Aleviler yüzünü AKP'ye dönmüyor

Aleviler yüzünü AKP'ye dönmüyor

Aleviler yüzünü AKP'ye dönmüyorAKP'nin iki yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı Alevi açılımı...

A+A-

Aleviler yüzünü AKP'ye dönmüyorAleviler yüzünü AKP'ye dönmüyor

AKP'nin iki yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı Alevi açılımı tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Son yapılan Muharrem iftarı ve TRT yayınları için Aleviler "Şova gerek yok" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) AKP, Alevilere yönelik politikalarında bir türlü dikiş tutturamadı. İki yılı aşkın süredir çeşitli açılımlarla Alevi kesimleri kapsamaya çalışan AKP, son bir ayda yoğunlaştırdığı girişimlerinden henüz sonuç alabilmiş değil.

9 Kasım'da düzenlenen Alevi mitinginin ardından, AKP, Alevilerin taleplerini yeniden gündeme almak zorunda kalmıştı. Fakat TBMM Başkanı Köksal Toptan'la görüşmek üzere Meclis'e giden Alevi temsilcileri, AKP'nin Alevi açılımının mimarı olan İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun görüşmeye katması halinde masaya oturmayacaklarını bildirmişlerdi. Daha sonra da, Alevi dedeleri, AKP'nin maaş teklifini reddetmişti.

Aralık ayında bir açıklama yapan Çamuroğlu, Alevilerin istek ve sorunlarının çözüm yerinin Diyanet İşleri Başkanlığı ya da  Kültür Bakanlığı olmadığını, bu konularla yeni yıldan itibaren faaliyet gösterecek olan "Dini Kültüre Hizmet" biriminin ilgileneceğini açıklamıştı. Bu birimin nasıl bir statüde faaliyet göstereceği henüz açıklık kazanmadı.

Yine Aralık ayında, AKP'nin Alevi örgütlerinin içinde bulunduğu 30 sivil toplum örgütü temsilcisiyle düzenlenecek iki günlük bir kamp hazırlığında olduğu belirtilmişti.

TRT'nin "Muharrem ayı" ekranı

AKP, yeni yılda Alevilere bu kez TRT kanalıyla seslenmeye başladı. Hicri takvime göre İmam Hüseyin'in Kerbela'da öldürüldüğü ay olan ve Alevilerin yas orucu tuttuğu Muharrem ayı için, TRT özel bir yayın akışı hazırladı.

Tayfun Talipoğlu'nun sunduğu "Nasılsınız?" adlı program, Alevi temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Program, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Aralık ayında açılan Alevi Ensitüsü'nün bilim kurulu üyesi akademisyenler, Dünya Ehlibeyt Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu'ndan temsilcilerin yer aldığı programda önceden belirlenen konuların dışına çıkılmasına izin verilmezken, çağrılan ilahiyatçıların "Bütün Müslümanların ibadethanesi camidir, cemevi ibadethane olamaz" söylemleri, sert tartışmalara neden oldu.

Geçen yıl da TRT 2'de yayımlanan benzeri programlar, Alevilerin tepkisine yol açmıştı. Bu yıl da Aleviler TRT'nin hamlesine mesafeli yaklaştı. ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, "Bize bir kıyafet biçiyorlar, yine böyle olacaksa hiç yapmasınlar" dedi. Alevi sitelerinde yapılan anketlerde ise, TRT yayınlarının "asimilasyona hizmet için" olduğu görüşü öne çıktı.

Muharrem iftarında AKP kendi çalıp kendi oynadı

TRT önceki gün de, Karacaahmet Cemevi'nde Reha Çamuroğlu tarafından ve Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Muharrem iftarını canlı yayımladı. Alevi-Bektaşi kurumları önceden de iftara katılmayı düşünmediklerini açıklamışlardı. Beklendiği gibi bu kurumlardan katılım çok sınırlı olurken, iftara çok sayıda AKP'li katıldı.

AKP'nin iftarına sadece Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Gazi Cemevi Vakfı Başkanı Hıdır Elmas, Erikli Baba Derneği Başkanı Metin Tarhan ile bu kurumlara bağlı kişiler katıldı. Cem Vakfı'na bağlı çok sayıda cemevinin başkanları ile yine bu vakfa bağlı Alevi Vakıflar Federasyonu temsilcileri de bu iftara katılmadı.

Alevi temsilcileri: Şova gerek yok, icraat bekliyoruz

İftara katılmayı reddeden Alevi kurumları, AKP'ye "Şova gerek yok. 9 Kasım' da Ankara'da yüz bin kişiyle dile getirdiğimiz talepler için adım atılmasını bekliyoruz" mesajını ilettiler.

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım, "Muharrem mateminin bir iftar şova dönüştürülmesi Alevilere yapılmış bir jest olmayıp tam tersine Alevi değerlerinin rencide edilmesi anlamına gelmektedir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kapatılmasını, okullardaki zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibdethane kabul edilmesini ve Madımak Oteli'nin müze olmasını isteyen Aleviler, AKP'nin "Alevi açılımı"nı samimiyetsiz ve ciddiyetsiz buluyor. Aleviler ayrıca, Maraş Katliamı'nın sorumlularının da derhal açığa çıkarılmasını ve davanın yeniden açılmasını istiyor.

SOL HABER - sol.org.tr - 9 Ocak 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.