Aleviler zorunlu din derslerine karşı oturuyor

Aleviler zorunlu din derslerine karşı oturuyor

Aleviler zorunlu din derslerine karşı oturuyorİSTANBUL (24.08.2008)- Alevi örgütleri zorunlu din derslerinin kaldırılması, AHİM ve Danıştay kararlarının...

A+A-

Aleviler zorunlu din derslerine karşı oturuyorAleviler zorunlu din derslerine karşı oturuyor

İSTANBUL (24.08.2008)- Alevi örgütleri zorunlu din derslerinin kaldırılması, AHİM ve Danıştay kararlarının uygulanması talebiyle bugün Taksim Tramvay Durağında oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemlerin okullar açılana kadar her hafta yapılacağını belirtildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyeleri eğitim öğretim yolo yaklaşırken zorunlu din dersi eğitiminin kaldırılması için oturma eylemleri başlattı. Alevi örgütleri taleplerinin kabul edilmesi için okullar açılana eylemlerinin sürdüreceklerini açıkladı. Aleviler, zorunlu din dersinin kaldırılması için her Pazar günü Taksim Tramvay Durağında oturma eylemi yapacak.

Bu ders; 12 Eylül Hukuku'nun ürünüdür

Bugün ilk yapılan oturma eyleminde “Zorunlu din dersine hayır” ve “Çağdaş bilimsel ve laik eğitim için zorunlu din dersi kaldırılsın” yazılı pankartlarının açıldı. Eylemde açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptı. Zorunlu din dersi uygulamasının bir insan hakkı gasbı olduğunu belirten Balkız, uygulamanın eğitim hakkı ile din ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi. Balkız, AKP'yi AHİM ve Danıştay kararlarını acilen uygulamaya çağırdı.

Balkız, “Başta Alevi-Bektaşi çocukları olmak üzere; demokrat, laik, ilerici, devrimci, çağdaş ailelerin çocukları için de bir zulüm ve asimilasyon aracı olan zorunlu din dersleri uygulamasına karşı verdiğimiz mücadele; Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin Ek: 1 nolu protokolün 2. maddesine aykırı bulunmuş ve ilgili karar 09.01.2008 tarihinde kesinleşmiştir” diye konuştu. Balkız konuya ilişkin karara bağlanan başka davalar da olduğunu hatırlattı. Yargı kararlarının uygulanmasını beklediklerini söyleyen Balkız “Daha fazla beklemeye sabrımız kalmadı” şeklinde konuştu. Balkız, “Resmi adı 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' olan bu ders; 12 Eylül Hukuku'nun bir sonucu olup; bugün AKP iktidarına zemin hazırlamıştır. AKP bu ikilimin yarattığı koşulların sonucudur. Darbeciler ayrıca bu nedenle de yargılanmalıdır” dedi.

PSAKD: Taleplerimizin ısrarla takipçisi olacağız

Eylemde PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray da bir konuşma yaptı. Bölükgiray, zorunlu din dersinin kaldırılması için açılan davalarda verilen mahkeme kararlarını hatırlattı. Dersin sadece İslamın Sünni kesimini kapsadığını belirten Bölükgiray “AKP, Alevi inancı üzerinde uyguladığı potansiyel baskıya son vermelidir. Taleplerimizin ısrarla takipçisi olacağız” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tefik Taş'ta eylemde yaptığı konuşmada, eylemin bilimsel eğitim ve ayrımcılığa karşı yapıldığını ifade etti. Eylemleri talepleriyle birlikte sonuna kadar desteklediklerini açıkladı.

Açıklamanın ardından yarım saat süren oturma eylemine yaklaşık 60 kişi katıldı. Eyleme zorunlu din dersine karşı açtıkları davaları kazanan Hatice Köse, Hasan Zengin de katıldı. Eylemde “Yargı kararları uygulansın”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Demokratik laik bilimsel eğitim” sloganları atıldı.

ATILIM - 24 Ağustos 2008

 

Aleviler zorunlu din derslerini oturarak protesto etti

İSTANBUL / Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını isteyen Alevi örgütleri, her pazar kitlesel bir şekilde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yürütme Kurulu Üyesi Feti Bölükgiray, AKP'nin yanıltıcı politikalarına Alevilerin kanmayacağını vurgulayarak, AKP'nin Aleviler tarafından teşhir edildiğini söyledi.

Zorunlu din dersine ilişkin Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Kültür Derneği, Koçgir Kültür Derneği ve Özgür Demokratik Alevi Birliği üyeleri konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Türkiye Yazarlar Sendikası da destek verdi. Açıklamada, "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Çağdaş, bilimsel, demokratik, laik eğitim istiyoruz" ve "Zorunlu din dersi insan hakları ihlalidir" şeklinde pankart açan grup, "Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Abdullah Gül derneğime ve dinime karışma", "Madımak müze olsun" ve "Eğitim hakkıma dokunma" şeklinde dövizler taşıyarak, "Özgür, demokratik, laik eğitim istiyoruz" şeklinde slogan attı. Grup adına açıklamayı okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, zorunlu din dersine ilişkin yüzlerce davanın bulunduğunu ve zorunlu din dersinin kalmasına ilişkin 2007'de AHİM'de kazanılan bir davanın olduğunu belirterek, "AHİM'de kazanılan davayı Başbakan'a ilettik ancak konuya ilişkin hiçbir cevap alamadık. Kazanılan mahkemenin bakanlar komitesinde gelecek yanıtı bekliyoruz ve gözlemcisi olacağız" dedi.

Zorunlu din dersinin 12 Eylül cuntasının sonucu olduğunu vurgulayan Balkız, "12 Eylül sonuçları nasıl zorunlu din dersi getirilmişse; AKP'de bu iklimin yarattığı koşulların soncudur. Darbecilerin, hak ve özgürlüğü engelleyen zihniyetin de ayrıca yargılanması gerekir. Din dersleri müfredatları yeniden hazırlanmalı. İçeriğinde ise çağdaş ve bilimsel, dinler tarihi, din sosyolojisi, din kültürü konularını olmalıdır. Din derslerine Alevi eğitimciler de katılmalıdır" diye konuştu.

Balkız'ın ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yürütme Kurulu Üyesi Feti Bölükgiray, Aleviliğin sinsi asimilasyon politikalarıyla yok edilmeye çalışıldığını ve Anayasa'nın 2'inci maddesine aykırı bir şekilde din dersi verildiğini belirterek, din derslerinde sadece Sünnilik eğitimi verildiğini kaydetti.

Bölükgiray, AKP'nin Alevi inancı üzerinde uyguladığı potansiyel baskıya son vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Mevcut hükümet laikliğe, insan hak ve kukuna, ulusalar arası sözleşmelere aykırı olan zorunlu din dersi uygulamasına son vermelidir. AKP Hükümeti, türban ile sınırlı bir inanç özgürlüğü ile bu sorunu çözeceği gibi gözükmektedir. AKP'in böylesi yanıltıcı politikalarına Aleviler gelmeyecektir. AKP Aleviler tarafından teşhir olmuştur" dedi.

Bölükgiray son olarak her pazar kitlesel bir şekilde oturma eylemi yaparak ülkenin gündemine zorunlu din dersini getireceklerini söyledi. Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Teyfik Taş ise Alevilerin verdiği böylesi bir mücadeleyi sendika olarak destek verdiklerini ve bu tür eylemlere daha güçlü katılacaklarını ifade etti.

Grup, açıklamanın ardından 15 dakikalık bir oturma eylemi yaparak, sessizce dağıldı.

ANF NEWS AGENCY - 24 Ağustos 2008

 

Zorunlu din dersi kaldırılsın!

(24.08.08) - Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi kurumları tarafından bugün Taksim Tramvay durağında saat 12.30’da zorunlu din derslerinin kaldırılması için basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirildi.

Eylemde “Çağdaş, bilimsel ve laik eğitim için zorunlu din dersleri kaldırılsın/Alevi Bektaşi Federasyonu”, “Onuruna, inancına, özgürlüğüne sahip çık/Koçgiri Kültür Merkezi Girişimi”, “Zorunlu din derslerine hayır / Eyüb-Alibeyköy Cemevi” pankartı ve “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Kahrolsun gericilik, kahrolsun faşizm”, “Madımak Oteli müze yapılsın”, “Cemevleri yasalaşsın” dövizleri açıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız yaptığı açıklamada, resmi adı “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” olan dersin; 12 Eylül hukukunun bir sonucu olduğunu ve AKP iktidarına zemin hazırladığını ifade etti. 12 Eylül ikliminin yarattığı koşulların sonucu olarak AKP’nin ortaya çıktığını belirten Balkız, darbecilerin de ayrıca bu nedenle yargılanmasını istedi.

Okullar açılıncaya kadar her Pazar yarım saat oturma eylemi gerçekleştireceklerini ifade eden Balkız, AKP hükümetinden bir ses gelmezse diğer şehirlerde veliler ve öğrencilerin katılımıyla eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. Balkız’ın yaptığı açıklama, “Onun için AKP hükümetini, bir kez daha mahkeme kararlarını uygulamaya, dolayısıyla Anayasal bir suç işlemekten çekinmeye davet ediyoruz” sözleriyle sona erdi.

 

Ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi adına Feti Bölükgiray bir açıklama gerçekleştirdi. Bölükgiray yaptığı açıklama şunları söyledi: “Mevcut hükümetin laikliğe, insan hak ve hukukuna, uluslararası sözleşmelere aykırı olan zorunlu din dersi uygulamasına son vermesi gerekir. Ancak aradan geçen zaman zarfında AKP hükümeti türban ile sınırlı bir inanç özgürlüğü ile bu sorunu çözecek gibi görünmemektedir. AKP ve bu partinin anlayışına sahip diğer siyasi yapılar, Anadolu’daki inançsal-kültürel farklılıkları bir zenginlik değil, ayrılık unsuru olarak gördüler ve görmeye devam etmektediler. Ancak Demokratik Alevi Hareketi’nin gücü zihinlerin köreltilmesine, gericileştirilmesine de seyirci kalmayacaktır.”

Bölükgiray, AKP’nin alevi inancı üzerinde uyguladığı baskıya son vermesini istedi ve taleplerinin takipçisi olacaklarını ifade etti. Türkiye Yazarlar Sendikası adına Tevfik Taş’ın konuşmasının ardından yarım saatlik oturma eylemine geçildi.

Eylemde “Yargı kararı uygulansın!”, “Demokratik, laik, bilimsel eğitim!”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Aleviler zorunlu din derslerini protesto etti

Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını isteyen Alevi örgütleri, her pazar kitlesel bir şekilde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yürütme Kurulu Üyesi Feti Bölükgiray, AKP'nin yanıltıcı politikalarına Alevilerin kanmayacağını vurgulayarak, AKP'nin Aleviler tarafından teşhir edildiğini söyledi.

Zorunlu din dersine ilişkin Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Kültür Derneği, Koçgir Kültür Derneği ve Özgür Demokratik Alevi Birliği üyeleri konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Türkiye Yazarlar Sendikası da destek verdi. Açıklamada, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Çağdaş, bilimsel, demokratik, laik eğitim istiyoruz' ve 'Zorunlu din dersi insan hakları ihlalidir' şeklinde pankart açan grup, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', 'Abdullah Gül derneğime ve dinime karışma', 'Madımak müze olsun' ve 'Eğitim hakkıma dokunma' şeklinde dövizler taşıyarak, 'Özgür, demokratik, laik eğitim istiyoruz' şeklinde slogan attı.

Grup adına açıklamayı okuyan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, zorunlu din dersine ilişkin yüzlerce davanın bulunduğunu ve 2007'de AHİM'de kazanılan bir davanın olduğunu belirterek, 'AHİM'de kazanılan davayı Başbakan'a ilettik ancak konuya ilişkin hiçbir cevap alamadık' dedi. Zorunlu din dersinin 12 Eylül cuntasının sonucu olduğunu vurgulayan Balkız, '12 Eylül sonuçları nasıl zorunlu din dersi getirilmişse; AKP'de bu iklimin yarattığı koşulların soncudur. Darbecilerin, hak ve özgürlüğü engelleyen zihniyetin de ayrıca yargılanması gerekir' diye konuştu.

Balkız'ın ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Yürütme Kurulu Üyesi Feti Bölükgiray, Aleviliğin sinsi asimilasyon politikalarıyla yok edilmeye çalışıldığını ve Anayasa'nın 2'inci maddesine aykırı bir şekilde din dersi verildiğini belirterek, din derslerinde sadece Sünnilik eğitimi verildiğini kaydetti. Grup, açıklamanın ardından 15 dakikalık bir oturma eylemi yaparak, sessizce dağıldı.

İSTANBUL - GÜNDEMONLİNE - 25 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.