Aleviler zorunlu din dersine karşı oturma eyleminde

Aleviler zorunlu din dersine karşı oturma eyleminde

Aleviler zorunlu din dersine karşı oturma eyleminde ANKARA - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Türkiye genelinde bulunan şubelerinin yöneticileri...

A+A-

Aleviler zorunlu din dersine karşı oturma eyleminde Aleviler zorunlu din dersine karşı oturma eyleminde

ANKARA - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Türkiye genelinde bulunan şubelerinin yöneticileri zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması için başkentin göbeğinde 24 saatlik oturma eylemi başlattı. Çok sayıda Alevi örgünün katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda Türkiye’deki sorunların kaynağında 12 Eylül anayasası olduğuna işaret edilerek, tüm kesimlerin kendini içerisinde görebildiği yeni bir anayasa yapılması gerekliliğine dikkat çektiler.

PSAKD şube başkanları ve yöneticileri zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması için Kolej Kavşağı’nda bir araya geldi. PSAK’ın eylemine çok sayıda Alevi örgütü, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcisi de katıldı. Kolej Kavşağı’nda uzun bir kortej oluşturan yaklaşık 500 kişi, “Zorunlu din dersine hayır”, “İbadete değil, eğitime bütçe” ve “Tayyip Amerika’ya, Fettullah’ın yanına” sloganlarını atarak, oturma eyleminin yapılacağı Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Oturma eyleminden önce Ziya Gökalp Caddesi’nin Kızılay çıkışında kitleye seslenen PSAKD Genel Başkanı Fevzi Gümüş, zorunlu din dersinin 12 Eylül’ün bir ürünü olduğuna işaret ederek, bu uygulamanın esasen Alevi çocuklarının asimilasyonuna yönelik olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki mahkemelerin ve AİHM kararlarını hatırlatan Gümüş, hükmetin bu kararları görmezden geldiğini, hukuksuzlukta ve adaletsizlikte ısrar ettiğini söyledi.

ZORUNLU DİN DERSİ İNSAN HAKKI İHLALİDİR

Din ve vicdan özgürlüğünden, demokrasiden ve özgürlüklerden bahseden AKP hükümetinin söz konusu Aleviler olduğun9da ikiyüzlü davrandığını ifade eden Gümüş, “Türbanı meşale yapanlar, Alevilerin taleplerini sorunlarını niye görmüyorsunuz. Zorunlu din dersi bir insan hakkı ihlalidir. AKP’ye karşı sabrımız taşıyor çünkü Alevilerin sorunlarını görmezden geliyorlar” dedi.

Mehmet Ali Erbil’in yarışma programında Alevilere yönelik yaptığı hakarete de değinen Gümüş, “Bir densiz Alevilere hakaret etti. Bunun altında Alevilere yönelik ön yargılar ve zorunlu din dersi uygulamasının anlayışı vardır. ‘Alevileri kesmek vaciptir’ diyen bir anlayış vardır” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

GELİN HEP BİRLİKTE YENİ BİR TÜRKİYE YARATALIM

Konuşmanın ardından kitle Sakarya Meydanı’na geçti. Burada kısa bir semahın ardından eyleme katılan kurum temsilcileri birer konuşma yaptı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez yaptığı konuşmada, sorunların kaynağının mevcut anayasadan kaynaklandığına işaret ederek, “Farklı kesimler anayasada var olmadığı sürece bu zulüm devam edecek” dedi. Alevilerin sorunları için kasım ayında Dünya Alevi Kurultayı’nı toplayacaklarını belirten Geçmez, Alevilere “Gelen hep birlikte yeni bir Türkiye yaratalım. Gelin kurultaydan sonra yeni anayasa için parlamentoya yürüyelim” diye konuştu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da Alevilerin bu Türkiye’nin rengi olduğunu ifade ederek, bu renk yok sayılırsa Türkiye’nin karanlık olacağını söyledi. Alevilerin zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması talebinin açık ve anlaşılır bir talep olduğunu dile getiren Kılıç, bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu kaydetti. Kılıç, bu uygulamadan ısrar etmenin 12 Eylül anayasasında ısrar anlamına geldiğini söyledi.

KİMSE KENDİNE DEMOKRAT OLMASIN

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise türban tartışmalarına işaret ederek, türban nedeniyle haksızlığa uğradıklarını söyleyenlere “Gelen din ve vicdan özgürlüğü eğitim özgürlüğüne Aleviler açısından bakalım” diye seslendi. Balkız, “Kimse kendine demokrat olmasın” diyerek, otuz yıldır alevi çocuklarının zulüm altında olduğunu söyledi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de, bir devletin din ve vicdan özgürlüğünü güvence altına almaz ise kendi anadilinde eğitim hakkını yasaklar ise o devletin anayasasının toplumla kavgalı olduğunu gösterdiğini söyledi.

BDP Dersim Milletvekili Şerafettin Halis ise Kürtlerin, Alevilerin, emekçilerin ve tüm farklı kesimlerin güçlerini birleştirmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Biz Aleviler zorunlu din dersine karşı AKP hükümetine boykotla cevap olmalıyız” çağrısında bulundu.

Konuşmaların ardından oturma eylemi başladı.

ANF - 09 Ekim 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.