Aleviler son kez uyardı

Aleviler son kez uyardı

Aleviler son kez uyardı  ANKARA (07.09.2008) - Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği zorunlu din dersi uygulamasını protesto...

A+A-

Aleviler son kez uyardı  Aleviler son kez uyardı 

ANKARA (07.09.2008) - Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği zorunlu din dersi uygulamasını protesto etmek için İstanbul, İzmir, Malatya, Adana ve Torbalı’dan sonra bugün de Ankara Güvenpark'da merkezi eylem yaptı.

Çok sayıda Demokratik kitle örgütü ve partinin destek verdiği eylemde basın metnini PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş okudu. “1980 yılında faşist darbe koşullarında yapılan anayasayla yönetilen ülke 26 yıldır aynı yasayla yönetiliyor” diyen Gümüş, “Tüm hukuk süreçlerinde davaları kazanmamıza rağmen AKP hukuksuzluğa devam ediyor” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise okulların yine zulümle açıldığına dikkat çektiği konuşmasında, “Bu zulme ve gericiliğe karşı mücadele edeceğiz” dedi. MEB’in haftalık din dersi sayısını birden ikiye çıkarmayı planladığını anlatan Balkız, “AKP aklını başına toplamalıdır. Alevilerin temel talepleri öyle atla deve değildir. Son derece meşru, haklı, demokratik taleplerdir. Bizi sokağa dökmesinler. Bizleri ‘dilekçe devri bitti’ düşüncesine sevk etmesinler" dedi. Balkız, önerilerini, "Bu dersin müfredatı yeniden yazılmalıdır. Pozitif, akılcı, tarafsız, çağdaş ve bilimsel olmalıdır. Bütün din ve inançlar tanıtılıp öğretilmelidir. Dinler tarihi, Din Sosyolojisi, Din Kültürü konularını içermelidir. Elbette Alevilik de öğretilmelidir. Alevilikle ilgili bölüm Alevi kurumlarının belirlediği eğitimcilerce yazılmalıdır ve her halükârda seçmeli olmalıdır. Seçme işlemi, her öğretim yılı başında, öğrenci velisinin ‘Bu dersi velisi olduğum öğrencimin almasını istiyorum’ şeklinde olmalıdır” şeklinde sıraladı. Balkız, okulların açılacağı 8 Eylül Pazartesi günü tüm alevi aileleri zorunlu din dersine karşı dilekçelerle mahkemeye başvurmaya davet etti.

Aleviler son kez uyardı

Kazanımla sonuçlanana kadar mücadele

Eylemde Eğitim-sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de bir açıklama yaparak devletin statükocu bir yöntemle tüm halklara uyguladığı asimilasyona devam ettiğini vurguladı. Bozgeyik, “Kendinden olmayanlara ayrımcılık yapan, asimile etme çabasında olan tüm hükümetler bugün de aynı çaba içinde Alevilere karşı uygulamalarına devam ediyor” dedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan ABF ve PSAKD, eylemlerine devam edeceklerini ve konunun takipçisi olacaklarını belirtti. Yargı kararlarını uygulamayan AKP hükümetine uyarıda bulunan PSAKD yöneticileri, eylemlerine kazanımların sonuç vereceği güne kadar mücadeleye devam edeceklerini belirttiler.

ATILIM - 7 Eylül 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.