Aleviler ticari işletme değil müze istiyor

Aleviler ticari işletme değil müze istiyor

Aleviler ticari işletme değil müze istiyor  SİVAS (13.02.2009)- Madımak Oteli'nin altındaki kebapçı kaldırıldı. Kebapçının...

A+A-

Aleviler ticari işletme değil müze istiyor  Aleviler ticari işletme değil müze istiyor 

SİVAS (13.02.2009)- Madımak Oteli'nin altındaki kebapçı kaldırıldı. Kebapçının yerine Döner Sermaye Mağazası açılacak. Yani Kültür Bakanlığı'na bağlı bir ticari işletme, kârhane... Oysa Alevi halkı, Madımak'ın Sivas'ta yakılan canlar anısına utanç müzesi yapılmasını istiyor.

Alevi toplumu ve demokratik kamuoyu, uzun süredir, aydınların diri diri yakıldığı otelin altına kebapçı açılmasına tepki gösteriyordu. Alevi halkı ve örgütleri, Madımak Oteli binasının utanç müzesi yapılması isteğini, en son Sivas'ta gerçekleştirilen son 2 Temmuz anmasında, on binlerce kişinin katıldığı kitlesel ve güçlü bir eylemle dile getirmişti. Madımak'ın müze, kontrgerilla suçlarının en vahşi örneklerinden birisi olan Sivas katliamının ve devletin bu utanç verici saldırıdaki sorumluluğunun hep hatırlatılması anlamına geliyor.

Ama AKP hükümeti, devletin utanmak nedir bilmeyen geleneğini sürdürmekte kararlı. Alevi örgütleri ve emekçi halk yığınlarının müze talebine, kebapçının yerine mağaza koyarak yanıt veriyor. Alevilerin, ölülerine saygı isteğiyle alay ediyor. Zaten “Alevi açılımı” adı altında, Hızır Paşa sofrası kuran AKP, Alevilerin oylarına göz dikmek dışında bir şey yapmıyor. 1993'te Alevileri diri diri yakan anlayış, işte ancak bu kadar insanlaşabilir. Kebapçı yerine kârhane!

Özrü kabahatinden büyük

Aydınlık Gençlik Meclisi Girişimi, bugün yazılı bir açıklama yaptı, Madımak'ın müze yapılmasını talebini yineledi. Açıklamada şu ifadeler yer verildi:

“Dün akşam saatlerinde Sivas Madımak Oteli'nin altındaki kebapçının tabelalarının söküldüğünü ve farklı bir yere taşındığını öğrendik. Bir de Sivas Belediye Başkanı'nın açıklamaları düştü haber sitelerine. Sivas'ın AKP'li belediye başkanının 'Lokantanın buradan kaldırılmasını sağlayarak önümüzdeki yıllarda çarpıtmalara meydan verilmemesini, huzur ortamını korumayı hedefledik. Şu an için sadece lokanta konusunda bir çalışma var. Otele yönelik her hangi bir çalışma yok' diyerek yaptığı açıklama, halkımızın 'özrü kabahatinden büyük' deyişine açık örnek teşkil eden bir açıklama.

Yıllardır toplumun bu isteğine kulak tıkayan hükümetten ve yerel yönetimden, kebapçının veya otelin tabelasıyla uğraşmayı, bu tür göz boyama faaliyetlerini önemli bir gelişmeymiş gibi göstermeyi bırakmalarını talep ediyoruz. Onbinlerce insanın 'Madımak müze olsun' talebini hiç yokuşa sürmeden, hiç bir manevraya sığınmadan yerine getirmeleri gerekiyor. Ülkenin barışına, huzuruna, vicdanların rahatlamasına yapabilecekleri en büyük katkı budur. Gerisi hikayedir.”

ATILIM - 13 Şubat 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.