Aleviler, sorunlarını tartıştı

Aleviler, sorunlarını tartıştı

Aleviler, sorunlarını tartıştı Eski ismiyle Hacı Bektaş Veli, yeni ismiyle Kocaeli Alevi Kültür Derneği'nin davetiyle Sultan Kafe'de...

A+A-

Aleviler, sorunlarını tartıştı Aleviler, sorunlarını tartıştı

Eski ismiyle Hacı Bektaş Veli, yeni ismiyle Kocaeli Alevi Kültür Derneği'nin davetiyle Sultan Kafe'de düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen Aleviler, olağanüstü kongre önerisi ve Alevi toplumunun sorunlarını masaya yatırdı.

Eski ismiyle Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği, yeni adıyla Kocaeli Alevi Kültür Derneği, dün Belsa Alışveriş Merkezi'nde bulunan Sultan Kafe'de Alevi canlara kahvaltı verdi. Dernek başkanı Fahri Demirci öncülüğünde gerçekleşen 5. geleneksel kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Aleviler, derneğin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntı, Alevi toplumunun sorunları ve başkan Demirci'nin olağanüstü kongre önerisini değerlendirdi. Çok sayıda Alevi'nin katıldığı toplantıda gençlerinde yer alması dikkat çekerken, son zamanlarda yaşanan kültürel yozlaşma karşısında Alevi felsefesi ve inancına sahip çıkma çağrısı yapıldı.

İsim değişikliği yasallaştı

Toplantıda 3. olağanüstü genel kurulda alınan karar gereği eski ismi Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği olan derneğin şu anki isminin Alevi Kültür Derneği olarak değişmesinin resmileştiğini duyuran dernek başkanı Fahri Demirci, 9 Kasım'da gerçekleşecek 'Büyük Alevi yürüyüşü'ne katılmak üzere bir gün öncesinde İstanbul'dan ilimize gelecek 50 kişilik grubun konaklama sorunu olduğunu bunun çözülmesi için Büyükşehir Belediyesi'nden yardım talep etmek zorunda kalındığını dile getirdi. Dernek giderlerinin karşılanmasında da ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Demirci, 240 üyenin sadece 50'sinin aidat ödediğinin altını çizdi. Başkan Demirci, tüm bu sorunların çözümü için toplantıya katılanlardan bu konuda hasssiyet beklediklerini belirtti. Bir yıl önce iş başına gelen yönetim kurulunun zaafiyet içersinde olduğunu da sözlerine ekleyen Demirci, derneğin yok olmaması için toplantıya katılanlara olağanüstü kongre önerisinde bulundu.

Olağanüstü kongre önerisi

Alevilerin ciddi bir rehavet içerisinde olduğunu söyleyen eski dernek başkanlarından Ali Buğdacı ise "Yıllarca katledilmiş bir millet olarak Malatya'da katledilen 3 rahip için yürümedik. Alevilik bu değil. Alevilik ezilenin, yoksulun, ötekinin, malzunun yanında olmaktır. Bu nedenle kültürümüzün dini kıskaç altına alınmasına izin vermeyelim. Bizler 'Her yerde cami var biz de cemevi isteriz' anlayışına karşıyız. Bu nedenle bu anlayışa karşı gerçek Alevi inancı ve felsefesini genç nesillere aktaracak, bizim gibi düşünen çağdaş, barışçıl ve uygar insanlarla yan yana durmamızı sağlayarak, derneğe sahip çıkmak için maddi-manevi üzerimize düşeni yapmalıyız" dedi.

Katılımcılar destek verdi

Olağanüstü kongre önerisinde başkana destek verdiğini söyleyen Buğdacı, ancak kendisinin yönetimde yer almasının söz konusu olmadığını, verilen görev olursa seve seve yapacağını belirtti. Buğdacı'nın konuşmasının ardından eski dernek başkanlarından Haydar Yıldız, dede Haki Koçak, Atilla Burak, kadın kolları başkanı Raziye Şahin de birer konuşma yaptı. Kadın kolları başkanı Koçak'ın konuşması yerel seçimlere dönük Alevilere çağrı niteliği taşıdığı için oldukça dikkat çekiciydi. "Koçak, "Biz Aleviler olarak, kendi milletvekillerimizi, belediye başkan adaylarımızı çıkarmalı ve onları desteklemeliyiz" dedi. Öte yandan tüm konuşmacılar olağanüstü kongreye gidilmesi konusunda benzer görüşler beyan etti.

KAYNAK : bizimkocaeli.com.tr - Nuray ÖZTÜRK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.