Aleviler taş ocaklarını protesto ettiler

Aleviler taş ocaklarını protesto ettiler

Aleviler taş ocaklarını protesto ettilerAntalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği'nin düzenlediği aşure günü, taş ocaklarına...

A+A-

Aleviler taş ocaklarını protesto ettilerAleviler taş ocaklarını protesto ettiler

Antalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği'nin düzenlediği aşure günü, taş ocaklarına protesto gösterisine dönüştü.

Antalya Konyaaltı Alevi Kültür Derneği tarafından düzenlenen aşure gününe katılanlar, Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyü yakınlarında yapılan taş ocaklarını protesto etti.

Konyaaltı Kent Meydanı'nda düzenlenen aşure gününde konuşma yapan Avukat Gürkut Acar, Antalya'da son yıllarda yüzlerce maden ocağı ruhsatı verildiğini, Toros Dağları'ndaki su kaynaklarının bu nedenle kesilme noktasına geldiğini ifade etti. Anadolu'daki en önemli düşünce ve inanç adamlarından Abdal Musa'nın türbesine yaklaşık 900 metre uzaklıkta bir mermer ocağı açıldığını anlatan Acar, 'Abdal Musa Türbesi'nin bulunduğu Dur Dağı, 20 milyon Alevi için kutsal bir yerdir. Böyle bir alana maden ruhsatı vermek tarihe ve inançlara büyük saygısızlıktır' dedi. Verilen ruhsatın bir inanç yöresinin 'çöplüğe dönüşmesine' yol açacağını savunan Acar, şöyle konuştu:

“Ruhsat verilmemeli”

"Efes'teki Meryem Ana Kilisesi, Van'daki Akdamar Kilisesi ya da Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın yakınına maden veya mermer ocağı ruhsatı verilmesi düşünülemez. Abdal Musa Dergâhı ve Dur Dağı da tarihi yerlerdendir. 'Dinler arası diyalog' gerekçesiyle İslamiyet dışındaki dinlere saygı gösterenlerin Abdal Musa'ya karşı bu şekilde insafsızca davranmasını kabul etmek mümkün değil."

Acar, verilen mermer ocağı işletme ruhsatının iptal edilerek, Abdal Musa Türbesi ve Dur Dağı'nın tarihi ve doğal sit alanı ilan edilmesini istedi. Halk müziği sanatçılarının konserler verdiği etkinlikte, vatandaşlara aşure dağıtıldı.

(soL - Antalya) - 2 Ocak 2010

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.