Aleviler Zaman, Yeni Şafak,Vakit ve TRT'yi Mahkemeye Verdi

Aleviler Zaman, Yeni Şafak,Vakit ve TRT'yi Mahkemeye Verdi

Aleviler Zaman, Yeni Şafak,Vakit ve TRT'yi Mahkemeye VerdiAlevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, Alevi yürüyüşü ve eşit yurttaşlık...

A+A-

Aleviler Zaman, Yeni Şafak,Vakit ve TRT'yi Mahkemeye VerdiAleviler Zaman, Yeni Şafak,Vakit ve TRT'yi Mahkemeye Verdi

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, Alevi yürüyüşü ve eşit yurttaşlık mitingiyle ilgili yayınlarının kışkırtıcı olduğu gerekçesiyle üç gazete, bu haberleri yayınlaması nedeniyle de TRT hakkında suç duyurusunda bulundu.

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, "eşit yurttaşlık" mitingi ve bu mitinge katılacakların gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle ilgili yayınların kışkırtıcı, kine yöneltici ve Alevileri hedef gösterici olduğu iddialarıyla üç gazete hakkında suç duyurusunda bulundu.

Federasyon Başkanı Ali Balkız, Zaman, Yeni Şafak ve Vakit gazetelerinin “Sivas ve Gazi’yi planlayan eller, yeni oyun peşinde”, “Önce Kürtler şimdi Aleviler tahrik ediliyor”, “Önce Aleviliği öğrensinler, sonra Alevi haklarını arasınlar”, “Bunlar PKK ağırlıklı bir oluşum” başlıklı haberlerin tarafsız haber ilkesinden uzaklaştıkları ve mitingi çarpıttıklarını söyledi.

Dünkü (19 Kasım) suç duyurusundan önce Ankara Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Balkız, TRT'nin de bu haberlere yer verdiğini, art niyetli davrandığını, yasasındaki tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini söyledi. Federasyon TRT hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Balkız "TRT ise objektif haberciliği bir kenara bırakarak, miting günü saat 18:30’a kadar mitingle ilgili hiçbir haber yayınlamamış, ayrıca gazete başlıklarını okurken, özel kasıt ve art niyetli yaklaşımını sürdürmüştür. Kamu yayıncısı TRT'nin hizmeti verirken toplumun tüm kesimine eşit davranması gerekmektedir" diye konuştu.

On binlerce Alevi eşit yurttaşlık için buluşmuştu

Dokuz ilden gelen on binlerce kişinin katıldığı 9 Kasım'daki mitingde, Aleviler ayrımcılığı karşı eşit yurttaşlık için toplanmış, zorunlu din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını, ibadet yerleri olan cem evlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze olmasını istemişlerdi.

Aleviler ayrıca, ders kitaplarında Alevilere yönelik aşağılayıcı ifadelerin çıkarılmasını, hükümetin Alevi toplumunun örgütlerini muhatap kabul etmesini, Hacı Bektaş Dergahı ve diğer Alevi büyüklerine ait dergahlarının yönetimlerinin Alevi örgütlerine bırakılmasını da talep etmişti. (TK)

BİA Haber Merkezi - Ankara
20 Kasım 2008, Perşembe

ABF’den ‘kışkırtıcı yayınlara’ suç duyurusu

ABF Genel Başkanı Ali Balkız ve federasyon yöneticileri suç duyurusunda bulunmadan önce Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptılar

ABF, “Büyük Alevi Yürüyüşü”ne ilişkin yaptıkları taraflı ve kışkırtıcı yayınlar nedeniyle Vakit, Zaman ve Yenişafak gazeteleriyle TRT hakkında suç duyurusunda bulundu. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Ankara’ya gerçekleştirdikleri “Büyük Alevi Yürüyüşü ve Ayrımcılığa Karşı Yurttaşlık Hakkı” mitingi öncesi ve sonrasında yaptıkları kışkırtıcı yayınlar nedeniyle Vakit, Zaman, Yenişafak ve TRT hakkında, Ankara Basın Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

ABF Genel Başkanı Ali Balkız ve federasyon yöneticileri suç duyurusunda bulunmadan önce Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptılar. Burada konuşan ABF Genel Başkanı Balkız, yürüyüş ve mitingleri öncesi ve sonrasında, Vakit, Zaman ve Yenişafak gazetelerinde çıkan, “Sivas ve Gazi’yi planlayan eller, yeni oyun peşinde”, “Önce Kürtler şimdi Aleviler tahrik ediliyor”, “Önce Aleviliği öğrensinler, sonra Alevi haklarını arasınlar”, “Bunlar PKK ağırlıklı bir oluşum” başlıklı haberlerle tarafsız haber ilkesinden uzaklaştıkları ve mitingi çarpıttıklarını söyledi. Vakit, Zaman ve Yenişafak gazetelerinin yapmış olduğu haberlerde kışkırtıcı yayın yapanak mitingi çarpıttıklarını belirten Balkız “TRT ise objektif haberciliği bir kenara bırakarak, miting günü saat 18.30’a kadar mitingle ilgili hiçbir haber yayınlamamış, ayrıca gazete başlıklarını okurken, özel kasıt ve art niyetli yaklaşımını sürdürmüştür” diye konuştu. Balkız, “Kamu yayıncısı TRT, hizmeti verirken toplumun tüm kesimine eşit davranması gerekmektedir”dedi. TRT’nin bu tutumuyla, Anayasanın 133. maddesi ile TRT yasasının 1. ve 5. maddelerinde açıkça görülen ‘tarafsızlık’ ilkesini ihlal ettiğini kaydeden Balkız, TRT yönetiminin anayasayı ve TRT yasasını ihlal ettiği için suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

“Cumhuriyetimiz tarihi boyunca, Alevilere yönelik saldırı, katliam ve kıyımların hiçbirisinde Alevi toplumunun katkısı ve kusuru yoktur” diyen Balkız, “Alevilerin Sıhhiye Meydanı’nda yükselen hak taleplerinin, çığlığının tıkalı kulakları açacağını” söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

EVRENSEL - 20 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.