Aleviler yerel seçim politikalarını açıkladı

Aleviler yerel seçim politikalarını açıkladı

Aleviler yerel seçim politikalarını açıkladı   İZMİR (19.12.2008) - İzmir'de bulunan Alevi örgütleri ve yöre dernekleri...

A+A-

Aleviler yerel seçim politikalarını açıkladıAleviler yerel seçim politikalarını açıkladı  

İZMİR (19.12.2008) - İzmir'de bulunan Alevi örgütleri ve yöre dernekleri yaklaşan yerel seçimlere ilişkin politikalarını bugün Konak Kültür Merkezi'nde yaptıkları basın toplantısında açıkladı.

Alevi örgütleri ve yöre dernekleri, "Emekten, barıştan, demokrasiden, özgürlükten yana, laik ve demokratik anlayışı ilke edinen, gerici, ırkçı, köktendinci, asimilasyoncu anlayışı reddeden, toplumun sorunlarına ve çevreye önem veren adayları" destekleyeceklerini açıkladı.

Açıklamada, "Alevi örgütlerinin istemlerine sıcak bakan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yeniden göreve getirilmesinde yarar görmekteyiz" denildi.

İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesi, destekleyecekleri aday profilini çizdi. Alsancak'ta Konak Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Platform, yerel yönetimlerinin görevlerinin sadece yol, asfalt ve kanal yapmak, su dağıtmak olmadığına dikkat çekti. Platform Dönem Sekreteri Veli Karakurt açıklamada, "Klasik belediyecilik anlayışı yerini kentin iktisadi, toplumsal ve kültürel sorunlarını kucaklayan, kaynakların daha etkin kullanıldığı, halkın projelere katılım kanallarının açıldığı, sosyal belediyeciliği öne çıkaran yerel yönetim anlayışı programlanmalıdır" dedi.

Alevilerin kültürlerini inançlarını sürdürmeleri için her semtte cem kültürevleri yapılmasını isteyen Karakurt, belediyelerin kadın sığınma evleri, kreşler, semt evleri, ücretsiz dershaneler, rehabilitasyon merkezleri ve semt poliklinikleri açması gerektiğini söyledi.

Kent konseyleri, halk meclisleri kurulmalı

Belediyelerin halkın denetimine açık olması için Kent Konseyleri ya da Halk Meclisleri mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini belirten Karakurt, "Yerellerde halkın AKP gericiliğine teslim edilmemesi ve merkezi hükümetin uygulamadığı demokrasinin yerellerde yaşatılması, sol güçlerin tamamının ortaklaştığı adaylarla yönetilecek yerel yönetimler Türkiye halkının umudu haline gelmiştir. Artık çözümsüzlük ve kısır döngü siyasetine karşı, demokrasi, eşitlik, barış, laiklik ve özgürlükçülük ekseninde bir seçenek oluşturulması zorunludur" şeklinde konuştu.

Karakurt açıklamayı, “Alevi toplumunun sorunlarına çözüm önerileri sunan insan merkezli bir yerel yönetim anlayışının yanında olacağımızı, demokrasi kültürünün yaşam bulduğu, demokratik ve barış ikliminin egemen olduğu İzmir'i gerici, ırkçı ve çağdışı anlayışlara teslim etmeme kararlılığını kamuoyuna duyururuz” sözleriyle sonlandırdı.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Karakurt, Aziz Kocaoğlu'nun destekliyor musunuz şeklindeki soruya, "Bildirimizde okuduğumuz taleplerimize sıcak bakan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yeniden göreve getirilmesinde yarar görmekteyiz" şeklinde yanıt verdi. Karakurt'un açıklamasına itiraz eden Balçova Tuncelililer Derneği Başkanı Salman Can, Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun hiçbir adayı desteklemediğini söyledi.

Katliamları unutmadık, unutturmayacağız

Ardından söz alan Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Aslan, Maraş katliamını 30. yılında unutmadıklarını söyledi. Yeni provokasyon ortamları yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Aslan, son günlerde üst üste camilerin kundaklandığını belirterek, "Alevi toplumu asla bu tür provokasyonlara gelmeyecek" dedi.

Maraş katliamının alevi toplumunun tarih boyunca uğradığı yok etme anlayışının göstergesi olduğunu belirten Aslan, "İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu olarak, hem Alevilerin, hem de ilerici ve demokratların maruz kaldıkları katliamları, Hayata Dönüş adı altında gerçekleştirilen 19 Aralık cezaevi katliamlarını unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

ATILIM - 19 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.