Aleviler taleplerini haykırdı

Aleviler taleplerini haykırdı

Aleviler taleplerini haykırdıAlevi Bektaşi Federasyonu’nun mitingine, Türkiye’nin dört bir yanından Alevi örgütler, partiler...

A+A-

Aleviler taleplerini haykırdıAleviler taleplerini haykırdı

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun mitingine, Türkiye’nin dört bir yanından Alevi örgütler, partiler ve sivil toplum örgütleri katıldı. Yüz bini aşkın kişi Sıhhiye Meydanı’nda taleplerini dile getirirken AKP hükümetini ve Başbakan Erdoğan’ı hedef alan sloganlar attı. fotoğraf: afp

Bugüne kadar uğradıkları katliam ve saldırılar sonrası alanlarda sesini duyurabilen Aleviler ilk kez geniş katılımlı bir mitingle taleplerini haykırdı.

ANKARA - Aleviler, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze olması, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması, Diyanet’in kaldırılması gibi isteklerle tarihin ilk mitingini yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) öncülüğünde yapılan mitingde yüz bini aşkın kişi Alevilerin taleplerini haykırırken, hedef AKP hükümeti oldu.

Türkiye’nin çeşitli illerinden iki gün önce yürüyüş başlatan Aleviler, dün Ankara’da buluştu. Mitingte katılımcılara seslenen ABF Başkanı Ali Balkız, “Başbakan’ı, en kalbi hislerimizle selamlarken bu gerçeği görmesini, ‘cümbüşevi’ benzetmesiyle çok ayıp ettiğini bilmesini isteriz. Bir Başbakan düşünün ki, 20 milyon yurttaşın ibadethane olarak kabul ettiği bir yer için ‘cümbüşevi’ diyor. Ayıp, ayıp..” diye konuşan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü:

AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN: “Madımak müze olmalıdır, Hacıbektaş Dergâhı’nın yönetimi Alevilere bırakılmalıdır. Apartmanda, sokakta, mahallede, çarşıda, okulda, kışlada, devlet dairelerinde, Alevi yurttaşlar üzerindeki baskılar kalkmalı, ayrımcılığa son verilmelidir. Laik devlet dine yatırım yapamaz. Dini örgütleyemez. Genel bütçeden oraya pay ayıramaz. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istiyoruz. Bu nedenle son derece haklı, meşru insani taleplerimizi bir kez de bu meydandan haykırıyoruz.

DEVLET DİNE KARIŞAMAZ: İnanç olgusu kişiye has, inanla inanılan arasında gönüllü işidir. Devlet, bu alandan elini çekmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, bugün tüm yurttaşlardan toplanan vergilerle, sadece Hanefi yurttaşlara hizmet ve maaş olarak aktarıldığı bir transfer köprüsü işlevini görüyor.

İBADETHANEMİZ CEMEVİDİR: Yüzde 99’u Müslüman ülkemiz diye başlayan kalıp cümle ile, Alevilerin kendilerine özgü tanrı anlayışları, ibadethaneleri, ibadet biçimleri, pirleri, mürşitleri, dedeleri, talipleri, musahipleri olduğu gerçeğini görmek istemeyen devlete, onun AKP hükümetine bir kez daha anımsatmak isteriz ki; Alevilerin ibadethanelerinin adı cemevidir. Yüzlerce cem ve kültür evlerimiz var. Ama hepsi yasal dayanaktan yoksun.

MUHARREM AYINI HATIRLAYIN: Ramazan ayı geldiğinde; başta TRT olmak üzere bütün radyo televizyon ve gazeteler, Cumhurbaşkanı’ndan belediyedeki çaycıya kadar tüm devlet görevlileri gösterişli iftar yemekleri ve toplu iftar çadırları ile toplumu teslim  alırken, hemen arkasından gelen 20 milyon Alevi yurttaş için oruç ayı olan Muharrem’i hiç ama hiç anımsamamaları, hafıza sorunu/sonucu mudur acaba?

KATİLLERE ZAMANAŞIMI: Devlet yöneticileri, ‘Alevileri çok seviyoruz’ diye yaklaşıyorlar. 25 yıldır, bu ‘Sizi seviyoruz’ sözünün ne anlama geldiğini bir türlü anlayamadık, derken anladık ki gerçekten bizi seviyorlar. Bizi, Maraş, Çorum, Sivas, Malatya, Gazi’de sevdiler. Öylesine sevdiler ki, bizlere katliamı, katillerimize zamanaşımını bahşettiler.”

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise Alevilerin din dersleri ile asimile edilmeye çalışıldığını öne sürerek, Alevi köylerine cami yapılmasını eleştirdi. Gümüş, şunları söyledi: “Bugünkü iktidarın kendisi şiddetin kaynağıdır ve bu iktidar şiddeti sadece farklı inanç, düşünce ve etnik kökenlerin eşitlik talebini görmezlikten gelerek yapmıyor, Türkiye’nin ulusal birikimini emperyalizme peşkeş çekerek, eğitim ve sağlık gibi en temel ihtiyaçları serbest piyasaya açarak da şiddet uyguluyor. Kasımpaşalı şerif şimdi diyor ki; ‘Ya sev ya terk et.’ Ey Tayyip, Ey AKP, ey ırkçı ve gerici güçler. Şimdi biz size söylüyoruz. Ya bu ülkede farklı inançları, dilleri, kültürleri bir zenginlik olarak görüp seveceksiniz, ya da bu ülkeyi siz terk edip, kulu kölesi olduğunuz ABD’de Fethullah’ın yanına gideceksiniz.”

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ise, “Bir ülke düşünün ki öğretmenleri aç, doktorları aç, bilim insanları aç, elimizde avucumuzda ne varsa ya silaha ya imama gidiyor” dedi.

DTP’liler indirildi

Mitinge CHP, DTP, DSP, SHP,  ÖDP, TKP, EMEP,  sivil toplum örgütleri destek verdi. Kürsü küçük, destekçi kuruluş çok olunca da kriz yaşandı. Sahneden idrilen DTP’liler tepki gösterdi. DTP milletvekilleri Hasip Kaplan ile Sırrı Sakık, “Üst düzey destek vermemize rağmen, bize ayrımcılık yapıyorlar. Bir daha Alevilere destek vermeyeceğiz. Sahneden CHP’liler de indirilsin” dediler. Sakık ve Kaplan, mitingi terkettiler. Tertip komitesi ise uygulamanın kürsü güvenliği için yapıldığını belirtti.

Bakan Yazıcıoğlu: İtibar etmiyoruz

OSMANİYE - Devlet Bakanı Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu’nun taleplerini ‘uç fikirler’ diye niteledi ve “İtibar etmiyoruz” dedi. AKP Kadirli ilçe kongresine katılmak üzere dün Osmaniye’de bulunan Bakan Yazıcıoğlu, Ankara’daki miting ve dile getirilen taleplere ilişkin sorular üzerine şunları söyledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk’ün Cumhuriyet’e kazandırdığı önemli kurumlardan biridir. Bugün ülke içerisinde en ücra yerlere kadar temsilcisi olan gerçekten güzide bir kuruluşumuzdur. Bütün İslam dünyasından, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden her gün Türkiye’ye heyetler gelir, Diyanet’in yapısını incelerler. Diyanet’i örnek alarak kendi ülkelerine nasıl taşıyabileceklerinin hesabını yaparlar. Bu durumda iken şimdi biz bu uç fikirlere itibar etmemiz söz konusu değil. Alevi vatandaşlarının bir takım sıkıntıları var. Bu vatandaşlarımızın sıkıntıları konusunda onlarla görüşüyoruz ve diyalog halindeyiz. Ama Alevi vatandaşlar ile diğer ülkelerde yaşayan Sünni vatandaşlar arasındaki ortak paydalar çok daha geniştir. Müştereklerimiz çok fazladır. Bir kısım çevreler faklı sivri fikirleri öne çıkarmak suretiyle politika güdüyorlar. Her inanç gurubuna mensup olan vatandaşlarımızın, kendi inanç sistemleri içerisinde bu ülkede rahat ve huzur içerisinde yaşamalarını arzu ediyor, istiyoruz.” (dha)

Yeni Şafak ve Zaman’dan karalama

Mitingin yapıldığı gün, Zaman ve Yeni Şafak gazeteleri ‘büyük bir tesadüf eseri’ aynı konuyu manşetlerine çekti ve Alevi toplumunun büyük ölçüde dışladığı isimlerin olumsuz görüşlerine yer verdiler. Zaman gazetesi ‘Sivas ve Gazi’yi planlayan eller, yeni oyun peşinde’ başlığını attığı haberinde İzzettin Doğan’ın “Bunlar Marksist, Kürt hareketiyle dirsek temasındalar”, Özdemir Özdemir’in “Bunlar PKK ağırlıklı bir oluşum. Gazi ve Sivas olaylarında olduğu gibi Aleviler kullanılmak isteniyor”  sözlerini yayınladılar. Yeni Şafak ‘Aleviler bu oyuna gelmez’ başlığı altında Fermani Altun, İzzettin Doğan ve Hıdır Bulut’un benzer sözlerine yer verdi.

Uluslararası ajanslar mitingi dünyaya duyurdu. AP haberinde “Onbinlerce Alevi eşit dini haklar için gösteri yaptı” dedi. AFP “Ilımlı Müslüman toplumu Alevilerden onbinlercesi İslamcı hükümeti suçlayıp eşit dini haklar istediler” dedi. Reuters da 25 binden fazla liberal Müslümanın ayrımcı politikalara ve din zorunlu dersine karşı gösteri yaptığını duyurdu.

Anadolu Ajansı (AA) ise mitingi geceyarısı, sabah 09.00 ve öğlen ayrı ayrı geçtiği gündemlerine koymadı. Cumartesi Eskişehir ve Niğde’den miting için yola çıkan alevilerin Ankara’ya yürüdüğünü duyuran AA, dün mitingin başladığını, nasıl geliştiğini haberleştirmedi, ilk haberi 16.10’da geçti.

Sivas’ın ışığı sönmeyecek...

  • Resmi rakamlara göre katılımcı sayısı 100 bin olurken, miting komitesi sayıyı 120 civarında açıkladı.
  • Mitingte sık sık “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “AKP halka hesap verecek”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” sloganları atıldı.
  • Sivas katliamında ölenlerin isimleri tek tek okunurken, kalabalık bir ağızdan “Burada” diye bağırdı.
  • Konuşmalara başlamadan önce ‘üçleri temsilen’ üç beyaz güvercin uçuruldu.
  • Hacıbektaş Postnişini Veliyettin Ulusoy gülbank (Türkçe dua) okudu.

BEHZAT MİSER / RADİKAL - 10 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.