Aleviler Sürecin Dışında Bırakılıyor

Aleviler Sürecin Dışında Bırakılıyor

Aleviler Sürecin Dışında Bırakılıyor ABF Genel Başkanı Balkız geçtiğimiz hafta düzenlenen alevi çalıştayını, ucu açık...

A+A-

Aleviler Sürecin Dışında BırakılıyorAleviler Sürecin Dışında Bırakılıyor
 
ABF Genel Başkanı Balkız geçtiğimiz hafta düzenlenen alevi çalıştayını, ucu açık toplantılar haline geldiğini söyledi ve Alevi-Bektaşi dünyasıyla ilgisi olmayan kişilerin çalıştaylara davet edilerek Alevilerin süreç dışında bırakılmasını eleştirdi

ABF Genel Başkanı Ali Balkız hükümetin Alevi çalıştayını eleştirdi. Çalıştayların ucu açık toplantılar serisine dönüştüğünü kaygıyla izlediklerini belirten Balkız, Alevi kurumlarının sürecin dışında bırakıldığını ve çalıştaylara Alevi-Bektaşi dünyasıyla ilgili olmayan kişilerin davet edildiğini söyledi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 8 Temmuz'da ikincisi düzenlenen Alevi Çalıştayı'nın ardından değerlendirmelerde bulundu. Balkız, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, şu ana kadar yapılan iki çalıştayda cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli'nin müze yapılması, Alevi köylerine cami yapma uygulamasından vazgeçilmesi ve Alevi inanç merkezlerinin Alevi kurumlarına teslim edilmesi konusunda ortak karara varıldığını belirtti.  ''Bu taleplerin karşılanmasını sağlayacak siyasi iradenin adım atmak yerine, çalıştaylar dizini düzenlediğini'' ifade eden Balkız, ikinci çalıştay ile düzenlenecek diğer çalıştaylarda Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi kurumlarının da sürecin dışında bırakıldığını söyledi.

'ALEVİLERE HAKARET EDİLDİ'

ABF Genel Başkanı Ali Balkız, 'Alevilere Akademik Bakış' olarak belirlenen ikinci çalıştayda bazı katılımcıların "Alevilerin darbeci eğilimde" olduğu yönündeki suçlamalarını da değerlendirdi. Bu yöndeki yorumların, "Alevilere hakaret edecek söylem ve değerlendirmeler" olduğunu ifade eden Balkız, şu açıklamalarda bulundu:
 
''Siyasi otoriteyi çalışma usulü ve yöntemi konusunda uyarmamıza rağmen çalıştaylara Alevi Bektaşi dünyasıyla ilgili olmayan kişilerin davet edilmesi, bu çalıştayların ucu açık toplantılar serisi haline dönüşmüş olmasını kaygıyla izliyoruz. Yapılacak olan çalıştaylara gözlemci olarak katılma talebimiz dahi bakanlıkça reddedilmiştir. Yapılan ikinci çalıştayda, Alevilerle ilgisi olmayan kişiler ve kurumlar davet edilmiştir. Bundan sonraki çalıştaylarda da aynı uygulamanın süreceği görülüyor. Bu çalıştaylarda amaç, Alevilerin sorunları ve çözüm önerilerinin görüşülmesi olması gerekirken, kimi katılımcılar Alevilere hakaret edecek derecede söylem ve değerlendirmeler yapmışlardır. Çalıştaylar serisinin daha verimli hale getirilmesini, Alevi Bektaşi temsilcilerinin talep ettikleri ve üzerinde uzlaştıkları sorunların çözümünün derhal yerine getirilmesini bekliyoruz. Aksi tutum bu işin sulandırılmasını ve ipe un serilmesi anlamına gelecektir.''

BİRGÜN - 13 Temmuz 2009

Çalıştay serisi değil uzlaşılanları yapın!

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, “Alevi çalıştaylarının ucu açık toplantılar serisi haline dönüşmüş olmasını kaygıyla izliyoruz” dedi.

Balkız, özetle şöyle konuştu: “Şu ana kadar yapılan iki çalıştayda, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze yapılması, alevi köylerine cami yapma uygulamasından vazgeçilmesi ve Alevi inanç merkezlerinin Alevi kurumlarına teslim edilmesi konusunda ortak karara varıldı. Bu taleplerin karşılanmasını sağlayacak siyasi irade, adım atmak yerine, çalıştaylar dizini düzenledi. Alevi kurumları da sürecin dışında bırakıldı.

Bazı katılımcılar Alevilere hakaret etti. Alevi Bektaşi temsilcilerinin talep ettikleri ve üzerinde uzlaştıkları sorunların çözümünün derhal yerine getirilmesini bekliyoruz.”

ANKARA Milliyet - 13.7.2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.