Aleviler: Zorunlu din dersi işkencesine son verilsin

Aleviler: Zorunlu din dersi işkencesine son verilsin

Aleviler: Zorunlu din dersi işkencesine son verilsin İSTANBUL - Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu (PSAKDF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş,...

A+A-

Aleviler: Zorunlu din dersi işkencesine son verilsin
Aleviler: Zorunlu din dersi işkencesine son verilsin

İSTANBUL - Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu (PSAKDF) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 12 Eylül darbesinin ürünün olan zorunlu din dersi işkencesini Alevi çocuklarının 30 yıldır çektiğini belirterek, son yıllarda ise AKP'nin bu işkenceyi daha da derinleştirdiğini söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Federasyonu'nun 'PSAKDF) ''zorunlu din dersi kaldırılsın'' talebiyle Kadıköy'de yapacağı 24 saatlik oturma eylemi öncesi Tepe Natilius önünde binlerce kişi eyleme destek için bir araya geldi.

Alevilerin yanısıra KESK, BDP, EDP, ÖDP, EMEP, ESP ve TKP'lilerin de destek verdiği eylemde kitle ''Eşit yurttaşlık hakkı için laik ve demokratik bir ülke istiyoruz'' pankartıyla yürüyüş başlattı. Yürüyüşe PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız'ında aralarında bulunduğu çok sayıda Alevi örgütü temsilcisi ve Alevi dedeleri katıldı.

''Asimilasyon insanlık suçudur'', 'Her türlü asimilasyona hayır'', ''Zorunlu din dersleri kaldırılsın YÖK dağıtılsın'' pankartlarının da taşındığı yürüyüşte ''Zorunlu din dersleri kaldırılsın'', ''Cemevleri ibadethanemizdir'' dövizleri taşınarak, "Zorunlu din dersleri kaldırılsın'', ''Tayyibin türbanı ABD çarşafı'', ''Dün Maraş'ta bu gün Sivas'ta çözüm faşizme karşı savaşta, ''cem evleri ibadethanemizdir'' sloganları atıldı.

'ALEVİ KÖYLERİNE EZAN DİNLETMEYE SON VERİN'

Sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı'na girildi. Burada ilk olarak bir grup Semah döndü. Daha sonra bir konuşma yapan PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, 12 Eylül darbesinin ürünün olan zorunlu din dersi işkencesini Alevi çocuklarının 30 yıldır çektiğini belirterek, son yıllarda ise AKP'nin bu işkenceyi daha da derinleştirdiğini söyledi. AKP'nin zihniyetini Muaviye zihniyetine benzeten Gümüş, "Muaviye zihniyetine karşı çıkacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vesayetine karşı Aleviler Ankara'da ve İstanbul'da yaptığı gibi önümüzdeki günlerde İzmir'de de sokağa çıkacak'' diye konuştu. Gümüş, ''Megafoncu asimilasyon atığı ile Alevi köylerine ezan dinletilmesine son verilsin. Bizim taleplerimiz aynı zamanda demokratikleşme talepleridir. Bu talepleri Kürtler işçiler ve bu ülkede ezilen ve hak talep eden her kesim için yükseltiyoruz" şeklinde konuştu.

Gümüş'ün ardından kürsüye gelen Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız'da konuşmasına Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde 3 gün önce yaşanan bir olayı hatırlatarak başladı. Balkız, "3 gün önce Gümüşhacıköy ilçesinde bir lisede din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmeni olmadığı için imam derse girmiştir. İmamın dersle alakası olmadığı halde Alevi inancına dönük hakaretleri Alevi gençlerini rahatsız etmiş ve tepki göstermişlerdir. Bunun üzerine ilçe birbirine girmiştir. O imama bu gücü veren AKP politikaları ve Tayyip Erdoğan'ın tak kendisidir" dedi.

KÜLTÜR DERSAHANESİNİ BOYKOT ÇAĞRISI

Balkız'ın konuşmasının ardından miting alanında yapılan duyuruda ise Kültür Dershanesi'nde bir yıldır çalışan Alevi bir öğretmenin sözleşmesinin 3 ay önce feshedildiği belirtildi. Anonsta öğretmenin bunu sorması üzerine ise ''Bizim seninle bir yıldır çalışmamız günahmış'' cevabının verildiği belirtilerek, Kültür Dershanesi'nin boykot edilmesi istendi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Miting konuşmaların ardından destek için katılan Sanatçılar Ferhat Tunç, Pınar Sağ ve Tolga Sağ'ın söylediği deyişler eşliğinde sona erdi. Kitle dağılırken, aralarında PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş'ünde bulunduğu federasyon üyeleri 24 saatlik oturma eylemine başladı.

ANF haberinden derlenmiştir.  - 6 Kasım 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.