"Aleviler üzerinden CHP yıpratılıyor "

"Aleviler üzerinden CHP yıpratılıyor "

"Aleviler üzerinden CHP yıpratılıyor "Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Sekreteri Muhittin Çalagan, ''bir süredir Alevi...

A+A-

"Aleviler üzerinden CHP yıpratılıyor ""Aleviler üzerinden CHP yıpratılıyor "

Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Sekreteri Muhittin Çalagan, ''bir süredir Alevi toplumu üzerinden CHP'nin yıpratıldığını'' belirterek, ''Bu Cumhuriyet devrimlerini zayıflatma projesidir'' dedi.

İstanbul - Alevi Vakıfları Federasyonu, Hacı Bektaş Kültür ve Dayanışma Derneği, Cem Vakfı ve Pir Sultan Abdal Derneği'nin de aralarında bulunduğu bazı Alevi vakıf ve derneklerinin temsilcileri, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, yıllardır CHP'ye saldırılar olduğunu ifade ederek, ''AKP yandaşlarının, partilerinin oylarının düştüğü bir dönemde CHP'de bir kavga ve sorun varmış gibi ellerinden gelen çabayı sarf etmeye başladıklarını'' ileri sürdü.

Gidişattan rahatsız olan Alevi kuruluşlarının başvurularını uzun süredir ertelediklerini belirten Tekin, ''Arkadaşlarımızın 'Bu gidişattan biz çok rahatsız oluyoruz, bizim adımıza siyaset yapanlara, bizi siyaset malzemesi yapanlara bir çağrıda bulunmak istiyoruz' diyorlardı. Bunun için bugün bir araya geldik'' dedi.

Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlara adına konuşan Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Sekreteri Muhittin Çalagan da bir süredir Alevi toplumu üzerinden CHP'nin yıpratıldığını, CHP'nin Alevi kesimin oylarını alan, ancak Aleviler'in gerçek taleplerini politikalarına yansıtmayan bir parti olarak gösterilmek istendiğini kaydetti.

Toplumun ilerici ve demokratik kesimleriyle CHP'nin bağlarının koparılmaya çalışıldığını öne süren Çalagan, ''Bilinmelidir ki AKP, karşısındaki sol, demokrat, aydınlanmacı, ilerici cepheyi dağıtmaya hizmet etmektedir. Bu bir projedir, Cumhuriyet devrimlerini zayıflatma projesidir. Amaç, ülkemizde barışa, kardeşliğe, eşitliğe ve gerçek demokrasiye giden kanalları tıkamaktır. AKP'yi bayır aşağı kaymaktan kurtarmaktır. Bu projenin birçok ayağı vardır. Bunlardan biri de sürmekte olan bu tartışmadır'' diye konuştu.

''Sol ve sosyal demokrat anlayışın ülkemizdeki tek temsilcisi olan partimizi, dinsel ve etnik temelli politika yapmakla itham edenler aklını peynir ekmekle yiyenlerdir'' diyen Çalagan, ''CHP'nin din ve mezhep üzerinden politika yapmak çiğliğine asla düşmediğini, düşmeyeceğini'' söyledi.

CHP'nin, özgürlüğün, eşitliğin ve dayanışmanın partisi olduğunu ifade eden Çalagan, CHP'nin, Cumhuriyet devrimini birlikte gerçekleştiren tüm unsurların eşit yurttaşlıklarını eksiksiz kurmak ve pekiştirmek hedefinde olduğunu anlattı.

CHP'nin, toplumun tüm sorunlarına en üst düzeyde duyarlı bir geleneğin sahibi olduğunu kaydeden Çalagan, şöyle konuştu:

''Hiçbir CHP'li, insan yakmamıştır, toplu katliamlara katılmamıştır. CHP, katliamları övmemiş, katliamcıları partisinde milletvekili yapmamıştır. Hiçbir CHP'li ilk icraat olarak cemevini dozerlerin darbelerine maruz bırakmamıştır. Cemevlerine açıkça hakaret etmemiş, Aleviler'in inançlarına küçümseyici ifadeler kullanmamıştır. Bunları yapanlar vardır ve malumunuzdur. CHP'nin tarihi bu zalimlerle mücadele tarihidir. Ne acıdır ki, son günlerde bu zalimler Alevi dostu, CHP Alevi düşmanı olarak sunulmaktadır.

CHP'de yıllardır çeşitli kademelerde görev yapmakta olan Alevi kökenliler olarak, dostumuzu da düşmanımızı da gayet iyi bildiğimizi cümle aleme duyurmak isteriz.''

''Aleviler hiçbir zaman etnik siyaset yapmadı"

Tokat'tan gelen ''Alevi dedesi'' Ali Şahin de CHP'nin Türkiye'nin temeli olduğunu ifade ederek, ''İpe de götürseler sözüm bu. Aleviler'e, Sünniler'e sesleniyorum; herkes, Çanakkale'yi gözünün önüne getirsin, babasını unutmasın. Atatürkçülüğü unutursak, dünyayı unuturuz. İnsan babasını unutursa Allah'ını unutur'' dedi.

Şahkulu Sultan Dergahı Başkanı Mehmet Çamur da Aleviler'in hiçbir zaman etnik siyaset yapmadığını belirterek, ''Biz buraya Aleviler'in haklarını savunmak için değil, Cumhuriyet sahiplenmek için geldik. Biz tarihte hep kaybettik, bir kez Kurtuluş Savaşı'nda kazandık'' görüşünü dile getirdi.

Alevi Bektaşi Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Hüsniyet Takmaz da Aleviler'in her zaman aklını dinin önüne koyduğunu ifade ederek, burada Aleviler için değil, laik, demokratik, hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerini korumak için toplandıklarını anlattı.

Takmaz ''Siyasi partiler Aleviler ve Sünniler ile uğraşmayı bıraksınlar, ülkenin durumu ile ilgilensinler'' dedi.

Cumhuriyet Haber Portalı - AA - 4 Aralık 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.