Aleviler türban yasasına karşı

Aleviler türban yasasına karşı

Aleviler türban yasasına karşı TÜRBAN konusundaki düzenlemelere, AKP’nin Alevi açılımının ve Muharrem iftarının aktörleri,...

A+A-

Aleviler türban yasasına karşı Aleviler türban yasasına karşı

TÜRBAN konusundaki düzenlemelere, AKP’nin Alevi açılımının ve Muharrem iftarının aktörleri, tepki gösterdi. AKP’nin Alevi milletvekili Reha Çamuroğlu “Düzenleme anayasaya girmemeli” diye görüş bildirirken, Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı ‘Muharrem iftarını’ düzenleyen Abdal Musa Vakfı’nın Başkanı Ali Tören, “Türbana karşıyız. Atatürk inkılaplarına karşı olan her şeyin karşısındayız” dedi.

Çamuroğlu şöyle konuştu: “Başörtülü kızlarımız üniversitede okuyabilmeli. Ama bu kamuya teşmil edilemez. Konunun anayasal bir konu olduğu düşünülmemeli. Başörtüsü, anayasada öyle bir madde olduğu için yasak değildi ki.”

KATILMAYABİLİR

Çamuroğlu, “Oylamada tavrınız ne olur” sorusuna, “Grup kararıysa disiplin gereği uyarım” yanıtını verdi. Anayasa oylamaları için grup kararı alınamıyor.

AKP’nin diğer Alevi milletvekili Hüseyin Tuğcu da, “Başörtüsü üniversitelerde serbest olmalıdır. Ancak hak ve özgürlüklerle ilgili her şeyin ille de anayasaya girmesine gerek olmayabilir” diyerek benzer bir yaklaşım ortaya koydu. Tuğcu, “Alevi ya da Sünni, kızlarımızın başlarının örtülü ya da açık olması sorun olmamıştır” dedi.

AKP’de ‘cene altı bağlama’ catlağı

AKP içinde sol gelenekten gelen milletvekilleri, türban düzenlemesinin anayasa ve YÖK Yasası’nda değişiklik yapılarak çözümlenmesine karşı. Bu isimler, özellikle YÖK Yasası’nın ek 17. maddesindeki ‘çene altı bağlama’ formülünü benimsemiyor; teklifin kılık-kıyafet özgürlüğü ile çeliştiğini düşünüyor. Yasaların üniforma tarifi veremeyeceğini belirten AKP’liler, “Üniversite çene altı kontrolü mü yapacak? Bu düzenleme Anayasa Mahkemesi’nden döner. Kanun yapma tekniğine aykırı” eleştirisini yapıyor. AKŞAM’a konuşan bir AKP’li şöyle dedi: “Üniversitelerin girişine çene altı profesörü mü koyacaklar. Bir yandan ‘Üniversitede kılık ve kıyafet serbesttir’ diye hüküm koyacaksın. Sonra bağlama kuralı getireceksin.”

Ali Ekber ERTÜRK / AKŞAM - 01 Şubat 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.