Aleviler ve Politikacılar Sivil Anayasayı Tartıştılar

Aleviler ve Politikacılar Sivil Anayasayı Tartıştılar

Aleviler ve Politikacılar Sivil Anayasayı Tartıştılar14. Alevi Kültür Haftası kapsamında Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi`nde "Sivil...

A+A-

Aleviler ve Politikacılar Sivil Anayasayı Tartıştılar
Aleviler ve Politikacılar Sivil Anayasayı Tartıştılar

14. Alevi Kültür Haftası kapsamında Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi`nde "Sivil Anayasa ve Alevilik“ başlığı altında bir panel düzenlendi. Türkiye`den İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras, CHP K.Maraş milletvekili Durdu Özbolat gibi isimlerin katıldığı panelde sadece sivil anayasa değil, Türkiye gündemi de ele alındı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu panelde konuşmalara damgasını Türkiye`deki son gelişmeler vurdu. Podyumda konuşmacı olarak yer alan Almanya Alevi Birliği Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Türkiye`deki son gelişmeler çerçevesinde Başbakanın açıklamalarını, AKP`nin gizli gündeminin ifşası olarak değerlendirdi ve bu yaklaşım içinde Aleviler`e yaşam hakkının tanınmadığını ifade etti:

“ Alevi toplumundaki genel kanıya göre, Başbakan, 22 Temmuz`dan önce, yani geçen beş yılda kendini ciddi bir şekilde gizlemiştir. Şu anda ise Tayip Erdoğan, gerçek kişiliğine uygun adımlar atmaktadır. Bizce gerçek Erdoğan şimdi iş başındadır ve arzu ettiği İran tipi şeriat düzeni, Alevi varlığını ortadan kaldıracak bir rejimdir.“

Paneli yöneten Berlin Anadolu Alevileri Kültür Merkezi Başkanı Metin Mat da, sivil anayasanın Türk kamuoyu yerine Amerika`da tartışıldığını ifade etti. Mat ayrıca, başbakanın demeçlerinin bir hukuk devletinden ziyade şeriat devleti izleri taşıdığını kaydetti:

“İlk önce AKP`nin Alevi açılımı tartışıldı. Bu açılım daha nedir ne değildir, netleşmeden Başbakan türbanı gündeme getirdi. Daha sonra Uşak`ta yaptığı bir konuşmasında en az üç çocuk dünyaya getirin dedi. Hatta daha da ileri giderek, bugüne kadar yapılmış , aile planlaması çalışmalarına“Bunlar kökümüzü kazımaya çalışıyorlar“ şeklinde itamda bulundu. Başka bir yerde başbakan, katili affetmek devletin hakkı değildir. Affetme yetkisi makdülün varislerine aittir demiştir. Tüm bu açıklamalar bizde, bu hukukun dışında dinsel bir hukuk anlayışının topluma hakim kılınmaya çalışıldığı kuşkusu yaratmaktadır.“

Panele Türkiye`den katılan Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı ve İstanbul bağımsız milletvekili Ufuk Uras, sivil anayasanın tüm toplumun isteklerini kapsadığı takdirde anlamlı olacağını belirtti. Uras, AKP`nin anayasa değişikliğini kamuoyundan gizleyerek, sadece kendi çıkarları doğrultusunda bir anayasa hazırlığı içinde olduğunun, sinyallerini verdiğini söyledi:

“Kendime Müslüman, kendime demokrat olayım diyen AKP, toplumun taleplerinin gerisinde kaldı. Dengir Mir Fırat 16 Eylül tarihinde Sapanca toplantısı sonrası bir hafta içinde yeni anayasa değişikliğimizi kamuoyuyla paylaşacağız demişti. O bir hafta oldu sekiz ay… Hala bir gelişme yok! Siyasette inandırıcılık için verilen taahütlerin arkasında durmak gereklir.“

Ufuk Uras ayrıca, toplumun uzun yıllardır, 12 Eylül Anayasası yerine demokratik bir anayasa arayışı içinde olduğunu, ancak bunu AKP`den beklemenin gerçekçi olmayacağını dile getirdi. Toplumsal arayışın adım adım yükseldiğini kaydeden Uras, bunun yerel seçimlerde netleşeceğini ifade etti.

AKP`nin kapatılma davasına da değinen konuşmacılar, parti kapatmaya prensipte karşı olduklarını dile getirdiler. Ancak AKP`nin siyasi iktidarı sadece kendi lehine kullanma çabası içinde, Türkiye`nin zararına bir parti olduğuna da işaret ettiler.

Özlem Coşkun, 24 Mart 2008
KAYNAK : radiomultikulti.de

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.