Aleviler temsil istemediler ki!

Aleviler temsil istemediler ki!

Aleviler temsil istemediler ki! ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, “Aleviler Diyanet’te asla temsil edilemezler” diyen...

A+A-

Aleviler temsil istemediler ki! Aleviler temsil istemediler ki!

ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, “Aleviler Diyanet’te asla temsil edilemezler” diyen Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu’na, “Aleviler ‘Diyanet’te temsil edilelim’ demediler ki” yanıtını verdi.

Balkız, dün Mülkiyeliler Birliği’nde, KESK, Eğitim Sen ve Kızılırmak Federasyonu ve diğer Alevi örgütleri başkan ve temsilcilerinin de katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi. Yazıcıoğlu’nun bir gazetedeki söyleşisinde yer alan sözlerini hatırlatan Balkız, bu sözlerin AKP’nin Alevi açılımının ne anlama geldiğini ortaya koyduğunu söyledi.

AKP’NİN AÇILIMININ GÖSTERGESİ

Kendilerinin, “Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilsin, zorunlu din dersleri kaldırılsın, Alevi köylerine cami yaptırılmasından vazgeçilsin, Madımak müze olsun” dediklerini hatırlatan Balkız, o günlerde Bakan Yazıcıoğlu’nun bu taleplere “uç fikirler” dediğine, sonra da bu sözünü geri çektiğine atıfta bulunarak, “Şimdi anlaşılıyor ki, sayın bakan yeniden ‘uç fikirler’ konumuna dönmüş” dedi.

Balkız, “Diyanet’te temsil edilelim” demediklerini; tam tersine, laiklik ilkesiyle bağdaşmadığı için kaldırılmasını istediklerini hatırlattı. Bir milyon kişi bile olsalar, taleplerinin küçültüp hafife alınmasının, görmezden gelinmeleri sonucunu mu doğuracağını soran Balkız, “Aleviliği tanımlayamamaktan” yakınan bakana, “Hiç zahmete girmesinler, Aleviler ne ve kim olduklarını çok iyi biliyorlar” diye seslendi. Alevilere kim olduklarının sorulması halinde, “Sorma be birader mezhebimizi, biz mezhep bilmeyiz, yolumuz vardır” diyeceklerini hatırlatan Balkız, “Bu tanımı kabul edin yeter” dedi.

‘BİZ MADIMAK’I SORARIZ’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Alevilerden özür dilemesi karşısında Bakan Yazıcıoğlu’nun, “Bu söz Günay’ı bağlar” demeye getirdiğini kaydeden Balkız, “Biz bu tartışmaya girmeyiz. 7 saatlik bir kuşatma sonrası 35 kişi diri diri yakılıyor ise eğer ve bu katliam, güvenlik güçlerinin gözü önünde cereyan ediyorsa; birincil görevi yurttaşlarının can güvenliğini korumak olan devlet, Sivas’ta 2 Temmuz 1993 günü neden bu görevini yapmamıştır, diye sorarız. O sorunun yanıtını alıncaya dek de Madımak Oteli’nin önünde oluruz” dedi.

Ergenekon savcılarının Gazi katliamını araştırdığına vurgu yapan Balkız, “Sivas’ları da araştıracaklar. Ümit ederiz ki Çorum’u, Maraş’ı, Kanlı Pazar’ı, Taksim 1 Mayıs’ı, diğer katliamları da araştırırlar” diye konuştu. Hükümete düşenin, bu karanlık noktaların aydınlatılması konusunda görevini yapması olduğunu belirten Balkız, Başbakan Erdoğan’ın seçim sonrası Anayasa değişikliklerini gündeme alacakları sözünü hatırlatarak, Alevi taleplerinin de bu kapsamda değerlendirilmesini istedi.

Balkız, bir soru üzerine de “Anlaşılan o ki biz çok yollar yürürüz, daha çok 9 Kasım mitingleri yaparız” dedi.

EVRENSEL - (ANKARA) 19.03.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.