"Aleviler ve Ayrımıcılık" Araştırmasının Sonuçları Açıklandı

"Aleviler ve Ayrımıcılık" Araştırmasının Sonuçları Açıklandı

"Aleviler ve Ayrımıcılık" Araştırmasının Sonuçları Açıklandı  Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin...

A+A-

"Aleviler ve Ayrımıcılık" Araştırmasının Sonuçları Açıklandı  "Aleviler ve Ayrımıcılık" Araştırmasının Sonuçları Açıklandı 

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, ''Eşit muamele hakkı, evrensel bir hak ve temel bir değerdir'' dedi.
 
Alevi Kültür Dernekleri ve Alevilik Araştırma Dokümantasyon ve Uygulama Enstitüsü liderliğinde, ODTÜ Sosyoloji Bölümü işbirliği ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nın katkılarıyla yürütülen ''Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik İçin Hareketlenme'' projesi kapsamında, Türkiye genelinde ''Alevilik ve Ayrımcılık'' araştırması yapıldı.

Proje kapsamında Gür Kent Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Özel, Türkiye'de yaşayan insanların bir kısmının ırk, etnik kökeni, din ve inancı, engelli oluşları, yaşları ve cinsel yönelimleri sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını ileri sürerek, bu ayrımcılık sebebiyle de belli grupların ve bireylerin sosyal ve ekonomik gelişimlerinin engellendiğini savundu.

"Eşit muamele hakkı, evrensel bir hak ve temel bir değerdir'' diyen Özel, şunları söyledi:

"Türkiye, AB'ye aday bir ülke olarak ve kendi mevzuat ve uygulamalarını AB'ye uyum doğrultusunda müzakere sürecindedir. Bu süreçte hükümet, yeni eşitlik politikaları geliştirmek, ayrımcılığın her düzeyde önlenmesi için uygun yasal mevzuat oluşturmak ve bunları etkin bir şekilde uygulamak sorumluluğundadır. Ayrıca hükümet, eşitlik ve ayrımcı olmama ilkesinin etkili ve yeterli düzeyde uygulamasına dönük ırk, etnik köken, din veya inanç, engellik, yaş ve cinsel yönelim temelinde ayrımcılıkla ilgili ulusal bir veri toplama, derleme ve araştırma planı geliştirmelidir.''

Özel, projenin genel amacının, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, insan hakları ve temel özgürlüklere olan saygının gelişmesine ve sağlamlaştırılmasına katkıda bulunmak olduğuna işaret ederek, araştırmadan elde edilen bulgular ve çarpıcı verilerin, ayrımcılık ve çözüm önerileri konusunda merak edilen güncel sorulara yanıt vereceğini bildirdi.

ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Aykan Erdemir de projenin yaklaşık 18 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi.

Kalabalık ve titiz bir ekiple yapılan ''Aleviler ve Ayrımcılık'' araştırması kapsamında yürütülen çalışmaların sonuçları konusunda bilgi veren Erdemir, 5 alevi yurttaştan 4'ünün, sorunlarının mevcut hükümetin açılımları ile çözülemeyeceğini ifade ettiğini aktararak, alevi yurttaşların Türkiye'de inanç temelli ayrımcılığın çok veya oldukça yaygın olduğunu düşündüğünü belirtti.

Turktime.com - AA - 10 Temmuz 2010 Cumartesi

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.