, MHP Alevilerin dostları iseler eğer; Alevilerin insani, vicdani, meşru ve yasal taleplerine yanıt vermelidirler. Biz Aleviler sizlerin kendi aranızdaki didişmenin malzemesi, çekirdek-leblebisi olmayacağız. Öymen olayı nedeniyle, AKP’nin Ale-vilerin yanındaymış gibi çıkışlarını ne denli samimi bulmuyorsak, CHP’nin yanıtlarını da aynı kategoride görüyoruz. Öymen’e kızıp AKP’ye iltihak eden CHP’li  dostlara da bir sözümüz var: Yağmurdan kaçıp doluya tutuluyorsunuz. Bunların hepsi birer Onur Öymen.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez: Aleviler, kimsenin oy deposu değildir. CHP de MHP de AKP de Alevilere danışmadan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Alevilerin onaylamadığı, onlara danışılmayan bir çözüm olmaz.

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Tekin Özdil: MHP’nin, geçmişte Aleviler’e yaptıkları unutulmadı; Maraş’ı, Sivas’ı, Çorum’u unutmadık, unutamayız. MHP ve ülkücüler, önce özeleştiri yapmalılar; bundan sonra aynı olayların yaşanmayacağını garanti etmeliler. Dersim katliamı gafı, CHP’nin büyük oy kaybına uğramasına neden oldu. Aleviler, CHP’ye kolay kolay oy vermeyecektir.

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş: Dersim tartışması üzerinden gelen Alevileri siyaseten tanzim etmeye yönelik çağrıları, doğru bulmuyoruz. Alevilerin kendi siyasi gelecekleri açısından zorunlu-sorunlu siyasi ilişkilerden kurutulup bir özeleştiri yapması gerekir. CHP ile Alevilerin ilişkisi defolu bir ilişkidir. AKP’de sekiz yıldır iktidarda ama bir arpa boyu yol alınamadı. MHP’nin Maraş katliamındaki rolünü biliyoruz. Var olan siyasi zemin Alevileri tatmin etmiyor.

Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: CHP’nin statükocu devlet ideolojisi düzeyindeki siyaseti iflas etmiştir. Halen 70-80 yıl önceye takılmak yanlış. CHP 40 yıldır Alevilerin oyunu alıyor. Daha demokratik bir Türkiye sivil bir Anayasa için çalışması gerekirken hangisini yaptı? Ne CHP ne AKP’ye inanıyoruz. Siyasi rant yarışı içinde samimiyetlerine güvenmiyoruz. CHP bütün eleştirilere karşın en azından Alevilere iyi kötü görev veriyor. Diğerleri ise bunu hiç yapmıyor.

BEHZAT MİSER / RADİKAL - 27 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.