Aleviler tepkili: Kadrolu 'dede' istemiyoruz

Aleviler tepkili: Kadrolu 'dede' istemiyoruz

Aleviler tepkili: Kadrolu 'dede' istemiyoruzAlevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Murtaza Demir, AKP'nin...

A+A-

Aleviler tepkili: Kadrolu 'dede' istemiyoruzAleviler tepkili: Kadrolu 'dede' istemiyoruz

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Murtaza Demir, AKP'nin 'Alevi dedelerine kadro vereceği'ne yönelik haberleri eleştirerek, "Dedelere kadro verilmesi laikliğe aykırı olduğu gibi, Alevi geleneği açısından yanlıştır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu aracılığıyla, Alevilerin oruç tuttuğu muharrem ayında toplu iftar organizasyonları düzenleyeceği, 'Alevi dedelerine kadro vermeye yönelik' düzenlemeler yapılacağı ifade edilmişti.

ABF, dün Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında AKP'nin Alevilere yönelik bakış açısını değerlendirdi. ABF MYK üyesi Demir, Aleviliğin yüzyıllardan bu yana nesilden nesile geçen biçiminin değiştirilmeye ve Sünniliğe yaklaştırılmaya çalışıldığını iddia etti.

AKP'yi yapay bir Alevi örgütü kurmaya çalışmakla eleştirdi. Alevi dedelerine maaş verilerek bir Alevi Genel Müdürlüğü kurulacağının ortaya çıktığını belirten Demir, "Bu, Alevilerin inançlarını devletin öngördüğü inanç bütünlüğünde yaşaması anlamına gelir. Laikliğe aykırıdır ve Alevi geleneği açısından da yanlıştır" dedi.

Demir, "Alevilerin hak ve hukuklarını AB kurumları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aracılığıyla aramak zorunda bırakılmamalı"diye konuştu.

'Oruç top patlatarak açılmaz' tartışması

ABF MYK üyesi Ali Balkız, Erdoğan'ın Alevilerin oruç tuttuğu muharrem ayında toplu iftar organizasyonları düzenlemesine tepki göstererek, "Bizim tuttuğumuz oruç, Kerbela'da katledilen Hz. Hüseyin ve yakınlarına yas içindir. Biz top sesleri eşliğinde oruç açmayız. Muharrem orucu aile içi bir ritüeldir ve asla şova dönüşmemiştir. İsteyen istediğini yapabilir, biz yas tutacağız" diye konuştu.

Milliyet'e konuşan Balkız, İslamiyette ibadetin sükûnet anlamına geldiğini belirterek, "Oruç, evde aile ile açılır. Asla, bu ibadeti toplu biçimde yapmamışızdır. Toplu ibadetler Aleviliğe aykırıdır. İbadetin sessiz yapılması gerekir" dedi.

ANKARA MİLLİYET - 25 Kasım 2007

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.