Aleviler sosyalistlerle kol kola, gericiliğe dur dedi

Aleviler sosyalistlerle kol kola, gericiliğe dur dedi

Aleviler sosyalistlerle kol kola, gericiliğe “dur” dedi    Eğitim kurumlarında Alevi kökenli öğrencilere yönelik baskıların...

A+A-

Aleviler sosyalistlerle kol kola, gericiliğe dur dediAleviler sosyalistlerle kol kola, gericiliğe “dur” dedi  
 
Eğitim kurumlarında Alevi kökenli öğrencilere yönelik baskıların artması, gerici karalama kampanyalarının yurtiçinde ve yurtdışında hız kazanması ve AKP’nin gerici politikalarına hız vermesi karşısında harekete geçen ilerici Alevi örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy’de düzenlenen mitinge yaklaşık on bin kişi katıldı. Türban tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşen mitingde, AKP gericiliğine ve resmi laiklik anlayışına yönelik tepki öne çıktı. AKP’nin “Alevi açılımı” planlarını ve hükümetle işbirliği yapan Alevi çevreleri protesto eden Alevi kurumlarının pankart ve dövizlerine de “düzen karşıtı” bir söylem damgasını vurdu.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri’nin (PSAKD) öncülüğünde örgütlenen “Öğretimize, Özgürlüğümüze, Onurumuza Sahip Çıkıyoruz” başlıklı mitinge, İstanbul ve çevre illerden PSAKD şubelerinin yanı sıra yöre dernekleri, demokratik kitle örgütleri, sosyalist parti ve çevreler katıldı.

Mitinge sosyalistler rengini verdi

Öğlen saat 13.00 sularında Tepe Nautilius alışveriş merkezi önünde toplanan kortejler yürüyüşe geçti. En önde yer alan PSAKD şubeleri “2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı –Unutmadık Unutmayacağız” yazılı pankartın ardında yürüyüşe geçtiler. Mitingin en kalabalık grubunu oluşturan PSAKD’yi, Tunceli Dernekleri Federasyonu, Güç-Der, Aka-Der, Devrimci 78’liler, Yenidoğan Gençliği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Platformu, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, LÖB, Halkevleri, Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Partizan, SODAP, Köz, TÖP, EHP, EMEP, ÖDP, Dev-Lis, SHP ve TKP takip etti. Resmi laiklik anlayışına yedeklenen Cem Vakfı gibi Alevi örgütleri eyleme katılmazken, CHP de oldukça cılız bir katılım sergiledi.

Sloganlarla laiklik tartışması

En sık atılan sloganlar “Tayip Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Madımak Müze Yapılsın”, Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta, Çözüm Faşizme Karşı Savaşta”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “AKP’nin Ampulü Karanlığın Sembolü”, “Türban Kanunu AKP’nin Oyunu”, “Diyanet Kurumu Kaldırılsın”, “Zorunlu Din Dersi İstemiyoruz” oldu.

Laiklikle ilgili sloganlar ise yürüyüş sırasında değişime uğradı. “Türkiye Laiktir Laik Kalacak” sloganı aynı yürüyüş kollarında “Laik Değildir Laik Olacak” diye karşılandı. Slogan bir süre sonra “Türkiye Laiktir Laik Kalacak, Laik Değilse de Laik Olacak” biçimiyle de atılmaya başladı.

“Alevilerden Hızır Paşa sofrasına ret”

Pek çok pankartta “Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan –Pir Sultan” ve “Hızır Paşa sofrasına oturmayacağız” sözleri yazılıydı. “Hızır Paşa sofrası” ile AKP’li Reha Çamuroğlu’nun düzenlediği Alevi iftarı kastediliyordu.

Miting renkli görüntülere de sahne oldu. Alevilere yönelik web sitelerinde örgütlenen Alevileriz.biz, Aleviweb.com gibi gruplar yürüyüşe renkli dövizlerle katıldılar. Siyah ampullerle AKP yazılı döviz, ellerde taşınan siyah ampuller, “Ampulleri patlatalım” dövizleri taşıdılar.

Gericiliğe karşı, emekçi ve sol

Mitingde klasik gericilik karşıtı mitinglerden oldukça farklı bir manzara sergilendi. Alana sosyalistler damgasını vururken, Alevi örgütlerinin kortejlerinde de resmi laiklik anlayışını protesto eden sloganlar öne çıktı. Rejimi korumaya, orduyu göreve çağırmaya yönelik slogan ise duyulmadı. Katılımcılar arasında Cumhuriyet Mitingleri’nden kalma bayrakları ve “Tayip baksana kaç kişiyiz saysana” gibi sloganlarıyla gelenler olsa da, Cumhuriyet Mitingleri’nin orta sınıf kitlesi alanda yoktu. Mitingde dikkat çekenler mahalle örgütlerinin ağırlığı, devrimci sosyalist gruplara özgü sloganların ortaklaşa kullanılması, emek hareketinin taleplerinin dillendirilmesi oldu.

Kitle meydana sığmadı

Kadıköy Meydanı’na girildiğinde ise daha kortejlerin bir kısmı alana girmeden alan doldu. Polisin alanı bariyerlerle kuşatması nedeniyle kitle dar alana sıkışmak zorunda kaldı.

Kürsüden tertip komitesi adına yapılan konuşmalarda ise AKP’ye ve resmi laiklik anlayışına karşı tepki, ilerici muhalefetin gündemlerini birleştirmenin gerekliliğine vurgu öne çıktı. Son kortejler de alana girdikten sonra kürsünün anonsuyla Denizler, Mahirler, İbrahimler, Madımak ve Maraş Katliamlarında yaşamını yitirenler ve tüm demokrasi şehitleri için saygı duruşuna geçildi. Miting katılımcılarına seslenen PSAKD Genel Başkanı Kazım Genç konuşmasında, “yürüyüş boyunca ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ sloganları atıldığını” belirterek, “Türkiye laik olsa böyle mi olurdu? Zorunlu din dersi ve Diyanet kurumu olur muydu?” şeklinde konuştu.

Kardeşçe, bir arada, birlikte…

Genç, AKP’ye karşı mücadelenin Türklerin, Kürtlerin, Alevilerin ve Sünnilerin gericiliğe, emek düşmanı politikalara, anti-demokratik uygulamalara ve emperyalizme karşı birlikte mücadelesi olacağını vurgulayarak kardeşçe bir arada yaşam taleplerini dile getirdi.

Konuşmaların 15.00 sularında bitmesinin ardından verilen müzik dinletisiyle miting son buldu.

Sendika.Org  - 03 Şubat 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.