Aleviler Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemleri Yaygınlaştırıyor

Aleviler Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemleri Yaygınlaştırıyor

Aleviler Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemleri YaygınlaştırıyorHükümetin AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmamasını...

A+A-

Aleviler Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemleri YaygınlaştırıyorAleviler Zorunlu Din Dersine Karşı Eylemleri Yaygınlaştırıyor

Hükümetin AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmamasını protesto eden Alevi örgütleri bu hafta sonu İstanbul, İzmir, Malatya ve Adana'da eylemde. PSAKD'den Gümüş "tüm yurtta sokağa çıkma" çağrısında bulundu.

Alevi örgütleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması için geçen hafta başladıkları eylemleri Türkiye çapında yaygınlaştırıyor.

Bu hafta sonu İstanbul, İzmir, Adana ve Malatya'da oturma eylemleri düzenlenecek. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) yanı sıra birçok sendika, meslek örgütü ve kuruluş da eylemlere destek veriyor.

"Mücadeleyi yükseltelim"

Örgütler, hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay kararlarına rağmen zorunlu din derslerini kaldırmak için adım atmamasını eleştiriyor ve en kısa zamanda bu konuda düzenleme yapılmasını istiyor.

PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, örgütün internet sitesinde yaptığı çağrıda "Zorunlu din dersleri işkencesine karşı tüm yurtta sokağa çıkalım" dedi.

"Bugüne kadar verilen hukuksal mücadeleyi daha da ileri noktalara taşımak, bunu Alevilerin ve demokrasi güçlerinin mücadelesi haline getirmek, demokrasi mücadelesinin pratiğine ivme kazandırmak ve çeşitlendirmek aslında AKP’den başlayarak tüm inkarcı sistemi sorgulamak anlamına geliyor."

AİHM, Ekim 2007'de aldığı kararla zorunlu din derslerinin "eğitim hakkı"nın ihlali olduğunu söylemişti.

Eylemler

İstanbul'daki oturma eylemi 31 Ağustos Pazar günü 12.30-13.30 arasında Taksim'deki tramvay durağında yapılacak.   

İzmir'de Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu'nun destek verdiği eylem 30 Ağustos Cumartesi günü 14.00-14.30 arasında Konak meydanında. Eyleme Gümüş ve ABF Genel Başkanı Ali Balkız da katılacak.

Aynı gün Adana'da İnönü Parkı'nda ve Malatya'da da İnönü Lisesi önünde saat 12.30-13.00 arasında eylem yapılacak.(EÜ/EZÖ)

BİA Haber Merkezi - İstanbul
29 Ağustos 2008, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.