Aleviler, TRT'de program istiyor

Aleviler, TRT'de program istiyor

Aleviler, TRT'de program istiyorRamazan’da özel programlar yapan TRT’nin Muharrem ayında kendilerine söz vermediğini savunan Aleviler,...

A+A-

Aleviler, TRT'de program istiyorAleviler, TRT'de program istiyor

Ramazan’da özel programlar yapan TRT’nin Muharrem ayında kendilerine söz vermediğini savunan Aleviler, Muharrem orucu süresince günde bir saat program talebinde bulundu

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, AKP’nin Alevi açılımı kapsamında geçen yıl Ankara’da yapılan ve Alevi örgütlerinden beklenen ilgiyi görmeyen Muharrem iftarının, bu yıl İstanbul’da tekrarlanacak olmasına tepki gösterdi.

Alevilerin Kerbela’da öldürülen Hz. Hüseyin ve arkadaşları anısına matem amacıyla tuttukları Muharrem orucunun 29 Aralık’ta başlayacağını ve 12 gün süreceğini anımsatan Balkız, her Ramazan özel programlar yapan TRT’nin, Muharrem ayı ile ilgili aynı hassasiyeti göstermediğini de savunarak, “Muharrem ayımız geldi. Haberiniz var mı? TRT Muharrem ayında Alevilere söz vermemeye devam ediyor” dedi.

Muharrem ayının görmezden gelindiğini öne süren Balkız, şöyle konuştu:

“Günlerce Ramazan orucu konuşulur, yazılır. Muharrem ayı sessiz sedasız, yas içinde gelir, geçer. Bizim dışımızda kimse hatırlamaz. TRT’nin Muharrem ayında Alevilere söz vermeme tavrından vazgeçerek, Türkiye kamuoyuna öğretimizi anlatmak üzere, Muharrem orucu süresince günde bir saat program yapma talebimize olumlu cevap beklediğimizi yineliyoruz.”

ANKARA Milliyet - 28 Aralık 2008

Muharrem orucu talebi

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), ramazan ayı boyunca her gün özel programlar yapan TRT’den eşit yurttaşlık hakkının bir gereği olarak, Alevilerin ‘muharrem orucu’ süresince her gün bir saat program yapma talebinde bulundu. AKP’nin bu yıl ikinci kez düzenleyeceği ‘muharrem iftarı’nı da eleştiren ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin 9 Kasım mitinginde dile getirdikleri taleplerinin karşılanmasını istedi.

Alevi örgütlerinin temsilcileri ve Alevi dedelerinin katıldığı toplantıda konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, Alevilerin muharrem orucunun 29 Aralık’ta başlayacağını hatırlattı. Anlam ve nedenleri farklı olsa da Sünniler için ramazan orucu ne değer taşıyorsa, muharrem orucunun da Aleviler için aynı değeri taşıdığını kaydeden Balkız, her ramazan ayında başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, devlet kurumlarının, belediyelerin, televizyon ve radyo kanallarının ramazan ayını ‘toplu bir kampanyaya’ dönüştürdüklerini dile getirdi.

Aleviler dışında kimsenin muharrem orucunu hatırlamadığını kaydeden Balkız, bu durumun 9 Kasım mitinginde dile getirdikleri ‘eşit yurttaşlık’ taleplerinde ne kadar haklı olduklarını gösterdiğini dile getirdi. Balkız, yayın etiği gereği ‘tarafsız, eşit ve hakça’ yayın yapma iddiasında olan TRT’nin ramazan aylarında her gün özel programlar yaparken, 20 milyon Alevi’nin muharrem ayı ile ilgili hassasiyetlerini niye anımsamadığı sordu. TRT’nin muharrem ayında Alevilere söz vermeme tavrından vazgeçmesini isteyen Balkız, 12 gün süren muharrem orucu boyunca günde bir saatlik program yapma taleplerini geçtiğimiz hafta TRT’ye ilettiklerini ve TRT’den olumlu bir yanıt beklediklerini bildirdi.

Balkız, AKP’nin bu yıl ikinci kez düzenleyeceği ‘muharrem iftarını da eleştirerek, “Ankara’da 9 Kasım mitinginde dile getirdiğimiz istemlerimizin AKP sözcülerince samimiyetle ele alınacağına dair söyledikleri, daha dün söylenmiş sözlerdir. Bu sözleri hiçbirimiz unutmadık ve gereğini bekliyoruz” diye konuştu.

Ankara/EVRENSEL - 28 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.