"Aleviler ve Alevilik hala "güvenlik konsepti" içinde değerlendiriliyor"

"Aleviler ve Alevilik hala "güvenlik konsepti" içinde değerlendiriliyor"

"Aleviler ve Alevilik hala "güvenlik konsepti" içinde değerlendiriliyor"Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel...

A+A-

"Aleviler ve Alevilik hala "güvenlik konsepti" içinde değerlendiriliyor""Aleviler ve Alevilik hala "güvenlik konsepti" içinde değerlendiriliyor"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ:

"ALEVİLİK VE ALEVİLER GÜVENLİK SORUNU DEĞİL, SİYASAL VE HUKUKSAL BİR SORUNDUR

Alevi Sorununu çözme iddiası ile yapmış olduğu Alevi Çalıştaylarının tamamlanmasının ardından oluşturulan ve Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’a sunulan ön rapor hakkında ilk bilgiler, 8 Ocak 2010 tarihinde, yani bugün basına yansımıştır. Söz konusu raporda ifade edilen tespitler ve çözüm iddiası ile yapılmış önerilere göz ucuyla bile bakıldığında sürecin hemen başlangıcında dile getirmiş olduğumuz görüşlerin, yapmış olduğumuz eleştiri ve itirazların, öne sürdüğümüz kaygıların ne kadar haklı olduğunu göstermektedir.

Gayri meşru bir şekilde Aleviliği tanımlama girişimlerinden vazgeçilmemiştir

Aleviliğin ne olup olmadığı sadece Alevileri ilgilendirir. Alevi Çalıştaylarına katılan veya katılmayan; pozisyonu, sıfatı, etkisi ve yetkisi ne olursa olsun siyasetçileri, koordinatörleri, gazetecileri, sanatçıları, ilahiyatçıları veya futbolcuları hiç mi hiç ilgilendirmez. Aleviliği teolojik ya da tarihsel olarak tartışma konusu yapmak sorunları çözmez ve ama sorunu daha da karmaşıklaştırır. Bu anlamda edep ve erkanını bilmelidir.

Aleviler ve Alevilik hala “güvenlik konsepti” içinde değerlendirilmektedir

Madımak’ın müze yapılması tehlikeliymiş. Ülkemizin en büyük ayıplarından birisi ile yüzleşme ve Madımak’ı bir “utanç müzesi”ne dönüştürme istemi ülkenin birlik ve düzenin korunması meselesi değil, bu tür bir acı olayın bir daha yaşanmaması için gerekli dersi çıkarma ve başta Aleviler olmak üzere hiçbir topluluğun ve yurttaşımızın benzeri ayrımcı uygulamalara ve acılara uğratmama meselesidir. Diğer taraftan Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi tehlikeli ve kamu düzenini bozarmış. Teknik bir çalışma gerektirdiği iddia edilen Cemevleri ise ülkemizde bir din özgürlüğü ve eşit yurttaşlık meselesidir. Ve bu meseleler “güvenlik konsepti” ile asla ama asla çözülemez.

Gayri meşru bir şekilde Alevi inancının iç sorunlarına hala müdahil olunmaya çalışılmaktadır

Dedelerin misyonunun ne olduğu ve nasıl sürdürüleceği; Dedelerin nasıl, kimler tarafından ve hangi ihtiyaçla eğitileceği; Alevi çocuklarının din eğitimi, bu eğitimi hangi öğretmenlerin vereceği ne Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ne de İlahiyat Fakültelerini ilgilendirir. Bunlar sadece ama sadece Alevilerin iç sorunları ve ihtiyaçlarıdır.

Alevilik siyasal ve hukuksal bir sorundur

3-4 Haziran 2009 tarihlerindeki ilk Alevi Çalıştayı’nda, Bakan Sayın Faruk Çelik’e kapsamlı ve gerekçeli olarak sunmuş olduğumuz raporda belirttiğimiz değerlendirme, istem ve önerilerde Alevilik sorunun siyasal ve hukuksal bir sorun olduğu tespitini bir kez daha hükümete ve kamuoyuna belirtmek istiyoruz. Alevi sorunu çözülmek isteniyorsa, demokrasi, insan hakları ve eşit yurttaşlık anlayışı içerisinde, her türlü ayrımcılık ortadan kaldırılmalıdır. Alevi sorunun teolojik veya güvenli konsepti içerisinde değerlendirilemeyecek bir sorun olmadığı görüşümüzü basının ve kamuoyunun bilgisine sunarız.

Ercan GEÇMEZ
Genel Başkan"

KAYNAK : Alevihaber.com - 08.02.2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.